Miten hoitaa iskias ja alaselän selkäkivut
Selkäkivut ovat yleinen vaiva.On olemassa psykologinen teoria siitä, että tämän kaltaisia ongelmia esiintyy silloin, kun henkilöllä on ratkaisemattomia emotionaalisia ongelmia.
On olemassa kaksi hyvin samankaltaista olotilaa, jotka aiheuttavat kipua ja selkärangan liikkuvuuden puutetta. Yhä useammat potilaat ovat kokeneet tällaisia ongelmia joko rasituksessa tai istuttuaan pitkiä aikoja liikkumatta. Lue lisää seuraavasta artikkelista, miten hoitaa iskiaskipua ja alaselän kipua.
Mitä sinun tulee tietää iskiaskivusta
Ärsyyntynyt iskiashermo, joka tunnetaan paremmin nimellä ”iskias”, aiheuttaa kipua alaselässä. Tämä kipu leviää jalan takaosassa ja yltää varpaisiin asti.
Tämä on yksi yleisimmistä ongelmista aikuisten keskuudessa. Siitä kärsivät erityisesti keski-ikäiset miehet, jotka ovat istuneet paljon työuransa aikana. Kipu voi kestää päiviä, viikkoja ja jopa vuosia, ja se rajoittaa liikkumista.
Iskias iskee, kun iskiashermo puristuu liikkeestä, raskaan esineen nostamisesta tai yksinkertaisesti siitä, että selkäranka on ollut samassa asennossa koko päivän. Tämän hermon juuret alkavat selkäytimestä ja poistuvat nikamien kautta alas pakaroihin ja jalkojen ulkoreunoihin.
Iskiaksen yleisimmät syyt ovat:
- Välilevyn pullistuma
- Lannerangan kanavan ahtauma
- Piriformis-syndrooma
- Kasvaimet
- Pagetin tauti
- Raskaus
Oireita ovat:
- Kipu, joka vaihtelee liikkeen voimakkuuden mukaan
- On mahdotonta liikkua vapaasti, esimerkiksi on vaikeuksia nousta sängystä, sitoa kengännauhat tai nostaa jotakin maasta
- Muutokset ihon herkkyydessä
- Lihasheikkous
- Refleksien puute
- Ontuminen kävellessä
Mitä sinun tarvitsee tietää alaselän kivusta
Valtaosa ihmisistä on kärsinyt ainakin kerran jossain elämänsä vaiheessa alaselän kivusta. Kipu, jota kutsutaan myös ristiselän kivuksi, aiheuttaa kipua ylävartalon alueelle, tarkemmin sanottuna pakaroiden alueella, jossa kylkiluut päättyvät.
Selkäkipu on tärkein 20–45-vuotiaiden ihmisten työkyvyttömyyden syy, joka voimistuu iän myötä. Selkäranka koostuu luista (nikamista), joiden välissä olevat välilevyt toimivat liikkeen pehmentäjinä. Nikamia peittää ohut rustokerros. Lihakset ja nivelsiteet pitävät nikamia paikoillaan.
Lannerangan alue on selän alaosa, ja se koostuu viidestä nikamasta, jotka yhdistävät rintakehän lantioon ja jalkoihin. Se mahdollistaa vartalomme kiertoliikkeet, liikkumisen, kyykistymisen ja kallistumisen sekä antaa meille voimaa nousta ylös, kävellä, juosta ja seistä. Kun sinulla on kipua alaselässä, mikä tahansa näistä liikkeistä aiheuttaa kipua.
On olemassa kahdenlaista alaselän kipua: tarkkaa ja epätarkkaa. Tarkan kivun syy tunnetaan. Se tapahtuu noin 20 % tapauksista. Asiat, jotka laukaisevat ongelmia ovat nivelrikko (artroosi), osteoporoosi, välilevyn pullistuma ja selkäytimen ahtauma.
Epätarkoissa tapauksissa, jotka käsittävät 80 % tapauksista, kivun aiheuttajaa ei tiedetä tarkasti. Alaselän selkäkivut useimmiten aiheuttuvat raskaiden tavaroiden nostelusta, stressistä, huonosta asennosta tai psyykkisistä tekijöistä.
Toinen tekijä alaselän kivun luokittelemiseen perustuu siihen, kuinka kauan kipua esiintyy: akuutti (alle 7 päivää), puoliakuutti (7 päivästä 7 viikkoon) ja krooninen (yli 7 viikkoa).
Miten hoitaa iskiasta ja alaselän kipua
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan iskiaksen ja alaselän kivun kaltaiset ongelmat vaikuttavat munuaisiin ja virtsarakkoon ja johtuvat muun muassa liiallisesta lihan, mausteisten elintarvikkeiden ja alkoholin käytöstä. On olemassa psykologinen teoria, jonka mukaan alaselän kipu johtuu ratkaisemattomista emotionaalisista ongelmista kuten työpaikan menettämisestä, avioerosta, hylätyksi tulemisesta, jne.
Selkä– ja jalkakipujen syyn määrittelemisen lisäksi on hyvä tietää muutamia hoitoja ja ratkaisuja. Kaikista luonnollisimmat ja tehokkaimmat niistä ovat:
Hieronta
Laita kulhoon hieman manteliöljyä tai eteeristä mäkikuismaöljyä ja sekoita se yhtä suureen määrään arnicaa ja rosmariiniuutetta. Aloita hieronta jalkapohjista reisiä pitkin kohti lanneselkää. Tämä lämmittää ja rentouttaa vartalon. Jos haluat hieronnasta vieläkin tehokkaamman, hiero koko vartalo keskittyen hartioihin ja niskaan.
Terapia
Siinä tapauksessa, että selkäkivut johtuvat emotionaalisesta tai psykologisesta ongelmasta, pyydä apua terapeutilta. Tämä helpottaa kipua ja potilas on helpottunut puhuessaan ongelmistaan, traumoistaan tai peloistaan.
Liikunta
Tietyn tyyppiset liikuntamuodot kuten jooga, taichi, uinti, pilates tai vesijumppa voivat helpottaa alaselän kipuja. On hyvä urheilla kunnes keho alkaa “valittamaan”, mutta ei tule kuitenkaan pakottaa liikaa. Älä unohda lämmitellä ennen urheilusuoritusta ja venytellä sen jälkeen.
Pysy aktiivisena
Vältä liikaa nukkumista ja istumista monia tunteja samassa asennossa. Nouse töissä ylös tuolista ja tee pieni kävelykierros.
Lisää lämpöä
Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi antaa sinulle hierontaa eikä sinulla ole rahaa mennä asiantuntijalle, laita sähkölämmitteinen tyyny kipualueelle puoleksi tunniksi vaikkapa samalla kun katsot televisiota, luet tai puhut puhelimessa.
Toivottavasti sinulle on hyötyä tästä artikkelista ja saat selkäsi voimaan paremmin ja selkäkivut vähenemään!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Tobón-Marulanda, F. Á., Vallejo-Maya, J., & Toro-Cortés, L. M. (2011). Lesión del nervio ciático: aproximación médico legal. CES Medicina, 25(1), 65-78. https://www.redalyc.org/pdf/2611/261119568007.pdf
- Gelabert-González, M., Serramito-García, R., Aran-Echabe, E., & García-Allut, A. (2007). Resolución espontánea de hernia de disco lumbar. Neurocirugía, 18(2), 138-140. http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v18n2/caso6.pdf
- Verbiest, H. (1980). Stenosis of the lumbar vertebral canal and sciatica. Neurosurgical review, 3(1), 75-89. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01644422
- Muñoz Chiamil, S. (2004). Síndrome piriforme: Una controvertida neuropatía por atrapamiento. Rev. Méd. Clín. Condes, 15(2), 58-60. http://bases.bireme.br/cgi-bin/wxislind.exe/iah/online/?IsisScript=iah/iah.xis&src=google&base=ADOLEC&lang=p&nextAction=lnk&exprSearch=401540&indexSearch=ID
- JA, C. C., Del Pino Montes, J., Comella, F. L., JE, B. G., Pérez, G., & Medrano Le Quément, C. (2006). Enfermedad ósea de Paget. https://svreumatologia.com/wp-content/uploads/2013/10/Cap-41-Enfermedad-osea-de-Paget.pdf
- Maslo, P. (2001). Las dolencias de espalda: hernia, lumbago, ciática, tortícoles. Editorial Paidotribo.
- Covarrubias-Gómez, A. (2010). Lumbalgia: un problema de salud pública. Revista mexicana de anestesiología, 33(S1), 106-109. https://www.medigraphic.com/pdfs/rma/cma-2010/cmas101y.pdf
- Truyols Taberner, M., Medinas Amorós, M., Perez Pareja, J., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2010). Emociones negativas en pacientes con lumbalgia crónica. Clínica y Salud, 21(2), 123-140. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742010000200002
- Furlan, A., Brosseau, L., Imamura, M., & Irvin, E. (2008). Masaje para el dolor lumbar. De La Biblioteca Cochrane Plus. https://www.researchgate.net/profile/Andrea_Furlan2/publication/228391475_Masaje_para_el_dolor_lumbar/links/0c9605349e2855f261000000/Masaje-para-el-dolor-lumbar.pdf
- Hernández, G. A., & Zamora Salas, J. D. (2017). Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia. Revista de Salud Pública, 19, 123-128. https://www.scielosp.org/article/rsap/2017.v19n1/123-128/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.