Intiimialueen finnit ja niiden aiheuttajat

Intiimialueen finnit johtuvat yleensä bikinialueen karvanpoistosta, mutta näpyt voivat johtua myös vähemmän hyvänlaatuisista syistä. Tämän päivän artikkelissa kerromme niistä lisää.
Intiimialueen finnit ja niiden aiheuttajat

Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2020

Naisen intiimialue on herkkä kehonosa, minkä vuoksi häpykarvoituskin on olemassa. Tämä ominaisuus on meillä siitä syystä, että alueen lämpötila ja kosteustaso pysyisivät ihanteellisina. Lisäksi karvoitus suojaa taudinaiheuttajilta. Kulttuuripropaganda kehottaa naisia jatkuvasti poistamaan häpykarvansa esteettisistä syistä ja tarjoaa sen tekemiseksi kaikenlaisia menetelmiä, kuten vahausta. Tämä ja muut menetelmät aiheuttavat kuitenkin usein intiimialueen finnejä. Tässä artikkelissa kerromme, mistä intiimialueen finnit tunnistaa ja mikä niitä aiheuttaa.

Karvanpoisto intiimialueelta niin höylällä, vahaamalla kuin laserillakin aiheuttaa ärsytystä ja muutoksia karvatupissa. Siihen liittyy aina tulehdusriski, vaikka se tehtäisiin oikeaoppisesti.

Karvatupen piirteet

Karvatuppi on ihon osa, josta karva puskee eräänlaisen kanavan kautta ulos dermiksestä. Se pääsee ihon pintaan tietyssä kohdassa ja ponnahtaa ulos.

Juuri ennen ulostuloaukkoa tämä kanava kapenee. Siellä on monia nesteitä erittäviä rauhasia, esimerkiksi talirauhanen, joka on aina karvatupen yhteydessä. Se erittää talia pitkälti hormonien ohjaamana.

Jotkut rauhaset kuuluvat vain tietylle anatomiselle alueelle, kuten haaroihin, kainaloihin, rintojen alle ja pakaroiden väliin. Niihin viitataan apokriinirauhasina, ja niiden erite on paksua ja voimakkaan tuoksuista.

Karvanpoisto voi aiheuttaa muutoksia intiimialueella
Karvanpoisto on yleisin syy intiimialueen finneihin.

Mitä ovat intiimialueen finnit?

Kun karvatupen infundibulumissa on tukos, ilmaantuu pieniä näppyjä, joiden sisällä on karva. Tämä tapahtuu joko siitä syystä, että se on hyvin kapea tai koska talintuotanto on runsasta. Se voi johtua myös tulehduksesta. Näpyt tunnistaa luonnollisestikin intiimialueen finneiksi, jos ne sijaitsevat intiimialueella.

Jotkut viittaavat vaivaan myös vaginan finneinä, mutta tämä nimitys ei ole täysin oikeaoppinen. Moni viittaa koko naisen genitaalialueeseen nimellä vagina; todellisuudessa tämä sana tarkoittaa kuitenkin ainoastaan sitä aluetta, joka alkaa emättimen suuaukolta ja päättyy kohdunkaulaan.

Tätä aluetta reunustaa limakalvo, jossa ei ole karvatuppia. Tästä syystä sinne ei voi muodostua finnejä. Muunlaiset emättimen sisäiset muutokset sen sijaan ovat aihe huoleen ja edellyttävät pikaista lääkäriin hakeutumista.

Emättimen suuaukkoa reunustavat poimut (isot ja pienet häpyhuulet), jotka muodostavat vulvan. Intiimialueen finnit muodostuvat häpykarvoituksen muutoksen seurauksena isojen häpyhuulien ja häpykummun sekä nivusten väliselle alueelle, joista jälkimmäiset muodostavat alueen ylärajan.

Mistä intiimialueen finnit johtuvat?

Intiimialueen finnit johtuvat lukuisista syistä, kuten kosteudesta, lämmöstä, hormoneista ja jopa stressistä. Yksi syy kuitenkin erottuu joukosta erityisesti: karvanpoisto.

Intiimialueen vahaus haittaa häpykarvojen tervettä kasvua. Karvatupen infundibulum tulehtuu tukkien karvan ulostuloaukon. Karvanpoisto aiheuttaa myös haavoja ja muita vaurioita ihoon sekä päästää bakteereja sisään johtaen tulehduksen lisääntymiseen ja infektoitumisriskiin.

Intiimialueen finnit on yhdistetty myös kosketusihottumaan, ihon kutisevaan allergiseen reaktioon. Se tapahtuu aina kun iho altistuu jollekin ärsyttävälle aineelle, kuten saippualle, voiteelle, deodorantille, kuukautissiteelle, tamponille, lääkkeelle tai jopa pikkuhousujen kankaalle. Jokainen reagoi eri tavoin näihin tekijöihin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Parhaat vinkit intiimihygieniaan

Intiimialueen finneihin liittyvät ongelmat

Intiimialueen finnit ovat usein seurausta karvanpoistosta
Karvanpoistomenetelmien kanssa tulee olla erittäin varovainen häpyalueen iholla, joka on herkempi kuin muualla.

Finnit ja vastaavat näpyt ovat yleisesti ottaen harmittomia. Paras keino välttää niitä on olla ajalematta tai vahaamatta karvoja. Juttele sen sijaan asiantuntijalle, joka voi kertoa sinulle parhaista karvanpoistomenetelmistä ja intiimialueen ihon hoidosta.

Intiimialueen finnit ovat joka tapauksessa ainakin ärsyttäviä, ja niiden puristelu kasvojen finnien tapaan lisää tulehdusriskiä. Niiden puristelu ei ole siitäkään syystä hyvä idea, että tämä alue on paljon herkempi.

Intiimialueen finnit jatkavat kasvuaan, jos niitä käsittelee väärin. Tästä syystä on tärkeää erottaa ne muista ihomuutoksista, jotka voivat johtua vakavammista ongelmista, kuten:

  • Molluscum contagiosum, virus, joka tarttuu ihmisestä toiseen ja vaivaa pääosin pieniä lapsia. Aikuisilla se johtuu yleensä todennäköisesti sukupuoliteitse leviävästä infektiosta. Se ilmenee pieninä näppyinä, joiden keskikohta on aavistuksen painunut ja jotka eivät kutise, mutta ovat ehdottomasti tarttuvia. Ne katoavat yleensä itsestään.
  • Ihmisen papilloomavirus, virus, joka aiheuttaa syyliä intiimialueelle ja on erittäin herkästi tarttuva. Jotkut lajit ovat ovat vaarallisia, koska ne voivat edetä kohdunkaulan syöväksi.
  • Herpes simplex, varsin ärsyttävä ja kivulias tauti, jossa genitaalialueelle muodostuu pieniä kutisevia rakkuloita. Kyseessä on hoidolle vastustuskykyinen sukupuolitauti; virusta ei voi tuhota ja se tulee ja menee läpi elämän ensimmäisen tulehduksen jälkeen.

Varmista, että ne ovat varmasti intiimialueen finnejä

Monet taudit, kuten sukupuolitaudit, ilmenevät myös alapään näppyinä. Tästä syystä sinun on mentävä lääkäriin, jos löydät alapäästäsi näpyn – erityisesti jos se kutisee, on kivulias tai epätarkkarajainen.

Muista vielä lopuksi, että häpykarvoitus ei ole lainkaan epähygieeninen, vaan päinvastoin: se suojaa herkkää ihoamme ja toimii esteenä haitallisille mikro-organismeille. Mieti siis kaksi kertaa ennen kuin lankeat kulttuurin luomaan haitalliseen uskomukseen siitä, että häpykarvat täytyy poistaa. On aika muuttaa käsitystä siitä, mitä naisen kauneus todella on: tervettä, luonnollista kauneutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Restrepo R. Anatomía microscópica del folículo piloso. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. [Internet]. 26 de febrero de 2019 [citado 5 de julio de 2020];18(3):123-38. Disponible en: https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/324
  • Granados, Pedro Mauricio Moreno. “Histofisiología del folículo piloso y su importancia para la medicina regenerativa.” Morfolia 9.1 (2017).
  • Ferrándiz. Dermatología clínica – 9788491132646 | Elsevier España. (n.d.). Retrieved July 5, 2020, from https://tienda.elsevier.es/ferrandiz-dermatologia-clinica-9788491132646.html
  • Adauy, Arlette, et al. “Quistes vaginales.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 71.4 (2006): 252-258.
  • Machet, L., L. Martin, and L. Vaillant. “Infecciones bacterianas cutáneas superficiales foliculares y no foliculares.” EMC-Dermatología 52.4 (2018): 1-9.
  • Velázquez Mendoza, J. Dolores, et al. “Prevalencia de infección del sitio quirúrgico en pacientes con cirugía abdominal.” Cirujano general 33.1 (2011): 32-37.
  • del Tanago, Gómez González, et al. “Infecciones bacterianas de la piel.” Panorama actual del medicamento 41.406 (2017): 723-728.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.