Kaihin ennaltaehkäisy ja hoito luonnollisin keinoin
Kaihi on hyvin vahvasti 2000-luvun ongelma. Tämä johtuu useista syistä, kuten koko ajan suuremmissa määrin ikääntyvä väestö sekä erilaiset ravintoon ja fyysisiin tekijöihin liittyvät kysymykset.
Kaihia edesauttaviin seikkoihin kuuluu myös sellaisten laitteiden vääränlainen käyttö, joissa on heijastava kuvaruutu, kuten esimerkiksi matkapuhelimet, tietokoneet ja tabletit. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat negatiivisella tavalla ihmisen näköelimiin, ja tämä koskee sekä itseäsi että sinua vanhempia henkilöitä.
Mitä kaihi on?
Yleinen syy näkökyvyn huonontumiseen on se, että mykiö muuttuu sameaksi. Tämä tarkoittaa, että se suurennuslasi, joka silmässä sijaitsee, menettää läpinäkyvyytensä ja alkaa muuttua yhä enemmän sameaksi, kunnes se on lopulta “verho”, joka estää kuvan saapumisen verkkokalvolle.
Tätä ilmiötä voidaan kuvailla seuraavalla tavalla: silmäsi videokamerassa oleva linssi on yhtäkkiä samea, sillä siihen on kertynyt likaa, ja se ei siksi enää pysty saamaan aikaiseksi videokuvan tallentamista.
Kaihi on rappeuttava ja kivuton silmän näkökykyyn liittyvä prosessi. Sen kaikkein selkein merkki on silmässä nähtävissä oleva muutos, sillä se alkaa näyttää siltä kuin sen päällä olisi “maitomainen kalvo”. Tämä muutos etenee sitten koskemaan koko pupillia, ja tämä menettää siten mustan värinsä. Silmä muuttuu yhä suuremmissa määrin harmaaksi henkilön ikääntymisen myötä.
Tämä ilmiö johtuu siitä, että proteiinia kertyy silmän mykiöön, mikä saa aikaan kyseisen “verhon”. Se peittää valon, joka tulee silmän verkkokalvoa kohti.
Tämä tapahtuu vähitellen ajan kuluessa, ja “kalvo” saattaa lopulta peittää silmän kokonaan. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa se voi jopa aiheuttaa sokeutumisen. Tämän sairauden voidaan todeta koskevan melkein puolta yli 65-vuotiaasta väestöstä.
Mikäli kyseessä on erittäin vakava kaihi, saattaa leikkaus olla tarpeen. Tästä huolimatta useissa tapauksissa ei tällainenkaan hoitokeino johda näkökyvyn parantumiseen. Jos näin sattuu sinun kohdallesi, ota yhteyttä silmälääkäriisi saadaksesi henkilökohtaiseen tilanteeseesi sopivan suunnitelman, jotta voit edesauttaa tilanteen kohentumista.
On kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, joita voit kokeilla ennen kuin valitset leikkauksen. Seuraavaksi luetelluilla tavoilla pystyt suurissa määrin vähentämään kaihin etenemistä ja jopa pysäyttämään sen kokonaan. Jos näin ei kaikesta huolimatta tapahdu, tulisi sinun tietenkin ottaa yhteyttä silmälääkäriin.
Juju näihin menetelmiin on siinä, että kolme neljäsosaa mykiöstä on vettä ja proteiinia. Proteiinien ilmeneminen on se seikka, joka häiritsee tapaa jolla näet valoa. Seuraavassa esittelemme siis erinäisiä hoitokeinoja ja toimintatapoja, jotta pystyisit helpottamaan kaihiin liittyvien epäkohtien korjaantumista.
Sinun tulee myös pitää mielessäsi, että kaihin todennäköisyys on suurempi diabeetikoilla ja naisilla. Riski on vielä sitäkin suurempi, jos suvussasi esiintyy kaihia. On lisäksi suurempi mahdollisuus sairastua, jos henkilö on käyttänyt kortikosteroideja suurina annoksina vuosien ajan, tai jos hän tupakoi.
Ruokavalion soveltuvuus kaihin hoidossa
- Sinun ruokavaliosi tulisi kaihin hoitoa ajatellen olla A- ja C-vitamiinipitoinen, sillä nämä vitamiinit ovat erittäin tärkeitä kudosten kannalta. Ne ovat oleellisia myös silmän toiminnan sekä mykiön kunnon huononemisen estämisen kannalta. Jotta pystyisit saamaan A-vitamiinia, tulisi sinun syödä niin kutsuttuja punaisia kasviksia ja hedelmiä, porkkanoita, appelsiineja, papaijaa, jne., sekä pinaattia. Pinaatti on erityisen sopivaa ravintoa vakavan kaihin kehittymisen estämiseksi. C-vitamiinin saamiseksi on olemassa paljon erilaisia tuotteita, kuten spirulina (levään perustuva) sekä moringan lehdet tai öljy.
- Jätä pois ruokavaliostasi sokeria paljon sisältävät juomat, ja jätä sokeri yleisestikin ottaen pois. Se saa aikaan hermostosi heikentymisen ja rappeutumisen, ja samasta syystä sinun tulisi myös välttää nauttimasta kofeiinia sisältäviä tuotteita sekä alkoholia.
- Sinun tulisi ottaa mukaan ruokavalioosi sellaisia ruoka-aineksia, jotka ovat luonnollinen antioksidanttien lähde. Tällaisia ovat appelsiini, sitruuna, greippi, mansikka, tummat viinirypäleet, parsakaali, tomaatti, oliiviöljy sekä moringa-öljy. Antioksidantit taistelevat vapaita radikaaleja (epävakaita happimolekyylejä) vastaan, jotka saattavat kerääntyä silmiin ja saada siten aikaan kaihia.
- Ruokavaliosi tulisi sisältää paljon Omega-3 -rasvahappoja. Voit ottaa niitä lisäravinteen muodossa, tai syödä kalaa (erityisesti sinistä), pellavansiemeniä, chia-siemeniä tai erilaisia öljyjä. Useiden tutkimusten mukaan tonnikalan syöminen kerran viikossa vähentää kaihin kehittymisen riskiä jopa 12 prosentilla.
- Silmässä olevan nesteen ei tulisi päästä kuivumaan. Juo paljon vettä, eli vähintään kaksi litraa joka päivä. Sinun tulisi myös välttää erittäin suolaisten tai maustettujen ruokien syömistä.
- Maksasi on erittäin tiivissä yhteydessä näkökykysi kanssa. On siis hyvin tärkeää pitää siitä todella hyvää huolta.
Muita suosituksia
Sinun käyttäytymisesi sekä asenteesi omaa elämääsi kohtaan ovat erittäin tärkeitä tekijöitä liittyen kaihin estämiseen, pysäyttämiseen tai jopa parantamiseen. Pidä mielessäsi siis seuraavat seikat:
- Käy säännöllisesti silmätarkastuksessa (aikuiset). Käy myös silmälääkärillä kahden vuoden välein.
- Suojaa silmäsi auringon UV-säteiltä. Käytä ulkona aurinkolaseja ja/tai hattua.
- Vältä käyttämästä solariumlaitteita, jotta et altistuisi niiden UVA-säteilylle. Auringon ultraviolettisäteet, joita kutsutaan UVB-säteiksi, eivät ole yhtä haitallisia.
- Käytä silmänaamiota kun nukut, jos sinun huoneesi ei ole pimeä. Käpyrauhanen tuottaa melatoniinia (hormoni, joka saa aikaan ikääntymisen vaikutusten viivästymisen) unesi aikana, mutta tämä tapahtuu vain jos silmät ovat pimeydessä.
- Älä tupakoi.
- Kontrolloi diabetesta.
- Harjoita niin kutsuttua silmän rentoutusta. Tämän teet siten, että puolen tunnin ajan katsot jotakin kasvia, vihreää lehteä, tai vihreää ja rauhallista nurmea, joka viestii tyyntä sisäistä olotilaa.
Luonnonmukainen lääketiede uskoo, että kaihi on seurausta huonon ruokavalion ja sairauksien aiheuttamasta jännitteestä silmän lihaksissa. Tämä on huomattu siitä, että kaihi on yleisempi diabeetikoiden ja tupakoitsijoiden kohdalla, eivätkä ne kehity kaikille iäkkäille henkilöille. Edellä mainitut tekijät saavat aikaan silmän mykiön veren vähenemisen sekä ravinteiden puutteen. Jotta voisit estää kaihia, ovat oikean tyyppinen ruokavalio, johon kuuluu paljon ravinteita, sekä liikunta erittäin hyvät keinot. Näin voit auttaa estämään silmän lihasten jännitteen syntymistä.
Tunnettuja kaihin parannuskeinoja
- Hunaja on hyvin tunnettu apukeino kaihin ehkäisyssä. Laita puhdasta (jalostamatonta) hunajaa silmääsi. Tällä on antibioottinen vaikutus, ja se auttaa silmän puhdistamisessa sekä sen ravitsemisessa.
- Valmista aniksesta tai raa’asta perunasta tee, laita sitä pieniin pusseihin, ja laita pussukat silmillesi joka päivä tunnin ajaksi.
- Cayennepippuria tai silmäruohoa sisältävä tee kerran päivässä nautittuna hidastaa kaihin etenemistä.
- Silmätipat suodatetusta merisuolasta. Tämä saattaa ensimmäisellä kerralla olla epämukava kokemus, mutta se ei aiheuta silmillesi vahinkoa, ja voit toistaa tämän päivittäin.
- Muutama tippa sitruunaa laimennettuna seerumiin tai puhtaaseen veteen. Tämä saattaa polttaa silmiäsi jos ne ovat likaiset, tai jos sinulla on sidekalvontulehdus, mutta hoitomuotona tämä on erittäin tehokas, eikä myöskään vahingoita silmää.
- Risiiniöljy. Kostuta sormesi öljyyn ja laita sitä hellävaraisesti silmäsi kulmaan niin, että öljy leviää itsestään. Moringa-öljy on myös hyvä tuote, mutta se tuntuu silmässä hieman enemmän polttavana johtuen sen antibioottisista ominaisuuksista. Toista käsittelyä ainakin kuukauden ajan. Voit myös käyttää pellavansiemenöljyä tai turskaöljyä, laittaen pisaran silmiisi joka yö.
- Aloe veraa voit käyttää siten, että laitat kaksi tai kolme pisaraa soseutettua hedelmälihaa silmääsi.
- Kylmiä sipulinpaloja. Laita sipuli jääkaappiin puoleksi tunniksi ja anna niiden sitten olla silmäluomillasi viiden minuutin ajan.
- Tee silmille laitettava harsotaite keittämällä kamomillaa (25 grammaa), seljaa (30 grammaa), yksi peruna, puolikas kurkkua sekä pellavansiemeniä (15 grammaa) yhdessä litrassa vettä. Kastele harso nesteessä ja laita silmäluomillesi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lam, D., Rao, S. K., Ratra, V., Liu, Y., Mitchell, P., King, J., Chang, D. F. (2015). Cataract. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.14.
- Mathew, M. C., Ervin, A.-M., Tao, J., & Davis, R. M. (2012). Antioxidant vitamin supplementation for preventing and slowing the progression of age-related cataract. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004567.pub2
- Pollreisz, A., & Schmidt-Erfurth, U. (2010). Diabetic Cataract—Pathogenesis, Epidemiology and Treatment. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2010/608751
- VIT P, JACOB T. (2008). Putative anticatarat propiertes of honeys studied by the actions of flavonoids on a lens culture models. J. Health Sc. 54(2): 196-202.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.