Diabetes - mitä tästä sairaudesta tulisi tietää?
Diabetesta ei pidetä yhtenä niistä sairauksista, jotka tällä vuosisadalla elävien elämää haittaavat eniten, kuten on esimerkiksi liikalihavuuden kanssa. Tämä terveysongelma kuuluu kuitenkin kaikkein yleisimpiin koko maailmassa, ja siten onkin selvää, kuinka vaarallinen ja vaikeasti hoidettava pulma diabetes voi olla.
Maailman terveysjärjestö (WHO) pitää diabetesta pandemiana, sillä siitä kärsii hyvin suuri määrä ihmisiä. Tämä kansainvälinen organisaatio pitää asiaa niin vakavana, että he ovat luoneet järjestön nimeltään International Diabetes Federation (IDF). IDF on taistellut diabetesta vastaan jo 1950-luvulta lähtien.
Seuraavassa kerromme diabeteksesta tarkemmin sekä annamme tietoa siitä, mikä on oikea tapa hoitaa tätä yleistä terveysongelmaa – jatka lukemista!
Minkälainen sairaus diabetes on?
Ennen kuin lähdemme kertomaan diabeteksen hoidosta, on hyvä selventää, mistä tässä sairaudessa oikeastaan on kyse. Diabetes on krooninen ja parantamaton sairaus, joka koskee ihmisen aineenvaihduntaa.
Maailman terveysjärjestön mukaan se ilmenee silloin, kun ihmisen haima ei enää tuota tarpeeksi insuliinia tai kun keho ei käytä sitä insuliinia, jota se kuitenkin tuottaa tehokkaasti.
IDF:n kuvauksen mukaan insuliini on hormoni, jota haima tuottaa. Insuliini toimii avaintekijänä sen kannalta, että keho voi saada ravinnosta tulevan glukoosin veren kautta soluihin, jotta sitten voitaisiin tuottaa energiaa.
Diabeteksen eri tyyppejä
On olemassa kolmea erilaista diabeteksen tyyppiä:
-
Tyyppi 1 eli nuoruusiän diabetes
Maailman terveysjärjestön mukaan tämän tyypin syy on edelleen tuntematon. Siihen kuuluu riittämätön tai olematon insuliinin tuotanto kehossa, mikä tekee päivittäisen pistosten ottamisen välttämättömäksi.
Tästä tulee nimitys “insuliiniriippuvuus”.
-
Tyyppi 2 tai aikuistyypin diabetes
Tämä on kaikkein tavallisin tyyppi diabetesta maailmanlaajuisesti katsottuna, ja se liittyy yleisesti ottaen vähäiseen aktiivisuuteen tai ylipainoon.
Kakkostyypin pääasiallinen tunnusmerkki on kehon tehoton insuliinin käyttö.
-
Raskausajan diabetes
Tähän tyyppiin kuuluu nousu kehon verensokeritasoissa raskauden aikana.
Tällaisessa tilanteessa veren glukoositasot ovat paljon normaalia korkeammat, mutta kuitenkin alhaisemmat kuin tavallisesti diabetesta koskevissa standardeissa määritellään. Siten tämä tilanne luokitellaankin omaksi diabeteksen tyypikseen.
Missä maissa diabetesta on kaikkein eniten?
Diabetes on yksi kaikkein yleisimmistä tämän vuosisadan sairauksista.
Tämä johtuu siitä, että ympäri maailmaa diabetesta ilmenee yhä enemmän. Joissakin maissa sitä on kuitenkin enemmän kuin toisissa.
Seuraavassa on eräitä maita, joissa tapauksia on kaikkein eniten:
- Kiina: Tämä maa on yksi kaikkein väestörikkaimmista, ja siten sen korkeat diabetesluvut on helppo ymmärtää. Kiinassa on noin 92 miljoonaa rekisteröityä diabetestapausta.
- Intia: Tämä on toinen maailman kaikkein suuriväestöisimmistä maista, ja siellä on noin 63 miljooonaa rekisteröityä tapausta.
- Yhdysvallat: Kolmas sija menee tälle suurvallalle, jossa on lähes 24 miljoonaa virallista diabetestapausta.
Nämä maat ovat siis määrällisesti diabeteslukujen kärjessä, kun lukuja ei ole suhteutettu asukaslukuun. Asia muuttuukin kun puhutaan niistä maista, joissa on korkeimmat prosentuaaliset diabetesluvut.
- Tässä tapauksessa Mikronesia on ykkössijalla, jossa luku on hämmästyttävä 37 %. Tähän sisältyvät 20-79 -vuotiaat ihmiset.
Teknologian edistysaskeleet diabeteksen hoidossa
IDF on tehnyt useita tutkimuksia, joiden tarkoituksena on diabeteksesta kärsivien ihmisten elämänlaadun parantaminen.
Järjestö on myös kehittänyt insuliinitarran, joka on kolikon kokoinen, ja sen avulla voidaan korvata pistokset – tämä tieto löytyy tutkimuksesta, joka on yhdysvaltalaisen National Academy of Science -järjestön julkaisema.
Vastaava tutkija Zhen Gu sanoo, että kyseessä on nopeasti vaikuttava tarra diabeetikoille. Sitä on helppo käyttää, ja tarrassa on ainoastaan myrkyttömiä ja luonnossa hajoavia materiaaleja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ribeiro, A. J., Lopes, M., Monteiro, R., Cilloni, G., Veiga, F., & Arnaud, P. (2017). Diabetes. In Nanomedicine for Inflammatory Diseases. https://doi.org/10.1201/978131515235
- International Diabetes Federation (IDF). (2017). IDF Diabetes Atlas Eighth edition 2017. In Internatinal Diabetes Federation. https://doi.org/http://dx.doi. org/10.1016/S0140-6736(16)31679-8.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.