Ilmavaivojen aiheuttama kipu: mitä sille voi tehdä
Ilmavaivojen aiheuttama kipu voi olla äärimmäisen ärsyttävää ja pahimmassa tapauksessa jopa lamaannuttavaa. Ei ole epätavallista, että lääkärit erehtyvät luulemaan sitä umpilisäkkeen tulehdukseksi, sappikiviksi tai jopa sydänvaivaksi!
Kaasun kertyminen suolistoon ruoansulatuksen aikana on normaalia. Arvioiden mukaan ihmiseltä pääsee keskimäärin 13–21 pierua tai röyhtäystä päivässä. Kun kaasu jää jumiin ruoansulatuskanavaan, ilmenee kipua.
Yleensä ilmavaivojen aiheuttama kipu ei ole vakava ongelma ja ratkeaa tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioon. Joissakin tapauksissa oire on kuitenkin merkki vakavammasta terveysongelmasta.
Kaikki mitä ilmavaivoista tulee tietää
Kaasua muodostuu paksusuolessa bakteerien toiminnan seurauksena. Nämä bakteerit fermentoivat hiilihydraatteja, jotka eivät ole sulaneet ohutsuolessa. Tällaisia hiilihydraatteja ovat eräät tärkkelykset, sokerit ja kuitu.
Kaasua muodostuu muun muassa seuraavista syistä:
- Ilman nieleminen. Ihmiset nielevät syödessään ja juodessaan ilmaa huomaamattaan. Tämä ilma jää yleensä mahalaukkuun ja poistuu röyhtäyksinä.
- Runsaskuituiset ruoat. Nämä lisäävät kaasuntuotantoa. Tällaisia ruokia ovat pavut, herneet, vihannekset, hedelmät ja täysjyvätuotteet.
- Hiilihapotetut juomat. Limsat ja oluet lisäävät kaasunmuodostusta.
- Lisäravinteet ja sokerin korvikkeet. Myös kuitulisät ja keinotekoiset makeutusaineet lisäävät kaasunmuodostusta.
- Huonot ruokailutottumukset. Muun muassa hotkiminen, purukumin pureskelu ja pillillä juominen lisäävät ilman nielemistä aiheuttaen enemmän kaasua.
- Sairaudet. Krooninen suolistosairaus, ruokaintoleranssit, ummetus ja bakteerien liikakasvu ohutsuolessa aiheuttavat myös runsasta kaasunmuodostusta.
- Lääkkeiden käyttö. Jotkut lääkkeet vaikuttavat suoliston bakteerikantaan ja lisäävät kaasua.
Ilmavaivojen aiheuttama kipu
Ilmavaivojen aiheuttama kipu johtuu siitä, että kaasu jää jumiin tai ei pysty helposti liikkumaan ruoansulatuskanavan läpi. Kipu on terävää ja siihen liittyy yleensä vatsakramppeja, vatsan pinkeyttä, suoliston kurinaa ja vatsan turvotusta.
Runsaat ilmavaivat ovat harvoin merkki terveysongelmasta; sitä vastoin kaasun jääminen suolistoon voi olla oire ruoansulatuskanavan ongelmasta. Kun ilmavaivojen aiheuttama kipu on hyvin voimakasta tai sitä ilmenee usein, on mentävä lääkäriin.
Lääkäriin tulee lähteä myös silloin, jos kipuun liittyy seuraavia oireita:
- Muutos ulostamistiheydessä
- Muutos ulosteen koostumuksessa
- Verta ulosteessa
- Ripuli tai ummetus
- Laihtuminen
- Toistuva pahoinvointi tai oksentelu
Käy lukemassa myös: Neljä luontaishoitoa ilmavaivoihin
Mitä ongelmalle voi tehdä?
Suositeltavin toimenpide ilmavaivoista kärsiessä on tehdä muutoksia ruokavalioon eli välttää ongelmaa edistäviä ruoka-aineita. Ruokavaliosta kannattaa karsia runsaskuituiset ruoat, maitotuotteet, sokerin korvikkeet, hiilihapotetut juomat, rasvassa paistettut ruoat ja kuitulisät.
Yleensä ongelma ratkeaa jo ruokavaliomuutoksilla. Lääkärit suosittelevat pitämään kirjaa syödyistä ruoista ja niiden vaikutuksista ruoansulatuskanavaan vähintään kuukauden ajan. Näin on helpompi tunnistaa ne tekijät, jotka kipua aiheuttavat.
Lääkäriin kannattaa aina mennä selvittämään, onko toistuvien ilmavaivojen taustalla mitään muuta ongelmaa. On myös tärkeää pitää mielessä mahdolliset ruokaintoleranssit.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mistä vatsakipu yleensä johtuu?
Muita hyödyllisiä vinkkejä ilmavaivojen aiheuttamaan kipuun
Ongelman ratkaisemiseksi suosittelemme omaksumaan terveelliset tottumukset, kuten seuraavat:
- Syö pienempiä annoksia ja pureskele hitaasti
- Vältä pureskeltavia tuotteita, kuten purukumia
- Harrasta liikuntaa säännöllisesti
- Lopeta tupakointi
- Älä pidättele tahallisesti ilmaa tai ulostustarvetta
- Älä juo pillillä
- Juo tavallista vettä usein
- Juo teetä, erityisesti anis-, kamomilla-, minttu- tai inkivääriteetä
- Käytä probiootteja
Kun ilmavaivat aiheuttavat kipua, voit laittaa lämpimän liinan vatsan päälle. Lämpö auttaa suoliston lihaksia rentoutumaan, mikä edistää verenkiertoa ja kaasun poistumista. Lämpö lievittää myös kipua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rosas, M. R. (2006). Alergia e intolerancia alimentaria. Ámbito farmacéutico, 25(7).
- Hernández-Hernández, B., Figueroa-Gallaga, L., Sánchez-Castrillo, C., & Belmonte-Montes, C. (2007). Utilidad de la presencia de ruidos intestinales, flatos y evacuación en la predicción de la tolerancia a la vía oral en pacientes sometidos a cirugía abdominal mayor. Revista de Gastroenterología de México, 72(3), 207-213.
- Cortés, C. (2002). Gases del abdomen su utilidad diagnóstica: gases endoluminales (segunda parte). Revista chilena de radiología, 8(3), 107-118.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.