Keuhkokuumeen oireet lapsilla
Keuhkokuume on lapsilla yleinen sairaus, jota esiintyy pääasiassa alle 5-vuotiailla. Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan se on syynä 15 prosenttiin lapsikuolleisuudesta. Arvioiden mukaan 14 % keuhkokuumetta sairastavista lapsista tarvitsee sairaalahoitoa.
Paras keino välttää keuhkokuume on sen ennaltaehkäisy. Tutkimuksissa on selvinnyt, että B-tyypin Haemophilus influenzae –bakteeria vastaan rokottaminen vähentää merkittävästi keuhkokuumetta lapsilla. Samoin Streptococcus pneumoniae -bakteeria vastaan rokottaminen on osoittautunut tehokkaaksi vaikeimmissa tapauksissa.
Muita tärkeitä keinoja ehkäistä keuhkokuumetta lapsilla on imetys, tupakansavun välttäminen, kodin hyvä ilmanvaihto, tiheään toistuva käsienpesu ja päivähoidon aloittaminen myöhemmässä iässä, jos lapsella on ollut paljon hengityselimistön sairauksia.
Mikä on keuhkokuume?
Keuhkokuume tarkoittaa yleisesti ottaen keuhkojen tulehdusta. Se ilmenee syvällä keuhkoissa, joten se tunnetaan myös alempien hengitysteiden infektiona. Useimmiten se johtuu viruksista, mutta myös bakteerit ja muut taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa keuhkokuumetta.
Yleisimmin keuhkokuume ilmenee lapsilla flunssan jälkeen. Keuhkoissa on keuhkorakkuloita eli alveoleja, jotka täyttyvät märkäeritteestä ja muista nesteistä infektion aikana. Tämän seurauksena happea ei pääse verenkiertoon.
Keuhkokuumetta on useaa muotoa, joista erottuvat erityisesti:
- Virusperäinen keuhkokuume. Tämä johtuu viruksesta, tavallisesti RS-viruksesta, influenssaviruksesta, parainfluenssaviruksesta tai adenoviruksesta. Tämä on keuhkokuumeen yleisin muoto ja se altistaa lapsen bakteeriperäiselle keuhkokuumeelle.
- Bakteeriperäinen keuhkokuume. Tällainen keuhkokuume johtuu bakteeri-infektiosta, yleensä pneumokokista (Streptococcus pneumoniae). Sitä voivat aiheuttaa myös A- tai B-ryhmän streptokokki ja Staphylococcus aureus.
- Mycoplasma pneumonia. Tätä aiheuttaa Mycoplasma pneumoniae -bakteeri. Se tunnetaan myös epätyypillisenä keuhkokuumeena, sillä se on lievä ja yleisempi yli 5-vuotiailla lapsilla.
Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Lapsen yöllinen yskä: 7 luontaishoitoa
Keuhkokuumeen oireet lapsilla
Keuhkokuumeen oireet lapsilla saattavat vaihdella tapauksittain infektion vaikeusasteesta sekä lapsen iästä ja yleisestä terveydentilasta riippuen. Tästä huolimatta yleisin merkki on nopeutunut hengitys, jota ilmenee lähes kaikissa tapauksissa.
Muita yleisiä oireita ovat:
- Korkea kuume ja vilunväreet
- Yskiminen
- Hengityksen vinkuminen
- Hengenahdistus. Tämä voi näkyä nenäsierainten laajenemisena, kylkiluiden alueen lihasten liikkeenä ja vatsahengityksenä.
- Nenän tukkoisuus ja rintakipu.
- Vatsakipu. Tämä johtuu hengitysvaikeuksista ja siitä, että lapsi joutuu ponnistelemaan yskiessään.
- Oksentelu. Tämä johtuu yskimisestä tai liman nielemisestä.
- Ruokahaluttomuus.
- Huulten ja kynsien sinertäminen. Tätä ilmenee ainoastaan äärimmäisissä tapauksissa.
Yleensä virusperäisen keuhkokuumeen oireet kehittyvät hitaammin kuin bakteeriperäisen. Jos sairaus on keuhkojen alemmassa osassa, saattaa esiintyä kuumetta, vatsakipua ja oksentelua ilman hengitystieoireita.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Oireeton keuhkokuume ja koronavirus
Aiheuttajat ja diagnosointi
Lasten keuhkokuume johtuu usein viruksista, mutta se voi olla seurausta myös bakteereista tai muista taudinaiheuttajista, kuten sienistä ja loisista. Useimmiten se alkaa tavallisena flunssana eli ylempien hengitysteiden infektiona.
Monissa tapauksissa keuhkokuumeeseen johtaa nenässä tai kurkussa olevien taudinaiheuttajien siirtyminen syvälle keuhkoihin hengitettäessä.
Keuhkokuumeen voi saada myös tartuntana toiselta potilaalta. Sairaan henkilön yskimisen tai aivastuksen mukana lentää virusta sisältäviä pisaroita. Jos lapsi joutuu kosketuksiin näiden pisaroiden kanssa, hänelle saattaa kehittyä keuhkokuume.
Keuhkokuume voi tarttua myös veren välityksellä, ja tätä ilmenee erityisesti synnytyksen aikana tai jälkeen. On suhteellisen tavallista, että lapsella on keuhkokuume lapsuudessa, ja syytä huoleen on ainoastaan silloin, kun se ilmenee toistuvasti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Castro Ávila, A. C., & Rodríguez Saavedra, M. A. (2006). Indice de respiración rápida y superficial medido durante dos tipos de ventilación.
- Alpízar Caballero, L. B., & Medina Herrera, E. E. (1998). Efectos nocivos de la fiebre en el niño y medidas terapéuticas. Revista Cubana de Pediatría, 70(4), 177-184.
- Cruz Robaina, J. C., Dorta Correa, Y., Riesgo Mayea, L., López Labrador-Piloto, O., & González Díaz, J. (2012). Caracterización clínico epidemiológica de la neumonía en niños hospitalizados. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 16(1), 158-168.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.