Kuinka pärjätä valehtelevan ihmisen kanssa?
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña
Valehtelevan ihmisen kanssa ei ole aina helppoa, sillä emme koskaan voi tietää, milloin hänen sanaansa voi luottaa ja milloin taas ei. Valehtelevalle ihmisille ei voida myöskään antaa luottamusta missään näkökulmassa.
Ongelmana on se, että joskus meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, ja oli mikä oli meidän on oltava tekemisissä kyseisen henkilön kanssa.
Valheet ovat kuin tunnepohjainen huijaus. Ne aiheuttavat suurta epämukavuutta, koska huijatuksi tullut tuntee olonsa pettyneeksi tai manipuloiduksi. Tämä on varsin surkea tapa ylläpitää siteitä toiseen ihmiseen.
Jotkut valehtelevat teeskennelläkseen jotain muuta. Toiset taas valehtelevat, koska he häpeävät tai pelkäävät näyttää itsensä juuri sellaisena kuin he ovat. On myös niitä, jotka valehtelevat huijatakseen tai pettääkseen toista ihmistä.
Syitä voi olla monia, mutta mikään näistä ei ole pätevä syy valehteluun. Valehtelevan ihmisen kanssa pärjääminen on vaikeaa, mutta siinä onnistumiseen löytyy joitakin avaintekijöitä. Näitä avaintekijöitä ovat muun muassa seuraavat keinot:
Todisteet
Kun viimein huomaamme, että jollakulla on tapana valehdella säännöllisesti, asian ratkaisuun löytyy useita eri keinoja. Yksi niistä on tietysti etäisyyden ottaminen kyseiseen henkilöön. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Jos kyseessä on esimerkiksi työtoveri, kumppani tai esimies, usein ainoaksi vaihtoehdoksi jää keinojen löytäminen valehtelun vähentämiseksi.
Joka tapauksessa on tärkeää, että valehtelija ja tilanne kohdataan aina.
Paras tapa pärjätä valehtelevan ihmisen kanssa on kohdata hänet. Tätä varten on tarpeen kerätä todisteita. Vaikka tämä voi vaikuttaa hiukan liioittelevalta, on hyvä ottaa huomioon jokainen kerta, kun kyseinen henkilö valehtelee meille. Etsi siis todisteita valheista ja pidä kaikki todisteet valmiina. Kun todisteita on kerätty tarvittava määrä, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 piirrettä, joista määrittyy vahva persoona
Nosta löydöksesi esille
Valehtelevan henkilön kohteleminen vaatii hienotunteisuutta. Et siis voi vain lyödä pöytään henkilön valheita yhdeltä istumalta. Tulokset voivat olla nimittäin täysin päinvastaisia.
- Parasta näissä tapauksissa olisi edetä mahdollisimman varovaisesti ja ymmärtäväisesti. Pidä myös mielessä, että jokainen ihminen ansaitsee toisen mahdollisuuden.
- Olisi sopivaa, että pyydät kyseistä henkilöä keskustelemaan kanssasi kahden kesken. Esittele sitten rauhallisella äänellä kaikki havaitsemasi epäkohdat. Pyri tekemään valehtelijalle selväksi, että hänen sanomansa ja se, miten asiat todellisuudessa ovat, eivät täsmää.
- Vältä kyseisen ihmisen arvostelemista ja selvitä samalla, että tavoitteenasi on ymmärtää tilannetta. Tilanteen ei pitäisi koskaan johtaa sanallisiin hyökkäyksiin, vaan kahden ihmisen väliseen kypsään keskusteluun.
Ymmärrä syyt valehtelulle
On hyvä saada valehteleva henkilö selittämään valehteluun johtaneet syynsä. Tosin emme voi koskaan tietää; osa voi olla paatuneita ja kyynisiä valehtelijoita, mutta osa kärsii myös itse omista valheistaan.
Kyseessä voi olla sellainen ihminen, joka ei pysty hyväksymään totuutta, koska hän tuntee olonsa aliarvioiduksi. Kyseessä voi olla myös se joku, joka nauttii muiden huijaamisesta. Oli tilanne sitten mikä tahansa, on tärkeää pyrkiä saamaan valehtelija perustelemaan omaa käyttäytymistään.
Hyvää tarkoittavat ihmiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja pyytävät valheitaan anteeksi. Sen sijaan ne ihmiset, jotka pyrkivät vahingoittamaan muita ihmisiä, tulevat kieltämään kaikki heitä vastaan esitetyt todisteet. Ja he todennäköisesti aikovat valehdella uudelleen.
Pyri sopuun
On tärkeää tehdä selväksi, että valheet vain heikentävät luottamusta ja tämä asia tulee kertoa suoraan valehtelijalle. Ilmaise myös selkeästi, mitä seurauksia valehtelevan ihmisen valheista voi syntyä.
Kerro myös valehtelijalle, miltä sinusta on tuntunut tulla huijatuksi. Tee valehtelijalle myös selväksi, että luottamusta ei voi palauttaa niin helposti.
Seuraavaksi kannattaa yrittää sopia, että molemmat osapuolet pyrkivät siitä lähtien olemaan toisilleen rehellisiä. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että sopimus tulee toteutumaan sataprosenttisesti. Valehtelija ei muutu yhdessä yössä.
Mikä taasen olisi todella tärkeää, sinun tulisi pyrkiä varmistamaan, että tätä aikomusta pysyä rehellisenä todella noudatetaan. Ole siis kärsivällinen ja anna tilanteelle aikaa kehittyä.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue siitä lisää seuraavassa artikkelissa: Aavistatko, jos joku valehtelee sinulle?
Ymmärrä, että kukaan ei voi muuttaa ketään
Valehtelevan ihmisen kohtaaminen on suuri askel eteenpäin. Ihminen, joka valehtelee, tulee oivaltamaan että muut huomaavat hänen valheensa. Hän myös ymmärtää, että hän voi onnistua huijaamaan joskus, mutta ennemmin tai myöhemmin tulee jäämään kiinni valheistaan.
Tämän ymmärtäminen saa valehtelijan usein pohtimaan ja parhaimmillaan muuttamaan omaa käytöstään.
Valehtelevan ihmisen kohtaaminen on myös tilanne, joka hyödyttää tilanteen uhria. Tällä tapaa valehtelun kohteeksi joutunut henkilö osoittaa vilpittömyyttä ja keskittyy etsimään kaikkien yhteistä etua. Hän onnistuu näyttämään, että häntä ei noin vain huijata.
Valehtelija tulee aina olemaan paljon varovaisempi ja vilpittömämpi sellaisen ihmisen kanssa, joka on jo kohdannut hänen valheensa.
On kuitenkin tärkeää myös ymmärtää, että kukaan ei voi muuttaa ketään. Monissa tapauksissa ongelman kohtaaminen ja hyvät neuvot eivät johda siihen, että valehtelija parantaisi käytöstään. Jokainen päättääkin loppujen lopuksi itse, miten haluaa toimia.
Lisäksi on olemassa sellaisia patologisia valehtelijoita, jotka onnistuvat lopettamaan valehtelun vain ammattilaisen tarjoaman avun myötä. On muistettava, että jokainen on vastuussa vain omasta toiminnastaan, eikä siitä, miten muiden tulisi elää ja toimia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ekman, P. (2011). Cómo detectar mentiras. Una Guía Para Utilizar En El Trabajo, La Política y La Pareja.
- Masip J, & Herrero C. (2015). Nuevas aproximaciones en la detección de mentiras I: antecedentes y marco teórico. Papeles Del Piscologo.
- Camacho, V. (2005). Mentiras , Relevancia Y Teoria de la Mente. Pragmalingüistica.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.