Haittaako intiimialueen hiivatulehdus seksielämää?
Intiimialueen hiivatulehdus on hyvin yleinen infektio. Tilastojen mukaan useimmat naiset saavat hiivatulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Saatat pohtia, haittaako intiimialueen hiivatulehdus seksielämää. Katsotaan tätä tarkemmin.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitkä ovat 5 tavallisinta sukupuolitautia?
Intiimialueen hiivatulehdus
Hiivatulehdus on Candida albicans -hiivasienen aiheuttama infektio. Tämä hiivasieni voi aiheuttaa intiimialueen hiivatulehduksen lisäksi myös suun ja ihon hiivainfektion.
Intiimialueen hiivatulehdus on yksi yleisimmistä gynekologisista vaivoista erityisesti naisilla. Se ei kuitenkaan ole pelkästään naisten ongelma, vaan myös miehet voivat saada hiivainfektion.
Candida on siis sieni, joka elää emättimessä muiden mikro-organismien kanssa. Nämä organismit muodostavat emättimen mikrobiomin ja elävät siellä keskenään tasapainossa. Joskus hiivasieni voi kuitenkin alkaa levitä liikaa, mikä johtaa emättimen mikrobiomin epätasapainoon. Tämä epätasapaino aiheuttaa intiimialueen hiivatulehduksen.
Vaikka intiimialueen hiivatulehdus ei ole vaarallinen vaiva, se voi monissa tapauksissa muuttua toistuvaksi ongelmaksi. Onkin tärkeää hakeutua gynekologin vastaanotolle, mikäli emättimessä on mahdollisia hiivan oireita.
Hiivatulehdus voi olla myös miesten riesa. Naiset ovat kyllä alttiimpia intiimialueen hiivainfektiolle, mutta miehetkään eivät ole sille täysin immuuneja. Kun hiivasientä on peniksessä, se aiheuttaa balaniitin eli esinahan ja terskan tulehduksen. Tällöin peniksessä voi esiintyä punoitusta, kirvelyä ja kutinaa, ja siihen voi muodostua vaalea kerros.
Miehen hiivatulehdus voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua yhdynnän aikana, aivan kuten naisillakin.
Sinua saattaa kiinnostaa: Emättimen tulehdukset kuriin luonnollisella saippualla
Mistä intiimialueen hiivatulehdus johtuu?
Joitakin mahdollisia intiimialueen hiivatulehduksen syitä ovat:
- Muutoksen emättimen bakteerikannassa (pitkään jatkuneesta antibioottien käytöstä)
- Diabetes, ylipaino
- Liika alkoholinkäyttö
- Heikentynyt immuunijärjestelmä (HIV, siirrännäiset, kemoterapia jne.)
- Keinokuituisten alusvaatteiden käyttö
- Hormonaaliset muutokset (raskaudessa)
- Liiallinen intiimialueen pesu saippuoilla ja/tai voimakkailla tuotteilla
- Antibioottikuuri
Antibioottien syönti tappaa myös hyödyllisiä bakteereita emättimestä, mikä edistää hiivatulehduksen syntyä.
Intiimialueen hiivatulehdus oireilee tyypillisimmin seuraavilla tavoilla:
- Kutina, polttelu
- Ärsytys
- Punoitus ja turvotus
- Kipu virtsatessa
- Valkoinen ja paksu valkovuoto
- Miehillä balaniitti eli esinahan ja terskan tulehdus
Intiimialueen hiivatulehduksen hoito
Koska hiivatulehdus johtuu sienestä, gynekologi määrää tavallisesti sienilääkkeen. Infektion tulisi hävitä muutaman päivän sisällä, jos voidetta käyttää suositusten mukaisesti ja oikeissa määrissä.
Hiivasieneen saa voiteita apteekista ilman reseptiäkin, mutta on tärkeää välttää itselääkintää ja noudattaa lääkärin antamia ohjeita. Kannattaa siis hiivatulehdusta epäiltäessä aina käydä gynekologin luona, sillä vain asiantuntija osaa sanoa, onko infektio todella hiivasienen aiheuttama. Näin voidaan sulkea pois muut mahdolliset vaivat, ja lääkäri voi määrätä juuri oikean hoidon.
Muutoin saatat virheellisesti luulla jotain muuta vaivaa, kuten vaikka sukupuolitautia, hiivatulehdukseksi.
Haittaako intiimialueen hiivasieni seksielämää?
Kondomi voi auttaa ehkäisemään hiivasienen leviämistä seksikumppaniin.
Vastaus on kyllä. Hiivasieni voi haitata seksielämää, mistä syystä hiivatulehduksen aikana on tärkeää tehdä joitakin varotoimenpiteitä ennen seksiä. Tähän ovat syynä seuraavat:
- Hiivatulehdus voi aiheuttaa kipua, polttelua ja ärsytystä ja tehdä yhdynnästä epämiellyttävää. Onkin suositeltavaa välttää seksin harrastamista ennen kuin infektio on kokonaan poissa.
- Vaikka hiivasieni usein syntyy muista syistä kuin seksin välityksellä, infektio voi tarttua henkilöltä toiselle. Se voi aiheuttaa peniksen balaniitin, kirvelyä ja punoitusta intiimialueella yhdynnän jälkeen.
- Jos siis haluat harrastaa seksiä hiivatulehduksen aikana, on tarpeen käyttää kondomia.
- Toisaalta yhdyntä voi lisätä ärsytystä, mistä syystä se voi hidastaa vaivan paranemista. Vaikka tämä ei estäkään hoidon tehoamista, on silti suositeltavaa pidättäytyä seksistä kunnes infektio on poissa.
Yhteenveto
Intiimialueen hiivatulehdus on infektio, mutta ei mitenkään vaarallinen. Oikealla hoidolla se saattaa hävitä jo muutamassa päivässä.
Seksin harrastaminen hiivatulehduksen aikana voi johtaa tiettyihin ongelmiin, kuten kumppanin tartuttamiseen. Se voi myös hidastaa vaivan täydellistä paranemista. Hiivatulehdukseen liittyvien oireiden kuten ärsytyksen vuoksi seksi ei myöskään välttämättä tunnu miellyttävältä.
Näistä syistä lääkärit suosittelevat pidättäytymään yhdynnästä, kunnes infektio on kokonaan poissa.
Jos tästä huolimatta haluat harrastaa seksiä, käytä kondomia tartunnan estämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Frank C. Odds (1987) Candida Infections: An Overview, CRC Critical Reviews in Microbiology, 15:1, 1-5, DOI: 10.3109/10408418709104444
- Nwokolo N C, Boag F C (mayo de 2000). «Chronic vaginal candidiasis. Management in the postmenopausal patient». Drugs Aging’ 16 (5): 335-339.
- David LM, Walzman M, Rajamanoharan S (octubre de 1997). «Genital colonisation and infection with candida in heterosexual and homosexual males». Genitourin Med’ 73 (5): 394-6.
- Candidosis vaginal – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2021). Retrieved 18 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
- Las relaciones sexuales durante una infección vaginal: ¿pueden perjudicarnos?. (2020). Retrieved 18 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/vaginitis/expert-answers/vaginal-infection/faq-20058120
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.