Logo image
Logo image

Kaikki, mitä sinun tulee tietää treenimaskeista

3 minuuttia
Treenimaskit ovat tulleet jäädäkseen. Vaikka niiden tehokkuudesta ei ole vielä tarpeeksi todisteita, kerromme tässä artikkelissa kaiken tarvittavan aiheeseen liittyen.
Kaikki, mitä sinun tulee tietää treenimaskeista
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Teknologia on helpottanut elämää monin tavoin. Tänä päivänä erilaiset urheiluvälineet, kuten esimerkiksi treenimaskit, lupaavat parantaa urheilusuoritusta. Moni kuitenkin epäilee niiden todellista vaikutusta, eikä niiden tehokkuudelle ole vielä paljoa todistettua näyttöä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää treenimaskeista.

Treenimaskeja käytetään simuloimaan korkean paikan harjoittelua. Markkinoiden mukaan, ne auttavat parantamaan urheilijan suoritusta luomalla korkean paikan olosuhteet. Niiden myös oletetaan parantavan keuhkojen kapasiteettia sekä hiussuonien hapenottokykyä.

Korkean paikan harjoittelussa on kyse treenaamisesta säännöllisesti kahden-kolmen viikon ajan alhaisen happitason olsuhteissa. Mutta miksi? Tämä auttaa parantamaan ammattilaisjuoksijoiden sekä kestävyysurheilijoiden suoritusta. Se auttaa lisäämään punasolujen ja hematokriittien (punasolujen suhdetta kokonaisvereen) määrää.

Kaikki, mitä sinun tulee tietää treenimaskeista

Mitä treenimaskit ovat?

Olemme jo kertoneet, mitä varten treenimaskeja käytetään, mutta seuraavaksi selitämme mitä ne ovat. Treenimaskit muistuttavat tavallisia kasvomaskeja, sillä ne peittävät suun ja nenän. 

Treenimaskit valmistetaan neopreenista, helposti mukautuvasta, hikeä imevästä ja pestävästä materiaalista.

Yleensä treenimaskeissa on tarranauhat, jotta niitä on helppo säädellä niin ettei happi pääse karkaamaan muualta kuin sille tarkoitetuista venttiileistä. Venttiilit auttavat myös pitämään pölyn, veden ja hiekan poissa, riippuen treenimaastosta jossa maskia käytetään.

Treenimaskien tarjoamat hyödyt

Kuten jo mainitsimme, on vain vähän tieteellistä aineistoa todistamaan hypoksisten maskien tarjoamia hyötyjä. Seuraavaksi kerromme niistä hyödyistä, jotka niillä on jo todistettu olevan.

Some figure
Treenimaskit auttavat oletettavasti lisäämään punasolupitoisuutta veressä.

Auttavat kilpailuihin valmistautumisessa

Urheilijan tulee ottaa huomioon ne olosuhteet, joissa kilpailu tullaan käymään. Eräissä tutkimuksissa on arvioitu korkean paikan harjoittelun fyysisiä ja psykologisia vaikutuksia ammattiurheilijoihin.

Treenimaskit auttavat urheilijaa kohtaamaan kilpailut sellaisissa ympäristöissä, joissa on alhainen happitaso.

Opettavat hengittämään

Jokainen meistä osaa hengittää, koska se on vitaalitoiminto. Mutta etenkin urheilijoiden kohdalla hengittäminen on merkittävässä roolissa. Urheilussa on tärkeää oppia hengittämään tehokkaasti, jotta et väsy. 

Koska treenimaski simuloi alhaisen happitason ympäristöä, opit optimoimaan ja hallitsemaan hapenottoa.

Auttavat parantamaan suoritusta

Hypoksitreenaamista koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että se on tehokas menetelmä parantaakseen urheilijan aerobista suoritusta. Onkin niin, että asiantuntijat ovat osoittaneet että se parantaa merkittävästi maitohappotasoja lisäten voimaa ja ponnistelua.

Treenimaskit tarjoavat tämän hyödyn, koska ne simuloivat hypoksiharjoittelua. Lisäksi ne auttavat lisäämään veren punasoluja sekä tuottamaan erytropoietiinia (EPOa), mikä mahdollistaa suuremman ponnistuskapasiteetin lihaksille.

Auttavat parantamaan hengityselimistöä

Näistä maskeista oletetaan olevan hyötyä keuhkojen hapenottokyvyn maksimoimisessa. Koska treenimaskia käytettäessä on vähemmän happea tarjolla, urheilijan tulee hengittää syvempään, mikä saa keuhkot laajentumaan täyteen kapasiteettiinsa.

Syvähengitys auttaa myös palleaa sekä muita lihaksia, jotka osallistuvat hengittämiseen. Lisäksi ne auttavat tekemään keuhkorakkuloista elastisemmat ja sitä myöten parantamaan niiden kapasiteettia hengittämään happea.

Lihasten liikakasvu

Eräs tutkimus on osoittanut, että hypoksinen harjoittelu yhdessä voimaharjoittelun kanssa voi johtaa lihasten liikakasvuun. Tämä johtuu muskuloskeletaalisen kudoksen morfologisesta adaptaatiosta. 

Toimivatko treenimaskit oikeasti?

Ennen kuin alat käyttää treenimaskia, on syytä käydä erityisasiantuntijan luona, jotta voit välttyä mahdollisilta komplikaatioilta. Mutta toimivatko treenimaskit oikeasti? Vastaus on kyllä ja ei.

Asiantuntijat ovat pohtineet aihetta ja päätyneet tutkimustuloksia tarkastellen siihen tulokseen, että treenimaskin käyttö neljän-kuuden viikon ajan voi auttaa parantamaan hengittämiseen liittyviä lihaksia. Niiden käyttäminen ei kuitenkaan ole täysin tehokas menetelmä simuloimaan hypoksiharjoittelua.

Some figure
Treenimaskien tarjoamat hyödyt ovat vielä epäselviä. Sen käyttäminen kuukauden ajan saattaa parantaa hengittämiseen liittyviä lihaksia.

Treenimaskien riskit

Yksi suurimmista riskeistä on tiedon puute siitä, mikä määrä happea on ihmiselle terveellistä. Sinun on tiedettävä urheilijana, kuinka maskin venttiilit toimivat ja osata säätää niitä oikein.

Jos kärsit minkäänlaisista oireista treenimaskin käytön yhteydessä, kuten puutumisesta tai ylitsepääsemättömästä väsymyksestä, on hakeuduttava hoitoon, sillä nämä oireet voivat olla merkkejä hypoksiasta.

On myös henkilöitä, joiden ei tule käyttää treenimaskia lainkaan. Näin on esimerkiksi paniikkihäiriöstä kärsivät sekä raskaana olevat henkilöt. Myös henkilöiden, joille on tehty elinsiirto, jotka kärsivät kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai matalasta verenpaineesta, tulee olla käyttämättä kyseistä maskia.

Lisäkysymyksiä treenimaskeihin liittyen?

Jos sinulla vielä tämän artikkelin luettuasikin ilmenee kysymyksiä liittyen treenimaskeihin ja niiden käyttöön, kannattaa konsultoida omaa valmentajaasi. Sinun on tärkeää tietää treenimaskeista kaikki olennainen, ja asiantuntijat osaavat kertoa, onko niiden käyttö omassa tapauksessasi suositeltavaa vai ei.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramos-Campo, D.J.; Martínez, F.; Esteban, P.; Rubio-Arias, J.A. y Jiménez, J.F. (2016). Entrenamiento en hipoxia intermitente y rendimiento ciclista en triatletas. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte vol. 16 (61) pp. 139-156. Disponible en: http://cdeporte.rediris.es/revista/revista61/artefectos677.htm
  • Diego Fernández-Lázaro. Joseba Díaz, Alberto Caballero, Alfredo Córdova. Entrenamiento de fuerza y resistencia en hipoxia: efecto en la hipertrofia muscular. Biomédica 2019;39:212-20. Doi: https://doi.org/10.7705/biomedica.v39i2.4084
  • Tarqui-Silva, Leonardo. Grado de impacto de la evaluación psicológica durante el entrenamiento en altura con atletas de élite. Revista Investigaciones Altoandina, Vol. 17, Nº. 2, 2015. Pág. 201-206. ISSN 2306-8582, ISSN-e 313-2957
  • Análisis de hematocrito. Mayo Clinic.
  • Los pulmones y el ejercicio. Hoja informativa de la European Lung Foundation (ELF).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.