Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää nivelrikosta

Nivelrikkoa ei itsessään pidetä vakavana sairautena, mutta se tunnetaan siitä, että se heikentää siitä kärsivän potilaan elämänlaatua.
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää nivelrikosta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Nivelrikko kuuluu reumasairauksiin, joita on lukuisia erilaisia. Niille kaikille on yhteistä se, että ne vaikuttavat osaksi elimistön tuki- ja liikuntaelimiin. Niiden aiheuttajat, eteneminen ja hoito eroavat kuitenkin suuresti toisistaan. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun on hyvä tietää nivelrikosta.

Nivelrikolle on ominaista asteittainen kulumisesta johtuva nivelruston häviäminen. Tämä johtuu tavallisesti ikääntymisestä, mutta siihen voivat vaikuttaa myös muut tekijät. Sairaus on melko yleinen yli 50-vuotiailla ihmisillä.

Itse asiassa nivelrikko on reumasairauksista yleisin. Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan noin 28 prosentilla yli 60-vuotiaista aikuisista on nivelrikko. On arvioitu, että vuoteen 2020 mennessä tämä sairaus on neljänneksi suurin liikuntakyvyttömyyden aiheuttaja maailmassa.

Tämä sinun tulee tietää nivelrikosta

Nivelrikon syyt

Nivelrikko syntyy silloin, kun nivelen rusto kuluu ja rappeutuu. Se menettää kimmoisuuttaan, koostumustaan ja ohenee vähitellen, kunnes se on melkein kokonaan kadonnut. Kun tämä tapahtuu, luiden päät jäävät ilman suojaa ja niiden välille syntyy kitkaa.

Noin 28% yli 60- vuotiaista kärsii nivelrikosta.

 

Suojattomiksi jääneet luut reagoivat tähän, ja ne muuttuvat tiheämmiksi, ja tämä saa aikaan kystia luun sisään. Lisäksi se aiheuttaa myös murtumia luissa nivelten reunoilla, mikä tekee luihin epämuodostumia.

Joitakin nivelrikkoa aiheuttavia tekijöitä ovat:

  • Ikä. Nivelrikon todennäköisyys kasvaa eksponentiaalisesti 50 ikävuoden jälkeen.
  • Sukupuoli. Nivelrikon saavat todennäköisimmin 50-55 -vuotiaat naiset.
  • Perintötekijät.
  • Liiallinen fyysinen aktiivisuus.
  • Vaihdevuodet.
  • Liikalihavuus.
  • Murtumat ja vammat.

Nivelrikko on krooninen sairaus, joten se pysyy koko elämän. Se aiheuttaa kovaa kipua, mutta oikeanlaisella hoidolla sitä voidaan hillitä.

On kuitenkin tärkeää huomauttaa, että nivelrikko ei välttämättä aina aiheuta liikuntakyvyttömyyttä siitä kärsiville ihmisille.

Nivelrikon oireet

Nivelrikko on hitaasti kehittyvä sairaus, ja sen oireet alkavat huomaamattomasti, mutta voimistuvat ajan myötä.

Yleisesti ottaen on olemassa viisi merkkiä, joista tiedät kärsiväsi nivelrikosta:

  • Kipu nivelissä. Tämä on ensimmäinen oire. Nivelissä, tavallisesti polvissa, käsissä tai lantiolla, on voimakasta kipua.
  • Jäykkyys. Nivelrikko vie notkeuden, mikä näkyy erityisesti sängystä ylös noustessa tai pitkän paikallaan istumisen jälkeen.
  • Turvotus ja/tai puutuminen. Yhden tai useamman nivelen tulehdus voi muuttua puutuneisuudeksi.
  • Nivelten naksuminen. Potilas kokee “hankausta” tai naksumista liikuttaessaan vaurioitunutta niveltä.
  • Epämukavuus polvissa, jaloissa, käsissä ja lantiolla.

Vaikka kipu on nivelrikon ensimmäinen oire, on myös tapauksia joissa kipua ei esiinny lainkaan. Tai sitten kipu voi tulla ja mennä.

Nivelrikon ensimmäinen oire voi olla kipu - kipua ei välttämättä kuitenkaan esiinny.

 

Nivelrikon tyypit ja diagnoosi

Nivelrikkoa esiintyy pääosin kehon neljällä alueella: polvissa, käsissä, lantiolla ja selässä. Polvissa se on kaikkein yleisintä.

Lisäksi se voi olla primaarista tai sekundaarista. Ensimmäinen liittyy sairauden tyypilliseen muotoon, kun taas toinen on vamman aiheuttamaa.

Käsissä nivelrikko alkaa lähes aina yhdestä nivelestä ja leviää sitten koko käteen. Se aiheuttaa tavallisesti epämuodostumia ja voi vaikuttaa käden toimintakykyyn. Lantion nivelrikko aiheuttaa kipua reiden sisäosassa tai nivusissa. Selän nivelrikko puolestaan alkaa tavallisesti alaselän tai kaularangan alueelta.

Tyypillisesti diagnoosi voidaan tehdä tutkimuksien avulla. Normaalisti tähän kuuluvat röntgenkuvat, tietokonetomografia ja/tai magneettikuvaus. Nivelrikon vaikeusaste voidaan myös havaita ultraäänellä.

Ennuste

Itse sairautta ei pidetä vakavana. Se voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi potilaan elämänlaatuun. Tästä huolimatta ennuste on erilainen jokaisen yksilön kohdalla. Periaatteessa ennuste tehdään sairaan nivelen perusteella ja sen perusteella, miten nopeasti ongelma pahenee.

Varhainen diagnoosi ja ehkäisevät toimenpiteet voivat parantaa ennustetta. Oikeanlaisella hoidolla nivelrikon etenemistä voidaan hidastaa ja sen vaikeusastetta vähentää.

Hoito on lähes aina lääkehoitoa ja vaatii elämäntapojen muuttamista terveellisempään suuntaan. Joissakin tapauksissa normaalit hoitomenetelmät eivät toimi, ja leikkaus on lopulta välttämätön. Yleisesti ottaen leikkaus auttaa parantamaan oireita ja liikkuvuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.