Logo image
Logo image

Hormonityypit: mitkä ovat tärkeimpiä?

3 minuuttia
Erityyppiset hormonit täyttävät kehon perustoiminnot. Vaikka joillakin niistä on rakenteellisia ja elintärkeämpiä rooleja, ne ovat kaikki merkityksellisiä. Elämämme riippuu pitkälti hormoneista.
Hormonityypit: mitkä ovat tärkeimpiä?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ihmiskehossa on useita erilaisia ​​hormoneja, ja ne kaikki täyttävät tehtävänsä auttaen ohjaamaan kehon biologisia ja kemiallisia prosesseja. Todellisuudessa ne ovat erittäin voimakkaita kemiallisia yhdisteitä, koska jo pienikin määrä niitä voi aiheuttaa valtavia muutoksia soluissa ja jopa koko kehossa.

Hormonit ovat “kemiallisia lähettiläitä”, jotka kulkevat kehon läpi käyttäen hyväkseen verenkiertojärjestelmää. Ne menevät kudoksiin ja elimiin, joissa ne suorittavat tehtävänsä. Osa hormonien suorittamista prosesseista voivat olla hitaita mutta kuitenkin elämälle välttämättömiä.

Endokriinisten rauhasten tehtävänä on tuottaa erilaisia ​​hormoneja. Näihin rauhasiin kuuluu aivolisäke, rikosrauhanen, kateenkorva, kilpirauhanen, munuaisten yläpuolinen rauhanen ja haima. Myös miesten kivekset ja naisten munasarjat kuuluvat tähän luetteloon.

Hormonit

Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita jotkin erikoistuneet solut erittävät. Melkein kaikki kehon elimet tuottavat hormoneja. Endokriiniset rauhaset tuottavat elämälle välttämättömiä hormoneja.

Aivojen tehtävänä on ohjata kehomme läpi kulkevien hormonien sinfoniaa. Kun hermosto vastaanottaa ärsykkeen, kuten esimerkiksi silloin kun tunnemme kylmää, kehomme lähettää signaalin aivoihin. Aivot sitten tulkitsevat tämän viestin ja lähettävät myöhemmin uuden signaalin vastaavalle rauhaselle tai elimelle, jotta se voi vapauttaa hormoneja ja tehdä kehossamme tarvittavia muutoksia.

Hormonimme tärkeimpiä tehtäviä ovat seuraavat:

  • Kehon kasvu ja kehitys
  • Energian käyttö ja säästäminen
  • Nesteen määrän säätely veressä
  • Suolan ja sokerin säätely kehossa
  • Seksuaaliset toiminnot
  • Lisääntyminen
Some figure
Kilpirauhanen on yksi tärkeimmistä rauhasista, ja se erittää kilpirauhashormoneja.

Lue myös: Hormonit tasapainoon ja kilot kuriin

Hormonityypit

Voimme luokitella hormonit eri tavoin. Alkuperänsä mukaan ne ovat joko luonnollisia tai synteettisiä. Luonnolliset hormonit ovat niitä, joita keho tuottaa luonnollisesti, ja synteettiset hormonit ovat niitä, joita saamme laboratoriosta, yleensä kompensoimaan jonkinlaista patologista puutetta.

Samoin hormonityypit voidaan luokitella niiden toiminta-alueen mukaan:

  • Autokriiniset hormonit: nämä vaikuttavat vain solun alueelle, joka syntetisoi niitä.
  • Haimahormonit: vaikuttavat niitä syntetisoivien solujen viereisiin soluihin.

Luonnon näkökulmasta ne kuuluvat seuraaviin ryhmiin:

  • Steroidihormonit: nämä tulevat kolesterolista, kuten androgeenit, testosteroni, progesteroni ja estrogeeni.
  • Proteiinihormonit: tämä tyyppi muodostuu aminohappojen ja peptidien, kuten insuliinin ja glukagonin, ketjusta.

Kemiallisen luokituksensa mukaan voimme luokitella ne seuraavasti:

  • Peptidihormonit: nämä muodostuvat aminohappoketjuista, polypeptideistä ja oligopeptideistä, kuten vasopressiini, insuliini ja kasvuhormoni.
  • Lipidihormonit: hormonit, jotka ovat luonteeltaan lipofiilisiä, kuten testosteroni ja kortisoli.
  • Johdetut aminohapot: nämä tulevat tryptofaanista tai tyrosiinista, kuten adrenaliinista.

Lopuksi niiden liukoisuuden mukaan ne voidaan luokitella seuraavasti:

  • Hydrofiiliset: ne liukenevat veteen.
  • Lipofiiliset: ne eivät liukene veteen, mutta ne liukenevat lipideihin eli rasvoihin.
Some figure
Hormonit voivat olla keinotekoisia, eli laboratoriossa valmistettuja, joidenkin terveysongelmien ratkaisemiseksi.

Lue myös: Mitkä hormonit vaikuttavat kuukautiskiertoon?

Tärkeimmät hormonityypit

Ei ole helppoa tehdä luetteloa tärkeimmistä hormoneista, koska ne kaikki täyttävät merkitykselliset toiminnot omalla tavalla. Jos meidän pitäisi kuitenkin valita, mitkä hormonit ovat tärkeämpiä, voisimme nimetä seuraavaat:

  • Somatropiini: Tunnetaan paremmin nimellä “kasvuhormoni”. Sen perustehtävä on stimuloida kasvuprosessia, solujen lisääntymistä ja kudosten uusiutumista. Pituutemme ja elinten kehitys riippuvat muun muassa tästä hormonista.
  • Tyroksiini: Tämä hormoni osallistuu aineenvaihduntaan muuntaakseen kaloreita energiaksi.
  • Adrenaliini tai epinefriini: Tämä on sekä hormoni että välittäjäaine. Se aktivoi meidät ja asettaa meidät korkeaan valppauteen, mikä mahdollistaa riittävän taistele tai pakene -reaktion.
  • Glukagoni ja insuliini: Molemmat säätelevät verensokeritasoja; insuliini vähentää niitä ja glukagoni nostaa niitä.
  • Estrogeenit: Tämä hormoniryhmä saa kohdun ja munasarjojen solut lisääntymään; ne vaikuttavat rasvojen aineenvaihduntaan ja estävät luiden kalkinpoistoa.
  • Progesteroni: Tämä hormoni tukee raskautta ja raskautta kuukautiskierron säätelyn lisäksi.
  • Testosteroni: Tällä hormonilla on rooli kivesten, eturauhasen ja miesten toissijaisten seksuaalisten ominaisuuksien kehittymisessä; se liittyy myös fyysiseen suorituskykyyn ja elinten kokoon. Korkea testosteronitaso liittyy aggressiivisuuteen.

Kaikki hormonimme ovat tärkeitä

Lopuksi, kuten olemme selittäneet, kaikki hormonimme ovat tärkeitä. Ne täyttävät olemassaolollemme tärkeitä tehtäviä, emmekä yksinkertaisesti voisi elää ilman niitä.

Endokrinologi on hormonihäiriöihin erikoistunut lääkäri, jonka puoleen voit kääntyä, jos sinulla on huolenaiheita. Monet poikkeavuudet voidaan ratkaista pienellä annoksella keinotekoista hormonia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salinas, C. A. A., & Trujillo, J. A. E. (2019). Alexánderson: Fisiología de los sistemas endocrino y digestivo. Manual Moderno.
  • Brandan, Nora, et al. “Hormonas tiroideas.” Actualización. Argentina: Universidad Nacional del Nordeste (2007): 1-7.
  • Gardner, David G., and FRANCIS S. GREENSPAN. Basic & clinical endocrinology. Lange Medical Books:, 2003.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.