Logo image
Logo image

Kärsitkö kilpirauhasongelmista? Tunnista merkit

2 minuuttia
Kilpirauhasongelmista kärsiminen on yleisempää naisten kuin miesten keskuudessa. Kilpirauhasongelmia esiintyy tavallisesti aikuisiällä. Kerromme tässä artikkelissa merkeistä, jotka auttavat tunnistamaan nämä ongelmat.
Kärsitkö kilpirauhasongelmista? Tunnista merkit
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kilpirauhasongelmien tunnistaminen ei ole helppoa, sillä ne voivat johtua joko kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta. Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa. Se osallistuu lukuisiin kehon hormonitoimintoihin. Nämä toiminnot säätelevät sydämen sykettä, ruokahalua sekä kehon nopeutta sulattaa ruoka.

Kilpirauhasongelmista kärsiminen voi siis muuttaa ihmisen terveydentilaa. Kilpirauhasongelmat ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla ja suurin osa tapauksista syntyy aikuisiällä.

Kerromme seuraavaksi joitakin merkkejä, jotka voivat olla osoitus kilpirauhasongelmista. Jos kuitenkin epäilet terveydentilaasi, käy lääkärissä, sillä hän voi tehdä tarvittavia kokeita sairauden havaitsemiseksi.

Kilpirauhasongelmien tunnistaminen

Yhdysvaltalaisen terveys- ja sosiaaliviraston (HHS) naisten terveysosaston mukaan seuraavat oireet viittaavat kilpirauhasongelmiin:

1. Äkillinen painonpudotus tai -nousu

Kilpirauhanen auttaa hallitsemaan aineenvaihdunnan nopeutta. Se on siis tapa, jolla keho saa energiaa ruoasta. Tämä tapahtuu hormoneita erittämällä.

Jos ihminen kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta, nousee paino merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että keho ei tuota riittävästi hormoneita toimiakseen normaalilla tavalla. Kilpirauhasen liikatoiminnan suhteen käy puolestaan päinvastoin. Paino laskee yleensä äkillisesti, koska hormoneita on liikaa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?

2. Väsymys ja mielialamuutokset

Some figure

Kilpirauhasongelmat voivat vaikuttaa mielialaan ja energiatasoon. Olosi voi tuntua uupuneelta, mikäli kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vaikka saisitkin riittävästi unta, saatat silti tuntea olosi masentuneeksi. Kilpirauhasen liikatoiminnan kohdalla ihminen puolestaan tuntee ärtymystä. Sen on tapana lisätä stressin tunnetta ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia.

3. Kilpirauhasongelmista johtuva kaulan turvotus

Kaulan turvotus on yksi kilpirauhasongelmien selkein oire. Kilpirauhanen kasvaa aiheuttaen epämukavaa tunnetta ja kipua kurkussa. Jos kärsit tästä oireesta, pidä sitä silmällä ja käy tarvittaessa lääkärissä.

4. Sydämen sykkeen muuttuminen

Some figure

Kilpirauhanen säätelee kaloreiden polttamisnopeuden lisäksi myös sydämen sykettä. Sen on tapana vaihdella sairaudesta riippuen (kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminta).

Tässä tapauksessa sydämen syke voi olla tavallista hitaampi tai lyöntejä voi esiintyä tiheämmin. Useat oletetut sydänongelmat voivat liittyä juuri näihin toimintahäiriöihin, kuten tässä chileläisen Clínica Las Condesin tekemässä tutkimuksessa kerrotaan.

5. Ummetus

Kun hormoneita on vähemmän, hidastuvat kehon toiminnot. Näin tapahtuu esimerkiksi ruoansulatusjärjestelmän kohdalla. Koska se vaikuttaa ruoansulatukseen, ei keho ime ravinteita yhtä tehokkaasti. Tämä aiheuttaa ummetusta.

Lue myös: Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan

6. Muita kilpirauhasongelmista johtuvia merkkejä

Some figure

On myös muita kilpirauhasongelmista johtuvia merkkejä, joita on syytä pitää silmällä. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi kuiva iho, hauraat ja halkeilevat kynnet sekä äkillinen hiustenlähtö.

Naisilla oireina voivat olla myös kuukautishäiriöt, palelu sekä kipu tai epämukava tunne lihaksissa ja nivelissä.

Keskustele lääkärin kanssa, mikäli huomaat merkkejä kilpirauhasongelmista

Yllä mainitut oireet voivat olla osoitus kilpirauhasongelmista. Suosittelemme kuitenkin aina käymään lääkärissä, sillä lääkäri voi antaa tarkan diagnoosin ongelmasta. Muista, että älä koskaan tee diagnoosia itse, sillä se voi aiheuttaa vielä enemmän stressiä. Kilpirauhasongelmat vaativat aina lääkehoidon.

Naisten on tärkeää tarkistaa hormonitaso ja käydä kilpirauhaskokeissa neljän vuoden välein. Näin havaitaan mahdolliset poikkeavuudet. Raskaaksi haluavien naisten tulee myös käydä lääkärissä, sillä kilpirauhasongelmat voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä tai vaikeuttaa raskaaksi tulemista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Office on Women’s Health. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
  • Soto, Juan Ramón., Verbeke, Sandra. (2015).DISFUNCIÓN TIROIDEA Y CORAZÓN. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000395

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.