Logo image
Logo image

Emäksisen veden vaikutukset

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme emäksisen eli alkalisen veden ominaisuuksista ja terveyshyödyistä. Mutta pitävätkö kaikki väitteet paikkaansa?
Emäksisen veden vaikutukset
Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2023

Emäksisen eli alkalisen veden kulutus on tällä hetkellä muotia. Sillä on useita ominaisuuksia ja suuria terveyshyötyjä. Sen sanotaan olevan antioksidantti, sanotaan että se voi vähentää ennenaikaista ikääntymistä, ehkäistä infektioita, auttaa laihtumaan ja jopa taistelemaan syöpää vastaan.

Mutta ovatko nämä väitteet totta? Alla opimme hieman lisää siitä, mitä alkalinen vesi on, miten se valmistetaan ja ennen kaikkea kaikkien näiden oletettujen hyveiden tieteellisestä perustasta.

Mitä on emäksinen vesi?

Vedyn potentiaalista eli pH:sta riippuen ainetta tai liuosta pidetään happamana tai emäksisenä. Tämän mittaamiseen käytetty asteikko on nollasta 14:ään, jossa 0 on korkein happamuusaste ja 14 suurin emäksisyys.

Normaalisti kuluttamamme veden pH-taso on yleensä noin 7. Veden pH:ta pidetään siis neutraalina. Tämä toimenpide voi vaihdella jonkin verran sen käsittelyssä käytettyjen mineraalien sekä muiden aineiden mukaan.

Emäksinen vesi määritellään vedeksi, jonka pH-taso on korkeampi kuin normaalisti. Se voi olla peräisin luonnon lähteistä tai sitä on saatettu tarkoituksella muunnella pH-tason nostamiseksi.

Valmistajasta ja käsittelyssä käytetyistä aineista riippuen tämä pH-taso voi vaihdella 7,1-8 tai jopa korkeampi. Joissakin tapauksissa se voi saavuttaa jopa 9,5.

Kuinka tehdä alkalista vettä?

Some figure
Tutkijat ovat huomauttaneet, että Niagaran putousten vesi on emäksistä.

Lue myös: 5 syytä alkalisen fosfataasin lisääntymiseen kehossa

On syytä selventää, että myös luonnollista alkalista vettä löytyy. Tämä tapahtuu, kun luonnolliset lähteet kulkevat kivien yli ja keräävät mineraaleja, mikä muuttaa veden pH:ta.

Maailmassa on monia paikkoja, joissa näin tapahtuu. Esimerkiksi Niagaran putouksilta ja Fidžin saarilta otettuja näytteitä on analysoitu tutkimuksissa. Myös Grotte de Massabielle, Lourdesin pyhäkkö (Hautes-Pyrénées, Ranska), tunnetaan emäksisestä vedestään.

Suurin osa ihmisistä kuluttaa kuitenkin emäksistä vettä, jonka he ovat joko ostaneet pullotettuna tai käsitelleet kotona laitteella. Molemmissa tapauksissa vesi on läpikäynyt prosessin, joka tunnetaan nimellä elektrolyysi.

Tätä tarkoitusta varten käytetään ionisaattoria, joka nostaa veden pH:ta. Tämän sanotaan erottavan emäksiset ja happamat molekyylit. Jälkimmäiset molekyylit kanavoidaan ja kumotaan.

Lisäksi, koska pH:ta ei pidetä yksinään riittävänä, lisätään emäksisiä mineraaleja ja nostetaan hapetus-pelkistyspotentiaalia (ORP), joka liittyy veden pro- tai antioksidanttikapasiteettiin.

Kotitekoinen emäksinen vesi

Emäksistä vettä on mahdollista valmistaa myös kotona. Tähän voidaan käyttää useita menetelmiä. Niistä erottuvat seuraavat:

  • Keitä vettä vähintään 5 minuuttia, jolloin sen pH nousee arvoon 8,4. Alkalisuus säilyy myös jäähdytettynä.
  • Siirrä säiliöstä toiseen, kaada tietystä korkeudesta, jolloin muodostuu kuplia. Jos tämä toistetaan useita kertoja (jopa 8 tai enemmän), alkalisuus voi nousta muutamalla kymmenesosalla.
  • Lisää ruokasoodaa (puoli teelusikallista litrassa); tämä nostaa pH:n välille 7,5-7,9.

Emäksisen veden mahdolliset terveyshyödyt

Vaikka tämä on hyvin kiistanalainen aihe, uskotaan, että emäksisellä vedellä on monia terveyshyötyjä. Näistä haluaisimme mainita seuraavat:

Hyvästele väsymys emäksisen veden avulla

Veden juominen estää kehoa kuivumasta, mutta meidän on muistettava, että nesteytys liittyy myös elektrolyyttien täydentymiseen. Lisäämällä kivennäisaineita jotkin emäksiset vedet voisivat auttaa täyttämään tämän tehtävän paremmin ja vähentämään myös väsymystä.

Antioksidanttiset ominaisuudet

Vaikka sen tueksi ei ole tieteellistä näyttöä, sen uskotaan antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi vähentävän vapaiden radikaalien vaikutusta ja torjuvan ennenaikaista ikääntymistä.

Ihonhoito emäksisellä vedellä

Toinen emäksisen veden eduista on se, että se edistää ihon kuntoa, pitää sen kosteutettuna ja elastisena sekä parantaa sen yleisilmettä.

Puhdistaa kehoa

Lisäksi väitetään, että sen avulla voit poistaa virtsan kautta tehokkaammin myrkkyjä ja erilaisia ​​kuona-aineita, mikä auttaisi ylläpitämään elimistön terveyttä.

Pudota painoa juomalla emäksistä vettä

Emäksisen veden kohtuullisen käytön katsotaan voivan auttaa pudottamaan painoa, mikä auttaa parantamaan ongelmia, kuten nesteen kertymistä.

Taistelee syöpää vastaan

Yleensä kehon happamuus liittyy erilaisten sairauksien esiintymiseen, mukaan lukien kasvainten kehittyminen. Siksi uskotaan, että syöpää voitaisiin ehkäistä emäksisellä vedellä. Tätä aihetta koskevat tiedot eivät kuitenkaan ole vakuuttavia.

Vähentää infektioiden syntymisen riskiä

Hapan pH liittyy taipumukseen saada muun muassa emätin- ja virtsatieinfektioita. Kuitenkin, jos tätä happamuutta vähennetään tai jos emäksisyyttä nostetaan, patogeenisten mikro-organismien, kuten virusten ja bakteerien, taipumus tai alttius hyökätä pitäisi vähentyä.

Toimiiko alkalinen vesi?

Some figure
Vaikka emäksisen veden juomisen eduista on viitteitä, useimmille niistä ei ole tieteellistä tukea.

Lue myös: Alkalisoivat terveysruoat – 8 ruokalistaa

Kuten alussa todettiin, emäksisen veden käytön terveyshyödyt on kyseenalaistettu. Katsotaanpa, mitä aihetta koskevat tutkimukset sanovat.

  • Mahalaukun refluksi: In vitro -tutkimuksessa havaittiin, että arteesisesta kaivosta peräisin oleva luonnollisesti hiilihapotettu emäksinen vesi, jonka pH on 8,8, voi deaktivoida pepsiinin, joka on pääasiallinen refluksin aiheuttaja.
  • Ummetus: Japanissa vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että elektrolysoitu emäksinen vesi voisi parantaa ulosteiden evakuointia ja -tiheyttä.
  • Veren viskositeetti: Toisessa tutkimuksessa havaittiin merkittävä ero veren viskositeetissa, kun nautittiin vettä, jonka pH on korkeampi, raskaan liikuntasuorituksen jälkeen.
  • Liikalihavuus: Laboratoriotutkimuksessa, joka suoritettiin ylipainoisilla rotilla, havaittiin positiivinen vaikutus, joka parantaa rasvaisuutta, painonnousua ja rasvan kertymistä lisäkivekseen ja maksaan.
  • Postmenopausaaliset häiriöt: Viimeisimmissä tutkimuksissa havaittiin metabolisten riskien väheneminen sekä unen laadun ja lihasvoiman paraneminen postmenopausaalisilla naisilla.

Näistä tuloksista huolimatta katsotaan, että yleisen johtopäätöksen tekemiseksi tarvitaan lisää tutkimusta, koska nämä tiedot ovat peräisin kooltaan pienistä tutkimuksista, joista osa on tehty in vitro tai jopa eläimillä.

Sivuvaikutukset ja vasta-aiheet

Tällä hetkellä ei ole raportteja tai todisteita, jotka osoittaisivat ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Siksi emäksinen vesi on terveydelle turvallista niin kauan kuin sitä käsitellään oikein. Myöskään kulutettavalle määrälle ei ole rajoituksia.

Alkuperäisen lähteen laadun, epäpuhtauksien (erityisesti kemikaalien) ja mineraalien lisäämisen suhteen on kuitenkin ryhdyttävä varotoimiin. Tältä osin tutkimukset mainitsevat mahdollisia riskejä mineraalipitoisen veden, erityisesti kalsiumin ja magnesiumin, nauttimisesta.

Elämänlaatu ja veden laatu

Emäksisen veden ominaisuuksien kyseenalaistaminen ei liity sen turvallisuuteen, mutta väitteet sen terveysvaikutuksista saattavat usein tuntua liioitelluilta.

Tässä mielessä meitä pitäisi varoittaa riskeistä, joita voi syntyä, jos lääketieteelliset hoidot jätetään huomiotta silloin kun ajatellaan, että emäksisen veden juominen parantaa sairauden.

Siksi on korostettava, että sen nauttiminen tulee toteuttaa terveellisten elämäntapojen ohessa, mukaan lukien terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta sekä tupakan kulutuksen ja liiallisen alkoholin välttäminen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.