Hunajan terveyshyödyt ja käyttöalueet
Hunajan terveyshyödyt ovat tunnetut, ja se on terveellinen ja ravinnerikas ruoka-aine, jota voidaan käyttää ruuanlaitossa sekä terveyden- ja kauneudenhoidossa. Hunajaa nautitaan ympäri maailman ei pelkästään sen terveyshyötyjen takia, vaan myös sen maun takia. Hunaja on ainutlaatuinen ja erityinen ruoka-aine, se on varmaa.
Hunaja on luonnon oma makeutusaine, jota voi käyttää kaikessa ruuanvalmistuksessa tavallisen sokerin sijaan. Se on sataprosenttinen luonnontuote, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään aineita. Hunaja koostuu pääosin fruktoosista ja glukoosista. Näiden lisäksi hunajassa on myös muita sokerilajeja ja vettä.
Koska mehiläiset tekevät hunajia erilaisista kasveista, eivät kaikki hunajat ole täysin samanlaisia: esimerkiksi eri sokerilajien määrät vaihtelevat kasvialkuperän mukaan. Muita ainesosia on ainoastaan 3 prosenttia, mutta niillä on suuri merkitys. Nämä aineet ovat suojaravintoaineita, entsyymejä, hivenaineita ja vitamiineja.
Hunaja aistitaan tavallista sokeria noin 1,3 kertaa makeammaksi, mutta siinä on noin 20 prosenttia vähemmän kaloreja. Näistä syistä johtuen saman makeuden tunteen saa hunajasta jopa 40 prosenttia pienemmällä energiamäärällä kuin sokerista. Tämä on tärkeä tekijä silloin, kun puhutaan hunajan ja tavallisen sokerin terveyseroista.
Ennen kuin ryntäät ostamaan ja nauttimaan hunajaa, on kuitenkin tärkeää tietää, mistä hunaja on kotoisin. Yleisesti ottaen hunajasta on olemassa kaksi eri muotoa: ensimmäinen näistä on luonnollisempi kuin toinen. Vaikka nämä kaksi eri hunajalaatua ovat hyvin samanlaisia, on niiden sisältämissä ravintoaineissa eroja.
- Luonnollisen hunajan valmistavat mehiläiset. Tämä on hunajalaaduista kaikkein terveellisin, ja sitä suositellaan nautittavaksi säännöllisesti.
- Ihmisten tuottama hunaja puolestaan on helpompi valmistaa, mutta se on vähemmän terveellistä.
Kun verrataan näitä kahta hunajalaatua, huomaat heti eron niiden koostumuksessa: luontainen hunaja on paksumpaa, sitkeämpää ja sisältää enemmän antioksidantteja ja vitamiineja. Tästä syystä suosittelemme nauttimaan pelkästään luontaista hunajaa. Tämän hunajan terveyshyödyt ovat myös suuremmat.
Tässä artikkelissa haluammekin keskittyä luontaisen mehiläishunajan hyötyihin terveydelle.
1. Hunaja hoitaa aknea
Hunajan pääasiallinen rooli on ravinnollinen, mutta sitä voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, kuten kauneudenhoitoon. Hunajaa voi käyttää suoraan iholla erilaisten ihovaivojen, kuten aknen, hoitoon. Hunaja on loistava vaihtoehto kaupan kalliille ja kemikaaleja sisältäville tuotteille, sillä se hoitaa ja puhdistaa ihoa hellävaraisesti.
Hyödyntääksesi hunajan positiivisia vaikutuksia, suosittelemme lisäämään tipan hunajaa kaikille niille ihoalueille, joilla näppyjä esiintyy. Hunajan desinfioiva vaikutus tappaa bakteereja ja rauhoittaa ihotulehdusta: ihon punoitus laskee ja näppyjä esiintyy vähemmän. Hunaja on yksi edullisimmista ja helpoimmista keinoista hoitaa yleisiä iho-ongelmia, joten kokeile sitä jo tänään!
Suositeltua lukemista: 4 naamiota aknen hoitoon
2. Hunaja tehostaa aivojen toimintaa
Hunajan terveyshyödyt aivoille ovat myös monet. Yksi hunajan päähyödyistä on se, että se auttaa kalsiumia imeytymään elimistössä ja täten sillä on suora yhteys aivojen toimintaan, sillä aivot kaipaavat kalsiumia toimiakseen tehokkaasti.
Kun nautit hunajaa säännöllisesti, aivojen hermosolut pystyvät hyödyntämään tätä tärkeää mineraalia tehokkaammin. Hunajan nauttiminen voi siis auttaa aivoja työskentelemään tehokkaammin ja nopeammin.
Tämän lisäksi hunajan säännöllinen nauttiminen tehostaa lyhytkestoisen ja pitkäkestoisen muistin toimintaa.
Suositeltua lukemista: 8 kosteuttavaa hiusnaamiota hunajasta
3. Hunaja parantaa yskän ja kurkkukivun
Hunajan monista ominaisuuksista etenkin sen antibioottinen ja antiseptinen vaikutus on huomattava. Tämä vaikutus soveltuu erityisen hyvin yskää ja kurkkukipua aiheuttavien bakteerien nitistämiseen. Nauti hunajaa yskänlääkkeenä tai kurkkukivun lievitykseen flunssan aikana: sekoita ruokalusikallinen hunajaa kuumaan veteen ja nauti monta kertaa päivässä, huomaat heti miten olo helpottuu, yskä rauhoittuu ja kurkkukipu laantuu.
Voit myös lisätä hunajaa esimerkiksi aamupuuroon, jogurttiin tai terveelliseen smoothieen halutessasi jotta saat irti kaikki hunajan terveyshyödyt.
4. Hunaja vahvistaa immuniteettia
Kuten mainitsimme aikaisemmin, herkullisella hunajalla on antiseptinen ja antibioottinen vaikutus, ja se sisältää myös ravintoaineita, jotka auttavat vahvistamaan kehon immuniteettia.
Hunaja tappaa tulehdusta aiheuttavia mikro-organismeja ja estää niiden kertymisen nenään ja huokosiin, joissa niitä useimmiten esiintyy.
Suositeltua lukemista: 7 keinoa vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää
5. Hunaja huoltaa haavoja ja naarmuja
Tämä kultainen nektari auttaa pinnallisia naarmuja ja haavoja paranemaan nopeammin. Hunajaa voi levittää suoraan haavoille paikallisesti. Käytä sitä näin:
- Pese kädet huolellisesti ennen käyttöä.
- Sterilisoi väline, jolla aiot levittää hunajaa hoidettavalle alueelle ja käytä hanskoja mahdollisuuksien mukaan.
- Yritä peittää hoidettava alue kokonaan hunajalla.
- Käytä laastaria haavan peittämiseen: näin ehkäiset hunajan leviämisen ja tarttumisen esimerkiksi vaatteisiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research, 9(2), 121-127.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ - Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. Ediriweera ER1, Premarathna NY.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23559786 - Honey: nutritional and medicinal value (2007). Khan FR, Ul Abadin Z, Rauf N.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17877657 - Effects of topical application of honey on cutaneous wound healing in rabbits (1998). Oryan A1, Zaker SR.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9673575
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.