Kokeile herkullisia viikunoita siirapissa
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa
Viikunoilla on pehmeä kuori, mehevä sisus ja ihastuttava tuoksu. Lisäksi viikunoita siirapissa on maukas herkku!
Tässä artikkelissa tarkastelemme viikunoiden ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja näytämme keinon pitkittää niiden säilyvyyttä. Näin voit nauttia viikunoista silloinkin, kun ne eivät ole sesongissa.
Viikunoita siirapissa kestää pitkään
Viikuna on viikunapuun (Ficus carica) hedelmä ja se käsittää itse asiassa laajan kirjon eri hedelmiä: niitä on likimain 750 erilaista (vihreä, violetti, musta ja monia muita), joskaan kaikki niistä eivät ole syötäviä. Viikunat kypsyvät heinäkuun loppupuolen ja marraskuun välisenä aikana, joten ne ovat parhaimmillaan myöhäiskesällä.
Kun hedelmien tai vihannesten sesonki on lyhyt tai ne pilaantuvat helposti, ne voidaan säilöä eri tavoin. Yksi yleisimmistä ja perinteisimmistä menetelmistä on vedestä ja sokerista valmistettu siirappi, jolla varmistetaan maun, värin ja alkuperäisen muodon säilyminen.
Siirapin valmistaminen ei ole hankalaa eikä se vaadi mitään sen erityisempiä välineitä, ainoastaan sopivat astiat ja noin kaksia tuntia aikaa keittämiseen.
Lopputuloksena syntyy erinomaisen pehmeä ja makea hedelmä. Kokeile viikunoita siirapissa ja et tule katumaan; voit hyödyntää niitä lukuisten ruokalajien valmistuksessa tai niiden lisukkeena.
Viikunoita siirapissa sopii täydellisesti sekä makeiden että suolaisten ruokalajien kanssa. Ne ovat loistava lisä salaatteihin, höysteeksi lihapatoihin tai yhdessä kovan juuston kanssa. Niitä voidaan käyttää myös jäätelöjälkiruokien, juustokakkujen ja jogurtin koristelemiseen.
Viikunoita siirapissa: tarvittavat ainekset
Voit muunnella määriä sen mukaan, miten paljon säilykettä haluat valmistaa. Hedelmiä, sokeria ja vettä tulee kuitenkin laittaa aina samassa suhteessa:
- 2 l vettä
- 1 kg sokeria
- 2 kg tuoreita viikunoita
- hieman sitruunankuorta
Viikunoita siirapissa: valmistus vaihe vaiheelta
1. Huuhtele viikunat ensin hyvin juoksevan kylmän veden alla varoen, että kuori ei hajoa.
2. Laita ne isoon kattilaan, peitä vedellä ja keitä muutama minuutti, kunnes niistä irtoaa tahmeaa mehua. Veden pinnalle muodostuu hieman vaahtoa.
3. Ota viikunat kattilasta siivilällä ja laita ne sivuun. Kun ne ovat jäähtyneet hieman, pistele niitä neulalla, jotta siirappi läpäisee ne hyvin.
4. Kaada sitten kaksi litraa vettä, sokeri ja sitruunankuori isoon paksupohjaiseen kattilaan. Lisää viikunat varovasti joukkoon.
5. Keitä kaksi tuntia matalalla lämmöllä, kunnes viikunat ovat läpikuultavia ja siirappi on paksua. Aika on likimääräinen; muista tarkistaa viikunoiden kypsyys aina välillä.
6. Laita viikunat steriloituihin purkkeihin täyttäen purkit niin, että kannen alle jää 1,5 cm tyhjää tilaa. Sulje ja anna jäähtyä, ennen kuin laitat säilöön viileään, pimeään paikkaan. Ne säilyvät muutaman kuukauden oikeanlaisissa olosuhteissa. Muista merkitä valmistuspäivä purkkeihin.
Sitruunankuori antaa hieman lisää makua säilykkeeseen. Halutessasi voit lisätä muitakin aineksia ja mausteita, kuten neilikkaa, kanelia, kardemummaa tai appelsiininkuorta.
Opi valmistamaan: Kotitekoinen kirsikkahillo
Viikunoiden ominaisuudet
Viikunoita on nautittu jo muinaisista ajoista asti. Ensin ne kasvoivat Lähi-Idässä, josta ne kulkeutuivat Eurooppaan, ja nykyään ne tunnetaan ja niitä syödään kaikkialla maailmassa.
Tuoreina viikunat ovat kevyitä ja samalla hyvin ravitsevia. Tästä syystä niitä suositellaan osaksi terveellistä ruokavaliota.
Ensinnäkin ne ovat erinomainen kuidun lähde: sitä on niissä noin 3 g per 100 g. Viime vuosien aikana on tehty yhä enenevissä määrin tieteellisiä tutkimuksia kuidun edullisista vaikutuksista elimistöön.
Lisäksi on saatu näyttöä siitä, että viikunat suojaavat joiltakin suolisto-ongelmilta (ärtyvän suolen oireyhtymä ja divertikkelit) ja lievittävät ummetusta. Ne auttavat pitämään painon kurissa ja pienentämään pitkällä aikavälillä myös sydänsairauden ja 2-tyypin diabeteksen riskiä.
Lisäksi viikunoissa on terveellisiä määriä kalsiumia ja magnesiumia. Muun muassa näitä kahta kivennäisainetta suositellaan eniten lapsuudessa luiden optimaalisen kehityksen kannalta.
Magnesiumilla on myös erityinen tehtävä hermostossa sekä verensokerin, verenpaineen ja lihasten säätelyssä. Se voi vaikuttaa suotuisasti korkeaan verenpaineeseen, osteoporoosiin ja migreeneihin.
Mutta vaikka viikunoiden terveysominaisuudet ovatkin lukuisat, on tärkeää pitää mielessä, että siirappi lisää roimasti niiden sokeripitoisuutta. Tätä säilykettä tulisi siis syödä kohtuudella, jälkiruokien höysteenä tai lisukkeena tai erityisinä hetkinä.
Lue lisää: Syö viisi hedelmää ja kasvista päivässä, niin elät pidempään
Hyödyllisiä vinkkejä valmistaaksesi viikunasäilykkeen turvallisesti
Kuka tahansa osaa valmistaa viikunoita siirapissa. Noudata vain huolellisesti annettuja ohjeita ja pane muistiin nämä muutamat lisävinkit, niin onnistut taatusti.
Ensinnäkin voit käyttää mitä tahansa viikunalajiketta (valitse suosikkisi), kunhan ne ovat kypsiä ja kiinteitä. Tämä on tärkeää, jotta kypsän hedelmän maku ja makeus säilyvät ja jotta ne eivät hajoa keittämisen aikana.
On tärkeää noudattaa perushygieniatoimia sekä valmistuksen ja säilömisen aikana. Purkit tulee steriloida, ja sinun tulee noudattaa annettuja aikoja niin keittämisen kuin säilömisenkin osalta.
National Center for Home Food Preservation opettaa välttämättömät vaiheet oikeaoppiseen sterilointiin. Puhtaat ja kuivat purkit tulisi laittaa kattilaan, jossa vettä on riittävän runsaasti niiden peittämiseen. Laita vesi sitten kiehumaan ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia.
Laske lopuksi lämpötilaa ja jätä purkit kattilaan, kunnes on aika täyttää ne säilykkeellä. Sulje purkit tiiviisti kierrekannella ja laita säilöön niiden jäähdyttyä.
Viikunoita siirapissa, kuten kaikenlaiset kotitekoiset säilykkeet, tulisi syödä vuoden sisällä. Jos noudatat kaikkia annettuja vaiheita, niiden maku ja tuoksu säilyvät näinkin kauan.
Jos pidät lopputuloksesta, muista, että voit valmistaa säilykkeitä monenlaisista hedelmistä ja vihanneksista – niin itsellesi kuin myös lahjaksi läheisille ystäville ja sukulaisille.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dhingra D, et al. Dietary fiber in foods: a reviwe. Journal of Food Science and Technology. Junio 2021. 49(3): 255-266.
- Dreher M.L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Noviembre 2018. 10(12): 1833.
- Ellis E. Now it’s time to build your child’s bone “bank account”. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Diciembre 2020.
- National Center for Home Food Preservation. Storing home-canned jams and jellies. Octubre 2005.
- National Center for Home Food Preservation. General canning information. How canning preserve foods. Febrero 2017.
- National Institute of Food and Agriculture. Complete guide to home canning. Guide 1: Principle of home canning. United States Department of Agriculture.
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Magnesio. US Department of Health and Human Services. Marzo 2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.