Kirjoittajan kovettuma - mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Kirjoittajan kovettuma muodostuu kuolleiden solujen kerääntymisestä, mikä johtuu sormen kokemasta jatkuvasta hankauksesta. Miten kovettumasta on mahdollista päästä eroon? Tässä artikkelissa tarjoamme joitakin vinkkejä.
Kirjoittajan kovettuma - mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kirjoittajan kovettuma tai känsä tunnetaan myös nimillä “kirjoittajan kuhmu” tai “nörttikuhmu”. Kyseessä on kovettuma, joka ilmaantuu yhteen toisen käden sormista, joka kokee jatkuvaa hankausta kynän tai muun kirjoitusvälineen vuoksi.

Onko kirjoittajan kovettumasta mahdollista päästä eroon?

Vaikka se ei aiheutakaan terveydellisiä ongelmia, on tämä känsä ruma ja se saattaa ärtyä. Esimerkiksi näistä syistä ihmiset hakevat apua sen hoitoon pienentääkseen kovettumaa tai päästäkseen siitä kokonaan eroon.

Onneksi on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja, joita voit kokeilla. Seuraavaksi kerromme niistä tarkemmin.

Miksi kirjoittajan kovettuma ilmaantuu?

American Family Physician -julkaisussa esitetty artikkeli kertoo, että känsät johtuvat ihon fysiologisesta reaktiosta, jota kutsutaan hyperkeratoosiksi. Sen aiheuttaa jatkuva erityisen materiaalin aiheuttama paine tai kitka iholle.

Kirjoittajan kovettuman aiheuttaa kirjoitusvälineen, kuten kynän, mustekynän, tussin tai vahaliidun jatkuva käyttö. Kun paine kohdistuu yhteen sormeen – kyse voi olla keskisormesta tai nimettömästä – syntyy sormeen kova muhkura, joka koostuu kuolleista ihosoluista.

Sen pääasiallinen funktio on suojata alempia ihokerroksia, jotka muuten ärtyisivät. Vaikka kyse onkin harmittomasta vaivasta, aiheuttaa se epämukavuutta eikä se ole kovin kaunis. Tästä syystä vaivasta kärsivä etsiikin ratkaisuja minimoimaan kovettumaa.

Kirjoittajan kovettuma syntyy, kun sormen ihoon aiheutuu painetta tai hankautumista.
Kirjoittajan kovettuma johtuu säännöllisestä kirjoittamisesta johtuvasta hankautumisesta.

Suositeltuja hoitomuotoja kirjoittajan kovettumaan

Kirjoittajan kovettumaa ei voida täysin poistaa kirurgisesti. Kuten American Academy of Dermatology -julkaisussa todetaan, suurin osa kovettumista katoaa, kun sormeen aiheutuva hankautuminen loppuu. Myös jotkut terapeuttiset vaihtoehdot kiihdyttävät niiden pienentymistä.

Kirjoittajan kovettuman kohdalla, jotkut lähestymistavat on todettu tehokkaiksi. Ne eivät kuitenkaan tarjoa välittömiä tuloksia, vaan niiden kanssa tulee toimia kärsivällisesti, jotta vältyttäisiin iholle tapahtuvilta lisävaurioilta.

Kuorinta

Ensimmäinen suositus kirjoittajan kovettuman hoitoon on sen liottaminen ja kuorinta. Mayo Clinicin esittämän tiedon mukaan tämä yksinkertainen prosessi pehmentää ihoa ja poistaa kerääntynyttä kuollutta ihosolukkoa.

  • Ensiksi tulee liottaa kovettumaa lämpimässä vedessä kymmenen minuutin ajan.
  • Raaputa tämän jälkeen kovettumaa varovasti hohkakivellä tai kynsiviilalla. Tarkoituksena on poistaa kuolleita ihosoluja.
  • Hoitoa tulee toistaa joka päivä siihen asti, kunnes sormen ihossa on havaittavissa parannusta.

Älä yritä leikata tai viiltää kovettumaa, sillä se voi aiheuttaa kovettumassa tulehduksen.

Kosteutus

The American Academy of Dermatology suosittelee kosteuttavien tuotteiden lisäämistä, jotka sisältävät lisäksi salisyylihappoa, ammoniumlaktaattia sekä ureaaNämä ainekset auttavat pehmentämään kirjoittajan kovettumaa ja vähitellen hajoittamaan kuolleita ihosoluja.

Muita hyödyllisä tuotteita kosteutukseen ovat:

Asetyylisalisyylihappo

Ihanteellista olisi, että kovettumalle käytettäisiin ihotautilääkärin määräämiä tuotteita, jotka sisältävät salisyylihappoa. Vaihtoehtoisena tai täydentävänä hoitona voit kokeilla aspiriinista eli asetyylisalisyylihaposta valmistettua kotihoitoa.

Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology -julkaisun esittämän katselmuksen mukaan salisyylihappo toimii keratolyyttisenä agenttina sekä auttaa lievittämään ihoon liittyviä ongelmia.

  • Tätä kotihoitoa varten tarvitsee murskata 3-5 aspiriinitablettia jauheeksi. 
  • Lisää jauheeseen hieman vettä tehdäksesi siitä tahnaa.
  • Lisää tahnaa kovettumalle, hiero hellästi ja kääri kovettuman päälle muovikelmua 10-15 minuutin ajaksi.
  • Kun aika on kulunut, poista muovi, tahna ja huuhtele sormi.
  • Toista hoito joka päivä niin kauan, kunnes kovettuma on pienentynyt.

Kirjoittajan kovettuman ehkäiseminen

Jos kirjoitat säännöllisesti, voi olla vaikeaa ehkäistä kirjoittajan kovettumisen ilmaantumista. On kuitenkin olemassa joitakin yksinkertaisia toimia, joiden avulla voit ehkäistä tämän känsän ilmenemistä. Tässä joitakin tärkeimpiä toimia:

  • Kun kirjoitat, käytä sormessa suojusta. Paksu laastari tai puuvillakäsine voi auttaa suojaamaan sormea kirjoitusvälineen aiheuttamalta hankaukselta.
  • Hanki kynäkahva. Toinen tapa laittaa eräänlainen este kynän ja sormen välille, on hankkia kumista tai vaahtomuovista valmistettu kynäkahva. Se asetetaan kynään kiinni. On myös olemassa sellaisia kyniä, joissa kynäkahva on valmiiksi kiinni.
  • Valitse geelikynä. Kirjoittaessa tällainen kynä vaatii vähemmän kynän painamista ja näin ollen aiheuttaa vähemmän painetta sormelle.
  • Rentouta otettasi. On myös hyvä muistaa, että kirjoittaessa ei paina kynää liikaa. Pidä taukoja kirjoittamisesta ja rentouta kättäsi.
Aspiriinista valmistettava kotihoito voi auttaa pääsemään eroon kirjoittajan kovettumasta.
Jauhetut aspiriinitabletit voivat auttaa kirjoittajan kovettuman kukistamisessa. Olisi kuitenkin parempi käyttää paikallisesti lääkärin määräämää salisyylihappoa.

Onko tarpeen konsultoida ihotautilääkäriä?

Koska kyseessä on harmiton vaiva, kirjoittajan kovettuma häviää usein itsekseen ilman, että tarvitsee käydä ihotautilääkärin arvioitavanaJos aiemmin tässä artikkelissa mainitut hoidot eivät tuota tulosta kovettuman suhteen, on sinun hyvä käydä näyttämässä sitä ihotautilääkärille. Asiantuntija osaa määrätä muita toimivia hoitomuotoja, mikäli tarpeellista.

Jos kovettumassa ilmenee merkkejä tulehduksesta, on tärkeää käydä näyttämässä sitä asiantuntijalle. Kovettuman punaisuus, märkiminen, kipu, tulehtuneisuus sekä vuotaminen voivat olla merkkejä infektiosta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Freeman DB. Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. Am Fam Physician. 2002 Jun 1;65(11):2277-80. PMID: 12074526.
  • Al Aboud AM, Yarrarapu SNS. Corns. [Updated 2020 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
  • HOW TO TREAT CORNS AND CALLUSES. (n.d.). American Academy of Dermatology Association.
    Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses
  • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.