Basilikaa hyttysten karkottamiseen
Monet meistä käyttävät basilikaa ruoanlaitossa. Tunnistettavan ja herkullisen tuoksun ansiosta sitä käytetään usein pastassa, pizzoissa ja aromaattisissa öljyissä. Mutta tiesitkö, että voit käyttää basilikaa myös hyttysten karkottamiseen?
Tällä aromaattisella yrtillä on monia loistavia ominaisuuksia, ja tässä artikkelissa kerromme niistä enemmän.
Basilikan ominaisuudet
Basilika on peräisin Aasiasta, ja ajan myötä ihmiset alkoivat viljellä sitä kaikkialla maailmassa. Nykyään tiedämme, että on olemassa yli 40 erilaista basilikalajia, joista Ocimum basilicum tai makea basilika on tunnetuin.
Se on monivuotinen ruohokasvi, jonka lehdet ovat leveät ja voimakkaasti vihertävät. Se ei kasva kovinkaan korkeaksi ja lehdet pitävät tuoksunsa pitkään. Yleensä se tuottaa kukkia kesällä, pieniä valkoisia ja lilan värisiä kukkia.
Tämä kasvi tunnetaan sen korkeasta eteeristen öljyjen pitoisuudesta, jolla on myös erilaisia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Siitä on apua mahalaukkuun, hengitysteihin ja virtsaan liittyviin ongelmiin.
Cuban Journal of Pharmacy -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan basilikaa käytetään lääketieteessä seuraavien sairauksien hoitoon:
- Ruoansulatuskanavan häiriöt, kuten ripuli ja loiset
- Hengityselinten sairaudet, kuten keuhkoputkentulehdus
- Yleiset dermatologiset ongelmat
- Korkeustauti: koska se sisältää eugenolia, sillä on verenkiertoa parantavia ominaisuuksia
- Basilikan eteerinen öljy toimii sekä bakteereja että sieniä vastaan
Miksi basilikaa voi käyttää hyttysten karkottamiseen?
Ymmärtääksemme, miksi tämä yrtti karkottaa hyttysiä, on meidän ymmärrettävä kuinka nämä hyönteiset havaitsevat saaliinsa. Sen lisäksi, että hyttysen puremat ovat tuskallisia, ne voivat myös aiheuttaa vakavia sairauksia. Kuten ehkä tiedät, hyttyset ovat levittäneet mm. dengue-epidemioita Aedes aegyptin kautta.
Hyttyset käyttävät lämpö- ja kemiallisia antureita, joiden avulla ne voivat havaita saaliinsa. Jokainen hyttysen ruumiinosa toimii yhdessä löytääkseen seuraavan uhrin:
- Hyttysen jalat huomaavat lämpötilaeron saaliin ja ympäristön välillä.
- Hyttysen antennit havaitsevat vesihöyryn ja hiilidioksidin joka kerta, kun hengitämme. Lisäksi hikoillessamme ihostamme erittyy tiettyjä aineita, kuten maitohappoja, joka houkuttelevat hyttysiä.
Kun käytämme kemiallisia torjunta-aineita, hyökkäämme hyttysen luonnollisia antureita vastaan. Näin ollen hyttynen menettää kykynsä havaita saaliin ja se pakottaa hyttysen siirtymään kauemmaksi. Basilika sisältää neljää ainetta, jotka ovat luonnollisia karkotteita: estragoli, citronelloli, limoneeni ja trans-nerolidoli.
Kuinka basilikaa voidaan käyttää hyttysten karkottamiseen?
Basilika on kasvi, joka tarjoaa meille kestävän, yksinkertaisen ja taloudellisen tavan torjua hyttysiä. Pelkkä basilikan sijoittaminen ikkunalaudalle, parvekkeelle tai puutarhaan vähentää hyönteisten läsnäoloa, ja tässä kerromme sinulle lisää tapoja käyttää sitä.
Luodaksemme basilikaan perustuvan luonnollisen hyönteiskarkotteen tarvitsemme seuraavat ainesosat:
- 1 dl vettä
- Basilikan lehtiä
- 1 dl 96-prosenttista alkoholia
Valmista sekoitus basilikan lehdistä ja vedestä: laita ne kattilaan ja lämmitä hetkisen. Anna jäähtyä. Käytä sen jälkeen siivilää erotellaksesi lehdet nesteestä. Sekoita jäännösneste alkoholin kanssa ja laita se suihkepulloon. Suihkuta kasvejasi aina tarvittaessa.
Toinen vaihtoehto on sekoittaa basilikaa vartaloöljyn joukkoon. Ihon hajustamisen ja kosteuttamisen lisäksi tämä pitää hyttyset poissa. Voit käyttää sitä myös lisäämään miellyttävää tuoksua kotiisi.
Luonnollinen hyttyskarkote vs. synteettinen tuote
Synteettiset tuotteet, joita käytämme karkotteina, eivät ole aina yhtä tehokkaita kuin luulemme. Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että vain ne, jotka sisältävät vähintään 25 % DEET:ää (N, N-dietyyli-3-metyylibentsamidi), ovat tehokkaita.
Luonnollisten eteeristen öljyjen kohdalla on muistettava, että ne haihtuvat helpommin karkotteina. Siksi farmaseutti Dr. Beatriz Badilla varoittaa, että meidän on lisättävä niitä useammin, koska niiden vaikutukset häviävät melko nopeasti.
Luonnollisten karkotteiden, kuten basilikan, lisäksi meidän on tehtävä joitain ylimääräisiä toimenpiteitä hyttysten pitämiseksi poissa:
- Käytä hyttysverkkoja ikkunoissasi ja ovissasi sekä vauvansängyissä.
- Tarkasta tuotteiden etiketit, näin näet ovatko ne synteettisiä vai luonnollisia. Niissä tulisi olla ilmoitettuna tehokkuuden kesto sekä ikä ja ihotyyppisuositukset.
- Illalla nukkumaanmennessä tarkista, ettei makuuhuoneessasi ole hyttysiä.
Toivomme, että kokeilet basilikan kaltaisia luonnollisia karkotteita ja että näiden suositusten avulla voit pitää hyönteiset kaukana kodistasi ja perheestäsi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia, 34(3), 187-195.
- Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales, 23(2), 39-42.
- Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
- Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
- Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas, 110(3), 328-332.
- Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico, 58, 472-475.
- Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.