Logo image
Logo image

Ienten paiseet ja niiden hoito

3 minuuttia
Ienten paiseet tulee aina hoidattaa asiantuntijalla, vaikka se rikkoutuisikin itsestään. Mikäli et saa kunnollista hoitoa, tuloksena voi nimittäin olla vakavia komplikaatioita.
Ienten paiseet ja niiden hoito
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ienten paiseet ovat melko tavallinen suuongelma, ja niitä voi kehittyä minkä ikäiselle ihmiselle tahansa. On silti tärkeää kiinnittää asiaan huomiota ja hoidattaa paiseet niin pian kuin mahdollista, sillä muuten ne saattavat aiheuttaa komplikaatioita, jotka voivat olla vakaviakin.

Ikenen paise on tulehdus, joka sijaitsee ikenen alueella hampaan lähellä. Nämä ovat hyvin epämukavia vaivoja, jotka voivat aiheuttaa voimakkaan ja sykkivän kivun, joka pahenee ajan kuluessa.

Yleensä ensimmäiseksi voidaan huomata ikenen tulehtuneen, ja kun näin käy, on parasta tutkia ien tarkasti ja pyrkiä havaitsemaan sinne mahdollisesti kehittyneitä mätäkertymiä. Mikäli voit huomata mätää ikenessäsi, sinulle on kehittynyt paise.

Ienten paiseet: kehittyminen ja syyt

Some figure

Ienten paiseet ovat mätäkertymiä, jotka johtuvat bakteeritulehduksesta. Näitä paiseita voi kehittyä eri puolille suuta ja erilaisista syistä, mutta yleensä niitä muodostuu hampaan juureen tai sitten ikenen ja hampaan väliin.

Kun mätää alkaa kertyä, alue tietysti tulehtuu. Alue tulee yhä kipeämmäksi ja kipeämmäksi.

Ienten paiseet leviävät usein ympäröiville alueille, ja joskus niitä kehittyy muualle suuhun, kasvoihin, leukaan ja jopa kurkkuun. Vakavammissa tapauksissa ne saattavat jopa tukkia ihmisen hengitystiet.

Riippuen siitä, mikä on syynä paiseiden syntyyn, ne voidaan jaotella kahteen tyyppiin:

  • Periapikaaliset paiseet. Näitä paiseita kehittyy hampaan alle, ja yleisesti ottaen ne saattavat aiheutua huonosti hoidetun hampaan rappeutumisen tai hampaan vamman seurauksena. Nämä ovat kaikkein yleisimpiä paiseita.
  • Periodontaaliset paiseet. Näitä kehittyy, kun paise muodostuu kudoksiin jotka tukevat hammasta, eli toisin sanoen niitä kehityy ikeniin tai luuhun.

Lue aiheesta lisää: Kokeile kookosöljyä hampaiden hoidossa

Ienten paiseiden syyt ja oireet

Tulehdus on merkki siitä, että kehosi on onnistunut eristämään tartunnan. Mätää sisältävässä “pussissa” on veren valkosoluja sekä viruksia, bakteereja ja taudinaiheuttajia, jotka ovat hyökänneet immuunijärjestelmää vastaan. Siksi voidaankin sanoa, että ienten tai hampaiden paiseet ovat menetelmä, jolla keho suojaa itseään haitallisilta tekijöitä.

Periapikaaliset paiseet kehittyvät, kun bakteerit ovat vallanneet hampaan syvimmät osat, jotka ovat nimeltään hammasydin. Tässä tapauksessa taudinaiheuttajat pääsevät läpi jonkin hampaan rappeutuman tai reiän kautta, ja tällä tavalla ne sitten pääsevät eteenpäin, kunnes ne saapuvat hampaan juureen asti.

Yleensä näin käy siksi, että ihminen ei ole hoitanut hampaisiinsa kehittyneitä reikiä riittävän hyvin, mutta lisäksi niitä saattaa kehittyä silloin, kun hampaiden hoito yleisesti ottaen on riittämätöntä tai ihminen syö liikaa sokerisia tuotteita, kuten makeisia.

Ienten paiseet: oireet ja diagnoosi

Some figure

Kipu on paiseiden yleisin oire. Kipu on voimakasta, tyypiltään jatkuvaa ja sykkivää. Usein se tuntuu myös leuassa tai korvassa. Lisäksi potilas saattaa olla erityisen herkkä kuumalle tai kylmälle, ja hänellä saattaa tuntua painetta pureskeltaessa.

Näiden oireiden lisäksi saattaa ilmetä tulehdusta poskessa tai muualla kasvoilla. Monessa tapauksessa voi myös olla kuumetta, ja imusolmukkeet kaulassa tai leuassa voivat turvota. Mitä tulee suuhun muuten, saatat tuntea suussasi huonoa tai suolaista makua.

Normaalisti hammaslääkäri tekee tällöin diagnoosin tutkittuaan ensin potilaan suuta. Joskus saatetaan tarvita myös röntgenkuvaus, jotta voidaan nähdä kuinka laajalle tulehdus on levinnyt.

Lue aiheesta lisää: 7 hammastulehdukseen viittaavaa oiretta

Ienten paiseiden hoito

Ienten paiseiden hoidon tavoitteena on päästä eroon suun tulehduksesta, ja tämän saavuttamiseksi hammaslääkäri voi valita seuraavista tekniikoista tilanteen vakavuuden mukaan:

  • Paiseen tyhjentäminen: Tässä tapauksessa lääkäri tekee pienen viillon paiseeseen, jotta hän saa sisällä olevan mädän pois, ja sitten alue puhdistetaan suolaliouksella.
  • Endodontian suorittaminen: Tämä käsittää hampaan poraamisen, hammasytimen poistamisen ja paiseen tyhjentämisen. Sitten hammasytimen ontelo suljetaan, kuten myös hampaan juurikanavat. Yleisesti ottaen lääkäri myös peittää hampaan kruunulla, jos tämä hoitotapa on tarpeellinen.
  • Antibiootit: Kun tulehdus on jo levinnyt pidemmälle, lääkäri tulee todennäköisesti antamaan potilaalle antibiootteja, jotta tulehdusta voidaan estää leviämästä pidemmälle. Tämä tehdään myös silloin, jos potilaan vastustuskyky on heikentynyt.
  • Hampaan poistaminen: Jos ei ole enää mitään muuta mahdollista hoitoa, lääkäri joutuu poistamaan hampaan saadakseen tulehduksen pysäytettyä.

Joskus ienten paiseet puhkeavat itsestään, mutta olipa tilanne mikä tahansa, mikäli tällainen paise suussa huomataan, on tärkeää käydä hammaslääkärissä hoidattamassa se. Kun potilas on saanut kunnollista hoitoa, ienten paiseiden ennuste on hyvä, mutta jos nestettä ei poisteta, tulehdus voi levitä muihin kehonosiin. Hoito on välttämätöntä, sillä ienten tai hampaan paise voi itse asiassa saada aikaan verenmyrkytyksen, joka on ihmisen henkeä uhkaava tila.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Medina Castro, J. F. (2009). Prevalencia de caries dental y necesidad de tratamiento en pacientes adultos con demanda de atención diagnóstica.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.