Kaikki mitä sinun tulee tietää luomista
Lähes jokaisella on jonkin verran luomia ihollaan. Luomia syntyy eniten lapsuudessa ja aikuisuuden kynnyksellä. Luomia on värillisiä ja värittömiä, ja värilliset luomet syntyvät ihon melaniiniväriaineesta eli pigmentistä. Luomien väri vaihtelee vaalean ruskeasta tummaan ja jopa mustaan, ja ne ilmenevät erilaisissa muodoissa: tasaisina ja sileinä tai kuperina ja epätasaisina. Luomien syntyyn ja määrään vaikuttaa geeniperimä; monet lapset syntyvät luomia ihollaan ja uusia kehittyy iän myötä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää luomista, joten jatka lukemista.
Suurin osa luomista on täysin vaarattomia, eikä niitä tarvitse poistaa. Toisilla luomia on enemmän kuin toisilla. Tässä artikkelissa tutustumme kaikkeen siihen, mitä sinun tulee tietää luomista. On tärkeä tarkastaa iho säännöllisesti uusien luomien varalta ja käydä tarkastuttamassa yllättävät ja epänormaalit luomet lääkärillä.
Jos olemassaoleva luomi muuttaa väriään, muotoaan tai kokoaan, kannattaa se käydä näyttämässä ihotautilääkärille. Jos luomi on kivulias, sitä polttelee, kutittaa tai siitä vuotaa verta tai muuta eritettä, käy lääkärin puheilla. Jos ihollesi on kasvanut uusi luomi, joka oireilee edellämainituin tavoin, tulee myös siitä jutella lääkärin kanssa.
Monilla ihmisillä on jopa yli sata epänormaalia luomea ihollaan. Etenkin ihon vanhetessa voi näitä luomia syntyä enemmän ja enemmän, ja niitä ilmenee kaikkialla kehossa – varsinkin sellaisissa kohdissa, jotka pidetään useimmiten vaatteilla peitettynä.
Koska ihosyövän yhteys auringolle altistumiseen tunnetaan hyvin, ei auringolta suojassa syntyviä luomia välttämättä tarkkailla niin hyvin, kuin pitäisi. Jos suvussasi on esiintynyt ihosyöpää tai jos muilla sukulaisillasi on samantyylisiä luomia, sinun tulisi pitää erittäin hyvää huolta siitä, että käyt tarkastuttamassa luomesi säännöllisesti, sillä riskisi sairastua ihosyöpään on suurempi.
Muista käyttää aurinkosuojaa korkealla suojakertoimella aina, kun olet auringossa, myös pilvisinä päivinä. Lisää aurinkosuojaa päivän mittaan tarpeen vaatiessa, etenkin jos vietät päivän uimarannalla, jossa sekä hikoilet että uit. Liiallinen auringolle altistuminen lisää ihosyövän riskiä. Älä koskaan käytä solariumia. Feikkirusketuksen saa turvallisesti purkista tai suihkurusketuksella, jos tunnet sen olevan välttämättömyys.
Mitä sinun tulee tietää luomista – oudot ja epänormaalit luomet
- Epäilyttävä luomi ei ole symmetrisen muotoinen. Jos luomen kaksi puolta näyttävät erilaisilta esimerkiksi värin, muodon, koon tai paksuuden osalta, se pitää käydä tarkistuttamassa.
- Luomen reunat ovat röpelöiset ja epätasaiset. Luomella ei ole selkeää rajaa ja muotoa.
- Luomen väri vaihtelee luomen eri osissa. Luomessa on ruskean, mustan tai punaisen eri sävyjä.
- Yleensä suuremmat luomet ovat vaarallisempia. Yli 6mm kokoisia luomia tulisi pitää tiukasti silmällä. Jos luomen koko muuttuu, käy lääkärissä.
Ihon pigmenttimuutokset ovat yleisiä, ja suurin osa niistä on täysin harmittomia. Ihosyövät käyttäytyvät tyypistä riippuen eri tavalla, ja aikainen diagnoosi on tärkeää.
Ihosyöpä on yksi yleisimmistä nykyihmisen syövistä ja uusien tapausten määrä on viimeisten vuosikymmenien aikana moninkertaistunut. Tärkeimpänä syynä tähän pidetään auringonoton ja solariumin käytön yleistymistä ja suosiota. Monet tavoittelevat kaunista rusketusta tajuamatta siitä aiheutuvia vaaroja. Muista siis suojata itsesi auringossa ja käy lääkärissä heti, mikäli huomaat epänormaaleja ihomuutoksia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.