Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää psoas majorista eli "sielun lihaksesta"

Vaikka moni meistä ei edes tiedä missä psoas major sijaitsee, siitä huolehtiminen oikeaoppisesti harjoituksin ja venytyksin voi auttaa ehkäisemään ja lievittämään monia kipuja ja jopa voimistamaan sydäntä.
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää psoas majorista eli "sielun lihaksesta"

Viimeisin päivitys: 20 marraskuuta, 2018

Psoas major eli sielun lihas on suuri lannelihas, joka kulkee alaselän ja lantion alueen lävitse. Se on kaikista lonkankoukistajalihaksista suurin ja vahvin. Näiden lihasten avulla pystymme suorittamaan niinkin yksinkertaisia toimia kuin kävelemään, pyöräilemään, käymään makuulle, nousemaan ylös, tanssimaan, venyttelemään, tekemään kyykkyjä ja suorittamaan suurimman osan klassisista jooga-asennoista.

Mielenkiintoista kyllä, ja kuten jo otsikossa mainitsimme, psoas major tunnetaan yleisesti nimellä sielun lihas. Tämä mielikuvia herättävä ja runollinen termi perustuu kahteen avaintekijään:

  • Ensimmäinen on se, että tämä lihas on yksi elimistön syvimmistä lihaksista. Se edistää liikettä, mutta ennen kaikkea sen avulla kykenemme pysymään vakaana.
  • Toinen, yhtä mielenkiintoinen tekijä on se, että se liittyy läheisesti tunne-elämäämme: sen tehtävänä on mm. laukaista jännitystä, kanavoida stressiä ja ahdistusta.

Jos et ole koskaan kuullut tästä sielun lihaksesta, seuraavat asiat ovat sinusta varmasti mielenkiintoisia.

Sielun lihas ja tunne-elämä

Sielun lihas vaikuttaa mm. tasapainoon.

 

Tämä lihasrakenne vaikuttaa osaltaan tasapainoon ja kykyyn suorittaa laaja-alaisia liikkeitä. Emme yleensä havaitse sitä, ja jos emme ole koskaan kuulleetkaan siitä, emme edes tiedä missä se sijaitsee. Todellisuudessa me kaikki kuitenkin huomaamme sen olemassaolon joka kerta, kun istumme pitkään ja selkämme kipeytyy.

Huomaamme sielun lihaksen myös aina kun alaselkämme on kipeä, lantioomme koskee tai selkärankamme välilevyissä on viiltävää kipua.

Lantionpohjasta palleaan: suojaaminen, tasapaino ja hyvinvointi

Psoas major eli sielun lihas sijaitsee kaikkein intiimimmällä kehon alueella, yhdistyneenä lantionpohjaan ja palleaan ja jakautuneena kahteen osaan:

  • Yhteen syvään osaan, joka kulkee ensimmäisestä ristiselän nikamasta viidenteen nikamaan.
  • Yhteen pinnallisempaan osaan, rintarangan nikamissa.

On myös hyvä mainita, että se ei ainostaan auta pitämään selkärankaa vakaana, vaan se on myös erittäin tärkeä lihas vatsan alueen elinten kiinnittämisessä.

  • Sen lisäksi, että psoas major on lihas, se toimii myös viestinviejänä keskushermostolle.
  • Se kuljettaa viestejä monista tuntemuksistamme, jotka tunnemme voimakkaasti vatsassa (joskus sitä kutsutaan “toisiksi aivoiksi”), sillä se on yhteydessä palleaan lihaskalvojen eli faskioiden kautta.
  • Tämä sielun lihas liittyykin siis usein perustoimintoihin kuten hengittämiseen tai pelkoreflekseihin, stressiin ja ahdistukseen.
  • Näin ollen kiihtynyt elämänrytmi, jossa vereen erittyy paljon kortisolia ja adrenaliinia, saa tämän suuren lannelihaksen kiristymään.
  • Se valmistelee meidät pakenemisreaktioon – juoksemaan karkuun niiltä asioilta, jotka aivot tulkitsevat haitallisiksi tai vaarallisiksi.
  • Jos olemme hyvin ahdistuneita tai stressaantuneita useiden viikkojen tai kuukausien ajan, tämä lihas muuttuu lopulta kireäksi.

Kun sielun lihakseen tulee jäykkyyttä, on sen seurauksena selkäkipua, iskiaskipua ja ruoansulatusongelmia, ja jopa kuukautiset voivat olla tavallista kivuliaammat.

Kiinnitä huomiota sielun lihakseen ja hoida sitä

Kun sielun lihakseen tulee jäykkyyttä, saattaa seurauksena olla tavallista kivuliaammat kuukautiset.

 

Pitkään jatkuneet negatiiviset tunteet eivät ole ainoa asia, joka vaikuttaa tämän lihaksen kestävyyteen ja kimmoisuuteen. Liikkumaton elämäntapa ja huonot asennot vaikuttavat myös psoas major -lihakseen sekä selkäkivun ja muiden tunnettujen vaivojen syntyyn.

Miten sielun lihaksesta voi pitää huolta?

Kerromme alla.

Oikeanlaiset harjoitukset

Jooga auttaa palauttamaan sielun lihaksen tasapainon.

 

Monet jooga-asennot tähtäävät palauttamaan sielun lihaksen tasapainon sekä hoitamaan ja vahvistamaan sitä.

  • Mikä tahansa venytys, jossa nivuset ja vyötärön alue ovat mukana, poistavat kireyttä tästä lihaksesta.
  • Vapautuneen psoas major -lihaksen myötä lihaksemme vahvistuvat, jalkamme tuntuvat kevyemmiltä ja lantiomme taipuisammalta sekä notkeammalta.
  • Ihanteellista olisi tehdä sopivia venytyksiä vähintään tunti päivässä.

Tuo polvesi rintakehään tai makaa lattialla, käännä lantiotasi ja liikuta polvia ensin toiselle ja sitten toiselle puolelle.

Kuten kerroimme, mikä tahansa joogaliike on sinulle hyödyksi, ja niiden avulla vahvistat myös vatsan alueen elinten toimintoja, pidät huolta hengityksestäsi, ruoansulatuksestasi ja sydämestäsi.

Venytys poistaa kireyttä sielun lihaksesta.

Lopuksi: ei ole koskaan pahitteeksi huolehtia jopa päivittäin näistä lihaksista, jotka – meidän sitä itsekään edes tiedostamatta – vaikuttavat niin paljon hyvinvointiimme.

Monien itämaisten filosofien mukaan psoas major eli sielun lihas on elin, joka kanavoi energian ja yhdistää meidät maahan; se on rakenne, joka antaa meille tasapainoa ja elinvoimaa.

Miksi et siis pitäisi siitä hieman paremmin huolta? Vaivannäkö on sen arvoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sajko, S., & Stuber, K. (2009). Psoas Major: a case report and review of its anatomy, biomechanics, and clinical implications. The Journal of the Canadian Chiropractic Association.

  • Wettstein, M., Jung, J., & Dienst, M. (2006). Arthroscopic Psoas Tenotomy. Arthroscopy – Journal of Arthroscopic and Related Surgery. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2005.12.064

  • Mannion, S. (2007). Psoas compartment block. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care and Pain. https://doi.org/10.1093/bjaceaccp/mkm029


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.