Jalkojen hoito karanteenin aikana

Eristyksen aikana joidenkin ihmisten, kuten diabeetikoiden, lasten sekä vanhusten, tulee pitää erityisen hyvää huolta jaloistaan.
Jalkojen hoito karanteenin aikana

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Koronaviruspandemiasta johtuva karanteeni on edelleen voimassa useissa maissa, tai sitä on alettu purkaa hiljakseltaan. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin enimmäkseen kotona ja poistuu sieltä vain jos se on välttämätöntä.

Tämä tilanne on ihan uudenlainen yhteiskunnassamme ja se on vaikuttanut meihin monin tavoin, muun muassa koska fyysinen aktiivisuutemme on vähentynyt huomattavasti. Lisäksi kaikki rutiinimme ja tottumuksemme ovat muuttuneet, kuten pukeutuminen, sosiaalinen elämä ja jopa ruokavalio. Siksi on normaalia, että koko kehomme kärsii tavalla tai toisella, jalat mukaan lukien.

Jalkamme ovat tottuneet omiin jalkineisiimme ja liikkumaan päivittäin. Nyt olemme kuitenkin olleet viikkokaudet putkeen kenkiä juurikaan käyttämättä ja jalkoja juurikaan liikuttamatta, mikä voi aiheuttaa niissä ikävää oloa tai esimerkiksi kuivuutta. Jalkojen hoito on erityisen tärkeä osa kauneuden- ja terveydenhoitoa, ja tässä artikkelissa kerrommekin miten niitä kannattaa hoitaa karanteenin aikana.

Kuinka karanteeni oikein vaikuttaa jalkoihimme?

Karanteeni pakottaa meidät pysymään kotona ja rajoittamaan kaikkia toimiamme kodin ulkopuolella. Tämä luonnollisestikin vähentää liikkumistamme. Jotkut kyllä harrastavat liikuntaa kotona sisätiloissa, mutta kaikilla ei ole siihen tilaa tai motivaatiota.

Liikuntaharrastusten lisäksi, kun asiat ovat normaalilla tolalla, lähes kaikki ihmiset kävelevät päivittäin jonkin verran – jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Kävelemme töihin tai ainakin työpaikalla ollessamme, ostoksilla, naapurin luo, kioskiin, kouluun ja niin edelleen. Se, että kaikkea tätä toimintaa on rajoitettu, johtaa väistämättä passiivisempaan elämäntapaan ja ajanviettoon istuma- tai löhöasennossa normaalia enemmän.

Karanteeni on muuttanut myös pukeutumistottumuksiamme. Kotona ollessamme käytämme harvoin kenkiä, joita käyttäisimme muutoin normaalina päivänä. Vaikka se voi kuulostaa hassulta, jalkamme ovat tottuneet kenkiin.

Jalkaterapeutit vakuuttavat, että kenenkään ei tulisi käyttää aina vain yksiä ja samoja jalkineita. Sama pätee paljaisiin jalkoihin. Ainakin parit hyvät kenkäparit ulkokäyttöön ja kotitossut tai sukkasillaan kotona olo ovat tuovat tervettä vaihtelua jaloille.

Kipeät jalat.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Käsienpesu on koronaviruksen pahin vihollinen

Mitä vammoja voi ilmetä?

Vaikka on totta, että useimmat karanteenin aikana mahdollisesti esiintyvät jalkavammat eivät ole vakavia, jotkut tilanteet vaativat erityistä huomiota. Esimerkiksi vanhusten ja diabeetikoiden on oltava varovaisempia.

Ihmisten, joilla on pitkäaikainen diabetes tai heikentynyt glukoosin hallinta, täytyy olla erityisen tarkkoja jalkojensa terveyden suhteen. He ovat alttiimpia mm. haavaumille ja krampeille, ja jalat voivat olla tunnottomat tai vähemmän herkät esimerkiksi kuumalle ja kylmälle kuin normaalisti.

Toisaalta on myös muita vammoja, jotka on otettava huomioon. Mikä tahansa isku jalkoihin voi aiheuttaa murtuman tai lihasongelmia. Yksi melko tavallinen terveyshuoli on sisäänkasvaneet varpaankynnet, jotka voivat aiheuttaa paljon kipua ja jopa tulehduksen varpaassa.

Nainen venyttelee jalkateräänsä.

Saatat pitää myös tästä: Mitä jalat kertovat terveydentilasta

Jalkojen hoito karanteenin aikana

Kaikenlaisten komplikaatioiden välttämiseksi karanteenin aikana voimme helposti toteuttaa joitakin hyvin yksinkertaisia toimenpiteitä. Ensinnäkin, olisi ihanteellista suorittaa jonkinlainen päivittäinen liikuntaohjelma.

On olemassa monia hauskoja ja helppoja tapoja harrastaa liikuntaa kotona. Esimerkiksi YouTubesta löytyy paljon videoita, puhelimeen saa erilaisia sovelluksia ja meidänkin palstaltamme löytyy monta vinkkiä. Voit laatia itsellesi parhaan rutiinin henkilökohtaisten tarpeidesi ja fyysisen kuntosi mukaan.

Liikuntarutiinin lisäksi kengät suositellaan vaihtamaan vähintään pari kertaa päivässä. Valitse aina mukavat kengät, kuten lenkkarit tai työkengät, joita normaalisti käytät toimistolla päivittäin. Ja välillä voit olla sukkasillasi. Tällainen vaihtelu tekee hyvää jaloille.

Viimeiseksi on erittäin tärkeää noudattaa asianmukaista hygieniaa ja käyttää sellaisia sukkia ja kenkiä, jotka antavat jalkojen hengittää. Hemmottele jalkojasi myös silloin tällöin ihanalla jalkakylvyllä ja rentouttavalla hieronnalla, niin koko kehosi kiittää sinua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.