Eroon ekseemasta luonnollisesti
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Miljoonat ihmiset kärsivät ekseemasta, joka aiheuttaa ihoon kuivia, punoittavia ja kutisevia kohtia. Tila usein pahenee kuumissa ja kosteissa tiloissa tai kun iho on alttiina auringolle. Ekseema voi ilmetä missä vain kehon osassa ja esimerkiksi uima-altaiden kloori ärsyttää sitä lisää. Artikkelista saat vinkkejä, kuinka voit päästä eroon ekseemasta luonnollisin keinoin.
Ekseema – faktat
Ekseema on yleisempi sairaus kuin ehkä osaat arvellakaan. Länsimaissa jopa 15-30 % lapsista kärsii ekseemasta, kun aikuispotilaiden määrä vaihtelee kahden ja kymmenen prosentin välillä. Kaksi kolmasosaa potilaista paranee tästä sairaudesta ajan kuluessa.
Tieteellinen nimi ekseemalle on atooppinen dermatiitti, joka kuvaa sairauden immunologista luonnetta. Kaupunkilaiset kärsivät tilasta useimmin kuin maalla asuvat, ja yksi hypoteesi sairaudelle liittyykin hygieniaan ja altistumiseen tietyille taudinaiheuttajille. Sairaus ei tartu ja keliaakikot (gluteeni-intoleranssi) ovat suuremmassa riskissä sairastua ekseemaan.
Ekseema aiheuttaa kutinaa, mutta raapiminen vain pahentaa asiaa ja altistaa ihosi tulehduksille. Raapiminen tuo vain hetken helpotuksen.
Varmoja parannuskeinoja ekseemaan ei ole vielä löydetty, mutta tautia voi yrittää hillitä ja jopa ehkäistä. On hyvä tietää, että normaali iho toimii muurina saasteita ja muita ympäristömyrkkyjä vastaan. Ekseeman iskiessä iho muuttuu siten, että se antaa näille ympäristövaikutteille, kuten hiukkasille, siitepölylle ja savulle, mahdollisuuden päästä sisään. Tämä taas aiheuttaa kuivuutta, kutinaa, tulehdusta ja läikkiä, jotka usein sekoitetaan psoriasikseen.
Ekseeman hoito
Tällä hetkellä ekseemaa hoidetaan tulehdusta vähentämällä, kosteuttamalla ja ehkäisemällä bakteerien leviämistä. Lääkärit määräävät kosteuttavia voiteita, jotka levitetään suihkun jälkeen, jolloin iholla on vielä veden muodostamaa kosteutta.
Kalliita tuotteita ei kuitenkaan aina tarvita. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, etteivät korvaavat tuotteet aiheuta enempää sivuoireita, kuten ihoärsytystä ja punoitusta. Käy aina ihotautilääkärin juttusilla, sillä he voivat määrätä antihistamiineja.
Liikunnan jälkeen on tärkeää peseytyä välittömästi, sillä hiki voi aiheuttaa lisää ongelmia. Myös stressi on pahaksi, joten yritä vähentää stressiä.
Joissakin tapauksissa sairaus syntyy ruoka-allergian aiheuttamana, jolloin esimerkiksi maitotuotteet, muna ja pähkinät saattavat olla syypäitä. Saatat myös olla herkkä pesuaineille, auringolle tai vaikkapa vedelle.
Eroon ekseemasta luonnollisin keinoin
Pidä seuraavat vinkit mielessä:
Älä ole kosketuksissa tiskinpesuaineeseen
Käytä hanskoja myös mopatessasi. Samoin, mikäli peset pyykkejä käsin tai käytät valkaisuainetta desinfiointiin, äläkä käytä pyyhkeitä, jotka ovat olleet kosketuksissa näihin tuotteisiin. Kaupoista löydät myös hypoallergeenisia vaihtoehtoja.
Suosi suihkuja kylvyn sijaan
Ihosi tarvitsee kosteutusta ekseeman kourissa, mutta kuuma vesi vain pahentaa tilaa. Kädenlämpöinen vesi on aina parempi vaihtoehto. Kuivaa iho taputtelemalla, äläkä hankaa.
Vältä hajustettuja saippuoita
Sekä käsisaippuoita että suihkusaippuoita, sillä ne saattavat aiheuttaa allergiaa. Pyri käyttämään hypoallergeenisia vaihtoehtoja ja vältä tulehtuneen ihon kosketusta shampoon ja hoitoaineen kanssa.
Pidä iho kosteutettuna
Kosteutus on erittäin tärkeää, jotta pääsisit eroon ekseemasta. Käytä hypoallergeenisia voiteita muutaman kerran päivässä. Muista ottaa voidetta mukaasi, kun poistut kotoa.
Kontrolloi kutinaa reseptivapailla tuotteilla tai kotitekoisilla voiteilla
Älä raavi, sillä se estää tulehtuneen ihon toipumisen ja tulehdus voi levitä muihin kehon osiin. Käytä öisin paksuja voiteita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brown, S. J. (2016). Atopic eczema. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-1-66
- Kalliomäki, M., Salminen, S., Arvilommi, H., Kero, P., Koskinen, P., & Isolauri, E. (2001). Probiotics in primary prevention of atopic disease: A randomised placebo-controlled trial. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(00)04259-8
- van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., Christensen, R., Lavrijsen, A., & Arents, B. W. M. (2017). Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD012119.pub2
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.