Logo image
Logo image

Kuinka opuntia istutetaan: täydellinen opas

3 minuuttia
Opuntian istuttaminen on hyvin yksinkertaista. Noudata tässä oppaassa kuvattuja ohjeita.
Kuinka opuntia istutetaan: täydellinen opas
Viimeisin päivitys: 28 huhtikuuta, 2023

Jos haluat kasvattaa opuntian kotona, sinun kannattaa lukea tämä artikkeli, sillä annamme täydellisen oppaan siitä, miten se tehdään. Opuntia on sekä näyttävä kaktus että herkullinen syötävä, joten ryhdy toimeen!

Mexican Journal of Agricultural Sciences vahvistaa, että tätä kaktusta viljellään elintarvikkeeksi, karjankasvatukseen ja jopa farmaseuttisiin tarkoituksiin. Mutta miksi ostaa sitä kaupasta, kun voit istuttaa sen kotiin ja nauttia kaikista sen hyödyistä näin?

Kuinka opuntia istutetaan

Opuntia on helppo kasvi istuttaa ja hoitaa. Opuntioita on olemassa noin 190 lajia, mutta yleisimmin kotona kasvatettu laji on nimeltään viikunaopuntia tai viikunakaktus (Opuntia ficus-indica). Se toimii myös koristekasvina, sillä sillä on hyvin näyttävät kukat.

Voit istuttaa sen ruukkuun tai suoraan maanpinnan tasolle puutarhaan. Suomen olosuhteissa ruukussa, kotona sisällä on paras vaihtoehto. Seuraavaksi syvennymme siihen, miten sitä kasvatetaan.

Some figure
Opuntian voi kylvää ruukkuun tai suoraan puutarhamultaan.

Siementen kylväminen

Opuntian kasvattaminen siementen avulla toimii, mutta se vie pisimpään tuottaakseen tuloksia. Voit ostaa siemeniä puutarhaliikkeestä.

Kylvö tapahtuu näin:

  1. Valitse paikka, johon aiot kylvää opuntian: ruukku tai puutarha.
  2. Aseta siemenet suoraan multaan ja varmista, että jokaisen siemenen väliin jää noin 3 senttimetriä.
  3. Paina niitä varovasti sormillasi niin, että ne hautautuvat.
  4. Peitä siemenet kevyesti mullalla. Päällimmäisen multakerroksen tulisi olla noin 6 millimetriä paksu.
  5. Kostuta multaa hieman vedellä. Tarkoitus on pitää multa kosteana, mutta ei märkänä.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Ovatko kaktukset ja mehikasvit sama asia?

Pistokkaan kylväminen

Jos sinulla on jo opuntia ja haluat niitä lisää, voit monistaa niitä pistokkaiden avulla. Ota kappale vartta ja tee näin:

  1. Varmista, että kaktus on hyvässä kunnossa.
  2. Valmistele multa, jossa aiot kasvattaa sen, joko ruukussa tai puutarhassa, ja kylvä siihen suoraan.
  3. Älä lisää vettä, kun se kehittää juuria. Kasvi ottaa tarvitsemansa nesteen omasta säiliöstään.
  4. Ole kärsivällinen ja nauti opuntian kasvun katselemisesta.

Opuntian hoitaminen

Kun olet istuttanut kaktuksesi, sinun on huolehdittava siitä, että kasvi kasvaa terveenä, jotta voit nauttia siitä täysin. Alla kerromme, miten sitä hoidetaan.

Huolehdi kasvualustasta

Opuntia vaatii hedelmällisen kasvualustan, jossa on hyvä salaojitus. Tämä voidaan saavuttaa usealla eri tavalla. Yksi niistä on sekoittaa vermikuliittia (60 %), kookoshakkelusta tai turvetta (20 %) ja hiekkamultaa (20 %). Älä unohda lisätä jonkin verran orgaanista ainesta tai kompostijätettä.

Muista säilyttää kasvualustan laatu samana vuosien mittaan. Kasvi ottaa sieltä ravinteita, joten niitä tulisi mullasta löytyä.

Lisää lannoitetta

Opuntia on lannoitettava kerran kuukaudessa, mieluiten nestemäisellä tuotteella. Muista, että lannoitetta ei pidä käyttää talvella.

Käytä mieluiten typpilannoitteita istutusvaiheessa ja fosfaatti- ja kaliumlannoitetta ennen ja jälkeen kukinnan. Valitse sellainen, jonka pitoisuus on hyvin pieni.

Some figure
Voit istuttaa kaktuksia kotona kahdella tavalla. Sen jälkeen noudatat samaa hoitoa.

Tarjoa runsaasti valoa

Opuntia esiintyy yleensä kuivilla alueilla, joissa se nauttii hyvästä auringonpaisteesta. Kun sitä kasvatetaan kotona, sille on tarjottava samanlaiset olosuhteet, joten se kannattaa sijoittaa alueelle, jossa se saa suoraa auringonvaloa.

Talvella kasvi kannattaa kuitenkin pitää varjossa. Tänä vuodenaikana pakkasen ja auringon yhdistelmä voi polttaa lehdet.

Leikkaa tarvittaessa

Opuntia kasvaa melko paljon, ja jos annat sen kasvaa omaan tahtiinsa. Jos haluat pitää sen hallittuna, pienen kokoisena ja tietyssä muodossa, karsi sitä. Karsimasi varret voit käyttää kasvin lisääntymiseen, jos ne ovat hyvässä kunnossa.

Karsi etenkin poistaaksesi vaurioituneet tai kuihtuneet kukat ja varret. Näin terve kasvi saa enemmän ravinteita.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Kentiapalmu, suuri ja tyylikäs huonekasvi

Miksi istuttaa opuntia kotiin?

Sen lisäksi, että opuntia on kaunis kasvi, sekä sen hedelmiä että itse kasvia voi syödä. Se sisältää runsaasti A-, B- ja C-vitamiineja sekä kivennäisaineita (magnesiumia, natriumia, kalsiumia ja rautaa). Se tarjoaa myös kuitua, kuten Meksikon sosiaaliturvalaitos (IMSS) on ilmoittanut.

Käytettävissäsi olevan tilan mukaan voit istuttaa kasvin joko suoraan puutarhaan taikka ruukkuun, jota voit sitten pitää joko ulkona tai sisällä. Sinun on pidettävä mielessäsi tärkeitä seikkoja, kuten alustan tyyppi ja hyvä salaojitus. On myös välttämätöntä, että kasvi saa paljon auringonpaistetta erityisesti kasvunsa alkuvaiheessa.

Jos päätit istuttaa opuntian siemenistä, sinun on pidettävä kasvualusta kosteana ja jätettävä se varjoisaan paikkaan. Tämä on pidempi tie, joka vaatii kärsivällisyyttä. Se tuo kuitenkin paljon tyydytystä lopulta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Méndez, L. P., Flores, F. T., Martín, J. D., Rodríguez, E. M. R., & Romero, C. D. (2015). Physicochemical characterization of cactus pads from Opuntia dillenii and Opuntia ficus indica. Food chemistry188, 393-398. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461500730X
  • Torres-Ponce, R. L., Morales-Corral, D., Ballinas-Casarrubias, M. D. L., & Nevárez-Moorillón, G. V. (2015). El nopal: planta del semidesierto con aplicaciones en farmacia, alimentos y nutrición animal. Revista mexicana de ciencias agrícolas6(5), 1129-1142. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342015000500018

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.