Jotkut asiat eivät koskaan mene pois muodista: hyvät käytöstavat ja kohteliaisuus
Muuttuvassa, monimutkaisessa ja dynaamisessa maailmassa on tärkeää, että meillä on juuret johonkin pysyvään, joka antaa meille rohkeutta ja voimaa. Tässä artikkelissa kerromme, miksi hyvät käytöstavat ja kohteliaisuus ovat edelleen tärkeitä asioita muuttuvassa maailmassa.
Kehittyipä yhteiskunta miten nopeasti tahansa, on olemassa tiettyjä kulmakiviä, jotka pitävät meidät pystyssä: kunnioitus, hyvät käytöstavat ja aitous. Nykymaailmassa on kuitenkin nähtävillä huomattava kunnioituksen puute ja empatia toisia ihmisiä kohtaan, etenkin mitä tulee sosiaaliseen mediaan.
Sosiaalisessa mediassa ja internetissä ylipäätään vallitsee anonyymiys: on helppo huudella törkeyksiä ja typeryyksiä nimimerkin takaa, ja usein tuntuukin että kynnys huonoon käytökseen on alhaisempi netissä kuin tosimaailmassa. Ihmisiä on vaikea jäljittää netin perusteella ja huutelijat joutuvat vain harvoin vastuuseen sanomisistaan.
Sosiaalisen median maailma on monimutkainen, sillä siellä ihmisten persoonat ja mielipiteet kärjistyvät helposti. Ihmisten hyvät ja huonot puolet tulevat näkyviin erityisen vahvasti. Vaikka toisaalta nykymedian välityksellä tietoa saadaan välitettyä nopeasti ja vapaasti, voi pääsy internetiin kuitenkin väärin käytettynä muodostua haitalliseksi.
Vanhemmilla on suuri vastuu siinä, miten lapsista kasvatetaan vastuullisia, muut huomioonottavia internetin käyttäjiä. On tärkeää, että lapset ymmärtävät kunnioituksen ja hyvien tapojen merkityksen sekä todellisessa elämässä että internetissä. Kunnioittava käytös on erityisen tärkeää maailmassa, jossa tietoa jaetaan sekunneissa, ja jossa kommunikointi kenen tahansa kanssa on tehty helpoksi.
Kun kunnioitamme toisiamme, muodostamme vahvan pohjan toiveikkaalle tulevaisuudelle.
Onkin tärkeää investoida hyviin käytöstapoihin, joten älä anna niiden kadota maailmassa, jossa ystävien ei tarvitse ylläpitää suhdettaan kasvotusten, maailmassa, jossa rakkaus voi syttyä kahden ihmisen välillä, jotka asuvat eri puolilla maailmaa.
Hyvät käytöstavat sosiaalisessa mediassa
Vuonna 2014 Facebookin oli investoitava rahaa ja aikaa hyvien tapojen tukemiseen, sillä tämä sosiaalisen median uranuurtaja sai runsaasti valituksia käyttäjien käytöksestä sivustolla.
Ihmisten käytös sosiaalisessa mediassa voi joskus tuntua oudolta ja järkyttävältäkin. Olemmeko tosiaan unohtaneet kunnioituksen merkityksen? Ehkä näin ei ole. Ehkäpä jokainen meistä tietää, miten muihin suhtaudutaan kunnioittavasti, mutta sivuutamme sen, kun kukaan ei vaadi meitä vastuuseen kommenteistamme tai teoistamme. Kun kommunikoinnista puuttuu kunnioitus ja empatia, syntyy ilmiöitä kuten kyberkiusaaminen.
Netissä on helppo kiusata, levittää huhuja ja sulkea toinen keskustelun ulkopuolelle. Joskus toisen satuttaminen on helpompaa kuin toisen kunnioittaminen. Netissä voi myös helposti purkaa pahaa oloaan ja löytää ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä asioista ja tukevat esimerkiksi rasismia – samalla löytyy oikeutus ilkeille sanoille.
Facebook loi sivustolle hahmon nimeltä Mr. Nice (Herra Mukava) kontrolloidakseen huonoa käytöstä ja kiusaamista.
Alla tutustumme tarkemmin siihen, miten Mr. Nice toimi Facebookissa ja mikä vaikutus sillä oli käyttäjien toimintaan. Aihetta käsitteli New York Times -sanomalehti.
Suositeltua lukemista: Opeta lapsillesi nämä tärkeät sanat
Kiusaaminen, häiritseminen ja vainoaminen netissä on kasvava ongelma
Facebookin johtoryhmä on tietoinen siitä, että kyberkiusaaminen ja häiriköinti on yleinen ongelma, joka kasvaa sitä mukaa kuin käyttäjien määräkin.
Pew Research’s Internet Project –tutkimuksessa selvisi, että jopa 65 % 18-29 -vuotiaista amerikkalaisista oli kokenut häirintää Facebookissa.
Valitusten ja aiheesta suoritettujen tutkimustulosten jälkeen Facebook päätti puuttua tilanteeseen luomalla Mr. Nice -käyttäjähahmon, jonka taustalla häärää yli 80 Facebookin työntekijää, joiden vastuulla on taata käyttäjien turvallisuus ja kunnioittava käytös. Yksi hahmon lanseeraukseen liittyvistä muutoksista antoi käyttäjille mahdollisuuden hyväksyä tai hylätä kuvat, joihin heidät merkitään. Näin käyttäjät voivat ensin tarkistaa kuvamateriaalin ja päättää, haluavatko he sen näkyvän omalla sivullaan.
Mr. Nice -ohjelmalla on järjestelmä, joka päättää millaiset kuvat soveltuvat julkaistaviksi ja mitkä kuvat hylätään sivustolla. Loukkaava tai järkyttävä sisältö sensuroidaan. Tämän lisäksi käyttäjäprofiilit, jotka väärinkäyttävät Facebookia tai julkaisevat väkivaltaista sisältöä, poistetaan.
Yksi ohjenuora Mr. Nice -ohjelman taustalla on, että Facebookin käyttäjien tulee jakaa sisältöä hyvin aikein. Hyvän tulisi aina päihittää paha, mutta hyvistä aikeista huolimatta kukaan ei pysty mittaamaan oman käytöksensä vaikutusta muihin. Kaikkea ei voi kontrolloida.
Facebookin ohjelman taustalla on kuitenkin ihmisiä, jotka taistelevat kunnioituksen ja hyvien tapojen puolesta joka päivä.
Enemmän kunnioitusta ja parempi tulevaisuus
Jos haluamme luoda paremman tulevaisuuden itsellemme ja tulevaisuuden sukupolville, se vaatii yritystä ja asialle omistautumista.On hyvin mahdollista, että nykytilanteen monimutkaisuus sosiaalisine ongelmineen ja poliittisine vaikeuksineen estää meitä kuvittelemasta toiveikkaampaa, kunnioittavampaa maailmaa.
On kuitenkin tärkeää pitää mielessä seuraavat asiat:
- Suuret muutokset syntyvät suurista ihmismääristä, jotka kaipaavat muutosta. Muutos vaatii ihmisiltä määrätietoisuutta ja halukkuutta osallistua ja kyseenalaistaa nykytilaa.
- Kunnioitus ja hyvät käytöstavat ei saisi koskaan mennä pois muodista. Niiden tulee olla osa jokaista päivää ja jokaista hetkeä, töissä, kotona, internetissä ja ystävien kesken. Tällä on suuri vaikutus sekä nykyhetkeen että tulevaisuuteen. Ole hyvä esimerkki lapsillesi ja läheisillesi.
- Muista myös tämä: hyvällä, ystävällisellä teolla on paljon suurempi vaikutus kuin vihalla. Hyvyys inspiroi muita muutokseen ja se on tarttuvaa.
On tärkeää jakaa ympärillesi hyvyyden siemeniä, sillä tämä antaa toivon ja muutoksen kasvaa. Samalla muutat oman elämäsi onnellisemmaksi ja tasaisemmaksi.
Suositeltua lukemista: Ota etäisyyttä niistä, jotka eivät tarvitse ja arvosta sinua
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kaplan, A., & Mazurek, G. (2018). Social media. In Handbook of Media Management and Economics: Second Edition. https://doi.org/10.4324/9781315189918
- Golman, R. (2016). Good manners: signaling social preferences. Theory and Decision. https://doi.org/10.1007/s11238-015-9527-7
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.