Emättimeen asetettava pessaari prolapsin hoidossa
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira
Emättimeen asetettava pessaari on laite, jota on pitkään käytetty gynekologiassa. Se on suunniteltu hoitamaan lantion prolapsia eli laskeumaa. Esimerkkeinä kohdun prolapsi, virtsarakon esiinluiskahdus tai peräsuolen esiinluiskahdus.
Prolapsi tapahtuu, kun näitä elimiä tukevat lihakset ja nivelsiteet heikkenevät. Tämä tapahtuu usein synnytysten tai lantion leikkauksen jälkeen. Ja vaikka emättimeen asetettava pessaari on erittäin hyödyllinen hoitomuoto, se vaatii tiettyjä muistutuksia ennen käyttöä. Jatka lukemista!
Mikä on emättimeen asetettava pessaari?
Yleensä kun puhutaan pessaarista, ajatellaan ehkäisyvälinettä, joka on eri asia kuin tässä artikkelissa käsittelemämme emättimeen asetettava pessaari, jonka tehtävänä on tukea lantion elimiä silloin, kun on tapahtunut prolapsi eli laskeuma tai luiskahdus. Tämän ymmärtämiseksi on tärkeää ensin selittää, mikä on lantionpohja.
Lantionpohja koostuu kolmesta osasta. Ylempi käsittää virtsarakon ja virtsaputken. Molemmat elimet voivat luiskahtaa emättimeen.
Keskiosa koostuu emättimestä ja kohdusta. Tässä tapauksessa itse kohdun tai jopa emättimen holvin esiinluiskahdus voi tapahtua. Myös peräsuoli voi luiskahtaa emättimeen.
Prolapsi on erittäin yleinen ilmiö naisilla. Syynä on se, että lantionpohja voi heikentyä monista syistä. Esimerkiksi pitkittyneiden tai instrumentaalisten synnytysten, lantioleikkausten tms. vuoksi.
Myös muut tekijät, kuten liikalihavuus, ikä tai jopa geneettinen taipumus, vaikuttavat asiaan. Emättimeen asetettava pessaari ei paranna prolapsia sinällään, mutta se kuitenkin auttaa hallitsemaan tilaa ja hidastamaan sen etenemistä.
Pessaari toimii ikään kuin se olisi tukena itse emättimelle. Siten se lisää lantionpohjan lihasten ja kudosten kiinteyttä. Oikein käytettynä se voi olla hyvä hoitovaihtoehto monille naisille. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös komplikaatioita.
Mihin emättimen pessaaria käytetään?
Emättimeen asetettava pessaari on laite, joka mahdollistaa lantion prolapsin hoidon ilman leikkausta. Trialsissa julkaistun artikkelin mukaan sitä käytetään, kun prolapsin oireet ovat lieviä. Myös niille naisille, joilla on vielä halu saada lapsia tai ovat raskaana, pessaari on hyvä ratkaisu.
Tämän elementin tarkoitus raskauden aikana on yrittää pitää kohtu oikeassa asennossa. Joskus kohdun laajentuminen saa sen siirtymään emättimeen. Tämä voi vaikeuttaa raskautta.
Pessaareja suositellaan naisille, joilla on suuri riski minkä tahansa kirurgisen toimenpiteen suhteen. Esimerkiksi, jos he kärsivät kroonisista sairauksista, kuten sydänsairauksista.
Toisaalta niiden avulla voidaan tarkistaa, onko leikkaus aiheellinen vai ei. Prolapsi johtaa usein inkontinenssiin. Pessaarin avulla tämän pitäisi kadota.
On kuitenkin mahdollista, että inkontinenssi johtuu muista syistä. Jos näin on, pessaarin sijoittaminen ei korjaa sitä. Mutta se auttaa erottamaan, mitkä inkontinenssitapaukset ovat hallittavissa sen avulla ja mitkä eivät.
Pessaarien eri tyypit
Suurin osa pessaareista on valmistettu silikonista. Koko vaihtelee iän ja emättimen pituuden mukaan. Yleensä nuoremmat naiset tarvitsevat suurempia pessaareja kuin vanhemmat naiset.
Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan pessaareja on erilaisia niiden muodosta ja ominaisuuksista riippuen. Ensinnäkin on renkaan muotoinen pessaari. Sitä käytetään yleisimmin naisilla, jotka kärsivät lievästä prolapsista.
Toisaalta on olemassa donitsityyppinen pessaari. Sitä käytetään kun prolapsi on vakavampi. On myös inkontinenssipessaari, jota käytetään ns. stressi-inkontinenssiin (kun virtsankarkailua tapahtuu yskiessä, nauraessa tai kumartuessa).
Lue lisää: Emättimen etuseinämän laskeuma eli kystoseele: syyt ja hoito
Miten pessaari asetetaan?
Ennen pessaarin asettamista naiselle on suoritettava fyysinen tutkimus. Asiantuntijoiden mukaan on välttämätöntä suorittaa gynekologinen tutkimus, jossa arvioidaan prolapsin tyyppi.
Tutkimuksen aikana mitataan emätin, jotta voidaan päättää sopivin pessaarikoko. Mittojen tulee olla mahdollisimman tarkat, jotta pessaari ei tule olemaan liian suuri tai pieni.
Jos pessaari on liian pieni, se voi tulla ulos virtsaamisen tai ulostamisen aikana. Saatat joutua kokeilemaan useita eri kokoja ennen kuin löydät sopivan koon.
Käytä lateksikäsineitä tai desinfioi kätesi ennen pessaarin asettamista. Samoin pessaari pitää puhdistaa ja desinfioida. Lisäksi se tulee vaihtaa ja tarkistaa säännöllisesti.
On suositeltavaa käydä gynekologisessa tarkastuksessa vähintään puolen vuoden välein. Joissakin tapauksissa nainen voi itse vaihtaa pessaarin.
On kuitenkin sellaisiakin malleja, joilla on erityinen sijoitustapa tai joita ei ole suunniteltu pitkiä aikoja varten. Gynekologin tulee siis suositella potilaalle paras malli.
Mahdolliset riskit ja sivuvaikutukset
Eduistaan huolimatta pessaarit eivät ole riskittömiä ja voi esiintyä komplikaatioita. Clinical and Research in Gynecology and Obstetrics -lehdessä julkaistu tutkimus selittää, että pessaarit voivat vahingoittaa emättimen seinämää.
Tämä puolestaan voi aiheuttaa kipua ja verenvuotoa. Emättimen seinämä voi asteittain kulua pois, jolloin emättimen ja peräsuolen välille muodostuu epänormaali yhteys. Se voi jopa ilmaantua virtsarakon ja emättimen väliin.
Koska pessaari on vieras kappale emättimessä, se todennäköisesti lisää eritystä. Samoin infektioriski kasvaa. Tulehdusprosessi voi johtaa solumuutoksiin, joilla on potentiaali muuttua pahanlaatuisiksi.
Joissakin tapauksissa, vaikkakin hyvin harvoin, emättimen pessaari on yhdistetty vatsakalvontulehdukseen ja muihin suoliston komplikaatioihin. Sen on myös havaittu vaikuttavan emättimeen.
Toinen mielenkiintoinen artikkeli: Emätintulehdukset: tulehdustyypit ja aiheuttajat
Hoito ja suositukset
Emättimen pessaarin käyttäminen edellyttää tiettyjen näkökohtien huomioon ottamista. Ensinnäkin naisen on luultavasti kokeiltava useita eri tyyppejä ja kokoja, kunnes hän löytää oikean. Lisäksi hänen on usein itse poistettava, puhdistettava ja asetettava pessaari uudelleen.
Jos näiden toimenpiteiden suorittamisessa on vaikeuksia, ne voidaan tehdä gynekologin vastaanotolla. Valitun pessaarin tyypistä riippuen se saatetaan jättää paikalleen yhdynnän ajaksi.
Tämä voi haitata mukavuutta ja sitä, kuinka valita sopivin ehkäisymenetelmä. Jos komplikaatioita, kuten haavaumia tai emättimen seinämän kulumista ilmenee, on suositeltavaa poistaa laite. Ihannetapauksessa on parasta olla ilman sitä kaksi tai kolme viikkoa.
Lisäksi estrogeenejä ja voiteluaineita määrätään usein käytettäväksi alueelle. Estrogeenit auttavat emättimen epiteeliä pysymään vahvana ja muodostamaan itsensä uudelleen. Ne voidaan antaa voiteiden, renkaiden tai tablettien muodossa.
Kun on kyse emättimen pessaarin puhdistamisesta, noudata kaikkia lääkärin ja tuotemerkin ohjeita. Tämä vähentää emättimen infektioiden riskiä.
Mitä pitää muistaa
Emättimeen asetettava pessaari on laite, jota käytetään prolapsin hoitoon. Esimerkiksi kun kohtu, virtsarakko tai peräsuoli painaa emättimen läpi. Se on hyvä hoitovaihtoehto naisille, joille leikkaus on vasta-aiheinen. Pessaareja on saatavana eri kokoisina ja tyyppisinä.
Ne voivat kuitenkin aiheuttaa vammoja, epämukavuutta ja muita komplikaatioita. Siksi lääkärin ohjeita tulee aina noudattaa. Tärkeää on myös käydä säännöllisesti gynekologisissa tarkastuksissa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hagen S, Kearney R, Goodman K, Melone L, Elders A, Manoukian S, Agur W, Best C, Breeman S, Dembinsky M, Dwyer L, Forrest M, Graham M, Guerrero K, Hemming C, Khunda A, Mason H, McClurg D, Norrie J, Karachalia-Sandri A, Thakar R, Bugge C. Clinical and cost-effectiveness of vaginal pessary self-management compared to clinic-based care for pelvic organ prolapse: protocol for the TOPSY randomised controlled trial. Trials. 2020 Oct 8;21(1):837. doi: 10.1186/s13063-020-04738-9. PMID: 33032644; PMCID: PMC7542756.
- Pesario vaginal para prolapso de órgano pélvico. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://www.yourpelvicfloor.org/media/vaginal-pessary-for-pelvic-organ-prolapse-spanish.pdf.
- Tipos de pesarios – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/multimedia/pessary-use/img-20006056.
- Lopez-Olmos, J. (2013). Lesiones vaginales por pesario. Estudio de casos y revisión de la literatura. Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia, 40(4), 146–153. https://doi.org/10.1016/j.gine.2012.04.001.
- Luyer, M. D. P., Reijn, V., Plasschaert, H., & De Feiter, P. W. (2007). Caecal rupture due to a dislocated vaginal pessary with fatal outcome in a patient with rectal diverticulosis. In Scandinavian Journal of Gastroenterology (Vol. 42, Issue 8, pp. 1021–1022). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/00365520601137298
- Pesarios vaginales | Cigna. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://www.cigna.com/es-us/individuals-families/health-wellness/hw/temas-de-salud/pesarios-vaginales-tv1613.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.