Kainaloiden pehmeät fibroomat: hoito

Kainaloiden pehmeät fibroomat ovat hyvänlaatuisia, ei-tarttuvia kasvaimia, joita hoidetaan pääasiassa kosmeettisten syiden vuoksi. Voit lukea hoitovaihtoehdoista tästä artikkelista.
Kainaloiden pehmeät fibroomat: hoito

Viimeisin päivitys: 05 kesäkuuta, 2022

Pehmeät fibroomat kainaloiden alla sekoitetaan usein syyliin. Jälkimmäiset johtuvat kuitenkin papilloomaviruksesta ja ovat näin ollen tarttuvia. Tämä tulee ottaa huomioon kainalosyylien kohdalla, sillä niiden leikkaaminen tai kosketteleminen saattaa saada ne leviämään.

Pehmeät fibroomat eivät ole terveysriski, mutta moni haluaa tästä huolimatta poistaa ne. Tämän voi tehdä eri tavoin. Haluatko tietää aiheesta lisää? Keskustelemme tässä artikkelissa näiden iholeesioiden hoitomuodoista.

Miten fibroomat ilmenevät iholla?

Fibroomat ovat yleisiä ja hyvänlaatuisia ihon ulokkeita, joita ilmaantuu yleensä nivusiin, kainaloihin, ihotaitoksiin rintojen alla, silmäluomiin ja kaulaan. Ne ovat yleensä oireettomia, mutta voivat vaivata jäädessään kiinni paidan kaulukseen tai kaulakoruun.

Pehmeitä fibroomia kutsutaan filiformisiksi, kun ne ovat pieniä ja niitä on paljon. Niiden varret ovat ihonvärisiä, mutta yleensä ne hyperpigmentoituvat eli muuttuvat tummemmiksi.

Yksittäiset fibroomat ovat isoja, mahdollisesti jopa viisi senttimetriä tai enemmän. Niitä on runsaasti taitoksissa ja ylävartalossa. Joskus ne tulehtuvat trauman jälkeen ja saattavat vaivata ja vuotaa verta, mikä on riittävä syy niiden poistamiseen.

Pehmeitä fibroomia esiintyy yleensä kaulalla.
Pehmeitä fibroomia on usein kaulalla kainaloiden lisäksi.

Keillä niitä esiintyy?

Näiden iholeesioiden syytä ei vielä tunneta. Ne ovat yleisempiä geneettisesti alttiilla ihmisillä, yli 30-vuotiailla ja niillä, joilla on korkea painoindeksi (BMI).

Myös hormonaaliset tekijät ovat merkittäviä, sillä usein näitä leesioita ilmaantuu ja ne kasvavat raskaana olevilla ja akromegaliasta kärsivillä ihmisillä. Akromegalia on systeeminen häiriö, joka on yhdistetty gigantismiin eli jättikasvuun. Lisäksi nämä leesiot ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Toisinaan ne ovat merkki jostakin alla piilevästä sairaudesta, kuten insuliiniresistenssistä tai 2-tyypin diabeteksesta. Lääkärin on tutkittava potilas huolellisesti sulkeakseen pois mahdolliset syyt fibroomien poistamisen jälkeen.

Diagnoosi

Ihotautilääkärin diagnoosi on tärkeä, sillä eräät muut iholeesiot ovat samankaltaisia. Lääkäreiden tulisi osata erottaa toisistaan pehmytkudoskasvaimet, ihonsisäiset luomet, neurofibroomat ja tyvisolusyövät.

Kainaloiden pehmeät fibroomat on helppo diagnosoida ja luokitella lääkärin vastaanotolla tutkimalla muutosta ja kysymällä oikeat kysymykset.

Nämä leesiot muuttuvat mustahtaviksi, jos ne hirtetään tyvestä, sillä verta tuova valtimo sijaitsee siinä. Tämä värimuutos edellyttää tarkempia selvittelyjä biopsian avulla.

Mitä kainaloiden pehmeille fibroomille voi tehdä?

Fibroomia voidaan hoitaa lukuisilla menetelmillä. Kuten alussa mainittiin, kyseessä eivät ole HPV:n aiheuttamat varsinaiset syylät, joten niitä ei tulisi poistaa kotikonstein tai käyttämällä apteekkien syylänpoistoliuoksia tai muitakaan suosittuja lääkkeitä, kuten syövyttäviä tai ärsyttäviä aineita.

Nämä menetelmät voivat aiheuttaa tulehduksen ja verenvuotoa tai jättää ikäviä arpia. Tästä syystä on tärkeää näyttää iholeesiot lääkärille ennen niiden poistamista. Kun lääkäri poistaa ne, syntyy rupi, joka sitten irtoaa itsestään jättäen jälkeensä punoitusta, joka sekin haalenee ajan myötä.

Kainaloiden pehmeitä fibroomia ei tulisi yrittää poistaa kotikonstein, vaan lääkärissä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Miksi jotkut syylät vuotavat verta?

Hoitovaihtoehtoja kainaloiden fibroomiin

Hoitoja, joilla tällaiset leesiot saadaan nopeasti poistettua, ovat:

  • Kirurgia: Leikkaaminen kirurgisilla saksilla tai skalpellilla. Leikkaus tehdään ihonmyötäisesti. Se saattaa vaatia ompeleita riippuen varren koosta.
  • Elektrokoagulaatio: Polttamalla sähkövirran avulla ihon uloimmat kerrokset. Tässä menetelmässä lämpö auttaa ehkäisemään verenvuotoa.
  • Jäädytyshoito: Nestejäädytystä aerosolin avulla, jota laitetaan pieni määrä leesion pintaan. Muodostuu rakkula, joka muuttuu ruveksi ja putoaa pois itsestään.
  • Laser: Tämä suurienerginen valo saa aikaan verisuonten koaguloitumisen aiheuttamatta vaurioita ympäröivässä kudoksessa.

Käänny aina lääkärin puoleen

Kainaloiden pehmeät fibroomat ovat pääasiassa esteettinen haitta. Ne eivät ole pahanlaatuisia, ja moni uskoo voivansa poistaa ne itse. Käänny kuitenkin aina ihotautilääkärin puoleen saadaksesi asianmukaista hoitoa. Lääketieteen ammattilainen tietää parhaan menetelmän juuri sinun ihollesi ja kainalossa olevan leesion tilan mukaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Piqué Duran, E., and S. Palacios Llopis. “¿ Verruga?.” Canarias médica y quirúrgica (2008).
  • Jaled, Margarita, and Hugo César Moreno. “Virus papiloma humano (HPV) Parte II-clínica y terapéutica.” Dermatología Argentina 16.2 (2010): 102-109.
  • Concha, Marcela. “Diagnóstico y terapia del virus papiloma humano.” Revista chilena de infectología 24.3 (2007): 209-214.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.