Kuinka steriloida ja puhdistaa kuukautiskuppi?
Kuukautiskupin puhdistaminen on helppoa ja välttämätöntä, jotta kuukautiskuppi olisi kestävä ja hyödyllinen apuväline kuukautisten aikana. Naiset voivat kärsiä kuukautisten aikana kuukautiskivuista, mielialan vaihteluista, päänsärystä, turvotuksesta, rintojen arkuudesta ja muista epämukavista oireista.
Kuukautiskupit ovat turvallinen ja mukava vaihtoehto, tamponien ja siteiden rinnalla. Ne ovat uudelleenkäytettäviä ja voivat kestää jopa 10 vuotta. Näin ollen ne ovat erittäin suosittu vaihtoehto. Lisäksi kuukautiskupit vähentävät kertakäyttöisten siteiden sekä tamponien kulutusta, joten ne ovat myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuukautisten ajaksi.
National Geographicin artikkeli korostaa, että vaikka on vaikea määrittää, kuinka paljon muovijätettä tulee kuukautistuotteista, pelkästään Yhdysvalloissa vuonna 2018 ostettiin 5,8 miljardia tamponia. Käytön jälkeen ne kaikki päätyivät muovijätteenä kaatopaikalle.
Hygienia ja kuukautiskuppi
Kaiken kaikkiaan kuukautiskuppi tarjoaa paljon etuja:
- Se on huomaamaton
- Se on budjettiystävällinen
- Se on ympäristön kannalta kestävä menetelmä
Chilean Journal of Obstetrics and Gynecology määrittelee sen yllä olevalla tavalla. Kuukautiskupit on suunniteltu joustavasta materiaalista, kuten silikonista tai lääkekumista, ja ne ovat hypoallergeenisia.
Ne eivät aiheuta infektiovaaraa, kuten muut kuukautisten apuvälineet. Tamponit ja kuukautissiteet on yhdistetty kuukautisten toksiseen sokkioireyhtymään. Kuukautiskupin sterilointi ja puhdistaminen on kuitenkin välttämätöntä, jos haluat sen olevan turvallinen.
The Lancet -lehdessä julkaistu tutkimus tukee tuotteen tehokkuutta kuukautisten hallinnassa ja raportoi kandidiaasin vähentyneen sitä käyttävillä. Jotkut haittavaikutukset voivat kuitenkin liittyä väärinkäyttöön tai puhdistuksen epäsäännöllisyyksiin.
Kuukautiskupin sterilointi
Steriloi kuppi ennen kuin asetat sen ensimmäistä kertaa kehoosi. Tee tämä myös jokaisen kuukautiskierron jälkeen verijäämien poistamiseksi.
Yleisin menetelmä on keittää sitä 3–10 minuuttia kattilassa kiehuvassa vedessä, jotta kaikki mikro-organismit kuolevat.
Kattilan tulee olla riittävän syvä, jotta kuppi on kokonaan veden alla. Kun kiehumispiste on saavutettu, sammuta hella ja odota veden jäähtymistä ennen kuukautiskupin poistamista. Älä unohda sammuttaa hellaa, koska muuten silikoni voi palaa tai sulaa.
Toinen tapa steriloida kuukautiskuppi on käyttää joitain nykyaikaisia laitteita. Ne koostuvat kannettavista, kokoontaitettavista astioista, jotka täytät vedellä ja joihin asetat kupin kiehumaan mikroaaltouunissa. Noudata tässä tapauksessa valmistajan ohjeita.
Kuinka puhdistaa kuukautiskuppi?
Kuukautiskuppi tulee puhdistaa säännöllisesti käytön aikana. Sitä ei tarvitse steriloida joka päivä; kuukautisten aikana riittää, että tyhjennät sen ja peset sen kylmällä vedellä, jonka jälkeen se asetetaan takaisin paikalleen. Jos olet julkisessa vessassa, voit puhdistaa sen wc-paperilla.
Kuukautiskupit on valmistettu materiaaleista, jotka vastustavat bakteereja, joten puhdistuksessa ei tarvitse käyttää saippuaa. Jos kuitenkin päätät tehdä niin, valitse pH-neutraali saippua, koska se on parempi kuin hajustetut tai antibakteeriset saippuat.
Joidenkin kuppien reunassa on pieniä reikiä. Varmista, että ne ovat puhtaita, koska ne ovat paikkoja, jotka luovat tyhjiön, joiden avulla kuukautiskuppi voidaan kiinnittää emättimeen.
Vaihtoehtoja kuukautiskupin puhdistamiseen
Sekä kuukautiskupin steriloinnissa että puhdistuksessa on olemassa joitain välineitä, jotka täydentävät perinteisiä instrumentteja. On sterilointitabletteja, jotka toimivat kylmällä vedellä sekä UV- ja otsoni-desinfiointilaitteilla. Nämä vaihtoehdot helpottavat desinfiointia matkustaessa.
Voit myös käyttää alkoholittomia ja antibakteerisia puhdistusaineita. Niitä myydään aerosolimuodossa ja ruiskutetaan kuukautiskuppiin seuraavasti:
- Pese kuppi vedellä (ja halutessasi saippualla).
- Kuivaa se ennen puhdistusaineen ruiskuttamista.
- Hiero aine kuppiin.
- Huuhtele se hyvin poistaaksesi puhdistusaineen.
Lue myös: Miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi?
Kuinka usein se pitäisi tyhjentää kuukautisten aikana?
Kuukautiskupin tyhjennysväli riippuu vuodon voimakkuudesta. Kun vuoto on vähäistä, voit ottaa sen pois ja puhdistaa vedellä pari kertaa päivässä; mutta jos vuoto on runsasta, prosessi voidaan toistaa niin monta kertaa kuin katsot tarpeelliseksi.
Kuukautisten ulkopuolella on aika puhdistaa kuppi, jos sen sävy muuttuu ruskeaksi tai kellertäväksi. Tämä tapahtuu ajan myötä, koska veressä on rautaa, joka tarttuu kuukautiskupin materiaaliin ja tahraa sitä. Siitä ei kuitenkaan kannata olla huolissaan. Voit poistaa pigmentin liottamalla kuppia vetyperoksidissa yön yli tai kunnes se palaa alkuperäiseen väriensä. Sen jälkeen sinun tulee pestä se kemikaalijäämien poistamiseksi.
Milloin kuukautiskuppi kannattaa vaihtaa uuteen?
Tiedät, että on aika ostaa uusi kuukautiskuppi seuraavissa olosuhteissa:
- Halkeama.
- Se palaa steriloitaessa.
- Sinun on vaihdettava kokoa gynekologisen sairauden vuoksi.
- 10 vuotta on kulunut sen ostamisesta.
Kuukautiskupit kestävät pidempään, jos pidät niistä hyvää huolta ja säilytät niitä hyvin. Steriloi kuukautiskuppi niin, että se ei pala, noudata hygieniaohjeita ja säilytä se puuvillapussissa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Borunda A. Cómo tampones, toallitas y protectores se volvieron tan poco sustentables. National Geographic. National Geographic Society. 2019. https://www.nationalgeographicla.com/plastico/tampones-protectores-poco-sustentables
- Doncel CW, Guarnizo-Tole M, Mosquera BO, Prado-Galarza M. La copa menstrual, una alternativa de higiene femenina. Revisión de literatura. Revista Chilena de Ginecología y Obstetricia. Vol. 85. Núm. 1. pp. 99-109. Chile; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/620aa1ba-afd3-3a12-a21b-f0cce2d36488/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B943d0bf8-68ea-45c0-9837-0c99e59f1437%7D
- Lenchner M, Mason L, Nyothach E, Sivakami M, Van Eijk A, Zulaika G. Usos, fugas, aceptabilidad, seguridad y disponibilidad de la copa menstrual: una revisión sistemática y un metaanálisis. The Lancet. Vol. 4. Núm. 8. pp. 376-393. Reino Unido; 2019. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30111-2/fulltext
- Síndrome del shock tóxico menstrual. Fundación Femeba. Argentina. https://www.fundacionfemeba.org.ar/blog/farmacologia-7/post/sindrome-de-shock-toxico-menstrual-47483
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.