Logo image
Logo image

Kun hyväksyt virheesi, kukaan ei voi käyttää niitä sinua vastaan

3 minuuttia
Kun tiedämme ja hyväksymme omat virheemme, ei kukaan pysty käyttämään niitä meitä vastaan. Kun hyväksymme virheemme osana persoonaamme ja minuuttamme, ne vahvistavat meitä.
Kun hyväksyt virheesi, kukaan ei voi käyttää niitä sinua vastaan
Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2019

Hyväksy virheesi.  Jokainen ihminen on täynnä virheitä. Kukaan ei ole täydellinen, sillä täydellisyys on mahdotonta. Kyky nähdä omat virheet ja hyväksyä ne auttaa sinua kunnioittamaan muita ja samalla kukaan ei pysty käyttämään virheitäsi sinua vastaan.

Monet meistä viettävät suuren osan elämää yrittäen peittää virheitämme ja puutteitamme, niin sisäisiä kuin ulkoisiakin. Suhtaudumme itseemme kriittisesti ja julmasti ja vaadimme itseltämme täydellisyyttäEt varmaankaan kohdista samanlaisia vaatimuksia ja paineita muita tuntemiasi ihmistä kohtaan? Rakastat ystäviäsi, vaikka heillä olisi kaksoisleuka tai hirnuva nauru, tai vaikka he joskus möläyttelevät tyhmyyksiä.

Itseesi et pysty suhtautumaan yhtä armollisesti. Kuvailemme puutteitamme toisille antaumuksella ja haikailemme erilaisen elämän, persoonan tai ulkomuodon perään. Näihin virheisiin keskittyminen syöksee meidät kuitenkin alhaisen itseluottamuksen syövereihin. Virheet ovat osa ihmistä, eikä niihin tule suhtautua turhan vakavasti. Opi hyväksymään puutteesi ja huomaat, että olet paljon onnellisempi ja tyytyväisempi. Hyväksy virheesi. 

Ihmiset keskittyvät erityisen hanakasti etenkin ulkoisiin virheisiinsä. Koukkunenä, aknearvet tai länkisääret ovat asioita, joille ei voi tehdä mitään, eivätkä ne ole todellisia virheitä. Todelliset virheet, ne kaikkein syvimmät, piilevät ihmisen sisällä. On tärkeää keskittyä niiden asioiden muuttamiseen, joihin meillä on todellista valtaa: kunnioituksen puute muita kohtaan, empatiakyky, liika itsekriittisyys, itsekkyys ja aggressio ovat asioita, joista meidän tulisi pyrkiä eroon.

Tässä artikkelissa pohdimme asiaa tarkemmin.

Vikamme tekevät meistä ihmisiä

Sanotaan, että ihmiskunta on järkeilevien oppineiden yhteiskunta, joka on samalla täysin lukutaidoton sisäisen elämän suhteen. Tämä saattaa kuulostaa dramaattiselta, mutta todellisuudessa monilta ihmisiltä puuttuu empatiakyky, vastavuoroisuus ja kyky antaa tunnustusta muille. Joskus on vaikeaa tunnistaa, että myös muilla ihmisillä on tarpeita ja pelkoja.

Kouluissa ei opeteta tunneälyä, vaikka tämä on yksi tärkeimmistä työkaluista ihmisenä. Kun ihminen ei ymmärrä tunteitaan tai muita ihmisiä, tuottaa yhteiskunta epävarmoja, alhaisesta itseluottamuksesta kärsiviä lapsia ja teinejä, jotka kohdistavat huomion omiin vikoihinsa, jotka muut pian huomaavat ja he alkavat käyttää sitä heitä vastaan.

Kyseessä on monimutkainen tilanne, josta pois pyrkiminen on erittäin tärkeää.

Some figure

Itseluottamuksen anatomia

Kun kärsit alhaisesta itseluottamuksesta toivot salaisesti, että muut ihmiset ympärilläsi antavat sinulle sanoin ja teoin sen mitä kaipaat: itseluottamusta ja turvallisuutta. Samalla toivot, että he rohkaisevat ja kannustavat sinua, kertovat, että olet kaunis ja älykäs, ja että olet parempi ihminen kuin mitä itse kuvittelet.

  • On tärkeää ymmärtää, että muut ihmiset eivät voi antaa meille puuttuvia asioita, eivätkä he myöskään voi viedä meiltä pois paloja sielustamme. Muu maailma ei ole vastuussa meidän mielenrauhastamme.
  • Älä projisoi tarpeitasi muihin ihmisiin. Keskity sen sijaan rakentamaan omaa sisäistä vahvuuttasi, mielipiteitäsi ja tarpeitasi.
  • Jos keskität kaiken huomiosi siihen, kuinka paljon vihaat pisamiasi, välittyy tämä varmasti myös muille ja he voivat käyttää sitä aseena sinua vastaan.
  • Todellinen vika näissä tilanteissa on alhainen itseluottamus, joka herkistää meitä manipuloivien, ilkeiden ihmisten hyväksikäytettäväksi. Jos et usko ansaitsevasi kaikkein parasta, et myöskään tule sitä saamaan.

Muut ihmiset hyökkäävät epävarmuutta ja haurautta vastaan, eikä kyseessä ole ulkoiset seikat. On tärkeää vahvistaa itseluottamusta. Hyväksy virheesi, niin kukaan ei pysty satuttamaan.

tyttö luolan suulla
Virheet tekevät meistä ainutlaatuisia

Toistamme sen mitä sanoimme aikaisemmin: ainut todellinen virhe on sydämessämme, joka on kykenevä hyökkäämään muita vastaan, nöyryyttämään ja satuttamaan.

Se miltä näytämme, miten ajattelemme, tunnemme tai elämme ei tule koskaan olemaan todellinen vika, kunhan kunnioitamme itseämme. Hyväksy virheesi ja ole itsellesi armollinen.

  • Ongelma syntyy silloin, kun vietämme liikaa aikaa hermoillen ja huolehtien ulkoisesta olemuksestamme, emmekä keskity riittävästi siihen, mitä sisällämme on.
  • Arvotamme itseämme trendien tai kauneusihanteen mukaan, ja haikailemme kauneuden perään. Jos et sovellu muottiin, tunnet itsesi epäonnistuneeksi, epäsopivaksi.
  • Tajuat miten arvokas olet vasta silloin, kun pystyt hyväksymään itsesi.

Suositeltua lukemista: Olemme kaikki syntyneet siivet selässämme, mutta joskus elämä ottaa ne pois

Some figure

Se oletko pitkä tai lyhyt, kiharatukkainen tai pienirintainen eivät kuulu siihen, miten paljon arvostat itseäsi. Ihmisen kauneus piilee ainutlaatuisuudessa, virheineen kaikkineen. Lähesty siis elämää toiselta kantilta ja ala aktiivisesti kohottamaan itseluottamustasi, olemustasi ja ainutlaatuista kauneuttasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Carson, S. H., & Langer, E. J. (2006). Mindfulness and self-acceptance. Journal of Rational – Emotive and Cognitive – Behavior Therapy. https://doi.org/10.1007/s10942-006-0022-5

Cavanagh, K., Strauss, C., Forder, L., & Jones, F. (2014). Can mindfulness and acceptance be learnt by self-help?: A systematic review and meta-analysis of mindfulness and acceptance-based self-help interventions. Clinical Psychology Review. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2014.01.001


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.