Logo image
Logo image

Atropiini: toiminnot ja sivuvaikutukset

2 minuuttia
Atropiini on lääke, joka toimii muskariinireseptorin vasta-aineena ja sillä on monia lääkinnällisiä vaikutuksia. Lue lisää niistä tästä artikkelista!
Atropiini: toiminnot ja sivuvaikutukset
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Atropiini on lääkeaine, jota lääkärit määräävät moniin eri tarkoituksiin. Sillä on mydriaattisia, kouristuksen vastaisia, ripulin sekä ripulisairauksien vastaisia ja puudutusainemaisia ominaisuuksia.

Tämä aktiivinen ainesosa on peräisin belladonna-kasvista ja muista Solanaceae-kasviperheeseen kuuluvista kasveista. Hindut ovat käyttäneet belladonna-valmisteita jo muinaisilta ajoilta lähtien. Myöhemmin Rooman valtakunnassa ja keskiajalla sitä käytettiin myrkyttämiseen.

Kerromme tässä artikkelissa atropiinista hieman yksityiskohtaisemmin:

  • Kuinka se toimii
  • Sen farmakokinetiikka
  • Sen farmakologiset vaikutukset
  • Haittavaikutukset

Ennen kuin aloitamme, sinun tulee kuitenkin tietää mitä asetyylikoliinireseptorit ovat, jotta voisit ymmärtää paremmin miten se toimii.

Asetyylikoliinireseptorit

Some figure

Atropiini on aktiivinen ainesosa, joka on peräisin Solanaceae-kasvisuvusta, johon kuuluu muun muassa belladonna. Sitä on käytetty jo muinaisilta ajoilta lähtien.

Asetyylikoliinireseptorit ovat reseptoreita, joihin sisältyy myös kaksi muuta reseptorityyppiä. Ne ovat muskariini ja nikotiini. Periaatteessa ne sijaitsevat synaptisessa lohkossa. Niitä on suurimmaksi osaksi ganglionisella tasolla. Joitakin niistä on kuitenkin myös synaptisella tasolla.

Kaikki aivojen välittäjäaineiden järjestelmät koostuvat synaptisen tason reseptoreista. Se johtuu siitä, että ne mukauttavat vapautettavan asetyylikoliinimäärän.

Asetyylikoliini on aine, jota syntetisoidaan motoristen neuronien sytoplasmassa ja se aktivoi asetyylikoliinireseptoreja suoraan. Hyvin harvat synaptiset reseptorit kuitenkin laukaisevat tämän aineen erityksen.

Atropiini: kuinka se toimii

Käytännössä katsoen atropiini on muskariinireseptorien vasta-aine. Kuten olemme jo todenneet, asetyylikoliini on aine, joka aktivoi nämä reseptorit suoraan.

Tämä tarkoittaa sitä, että se estää parasympaattista hermojärjestelmää toimimasta. Pohjimmiltaan syy tähän piilee siinä, että asetyylikoliinireseptorit ovat parasympaattisia vaikuttajia. Kun siis ihminen käyttää atropiinia, vaikuttaa se muun muassa sydämeen, silmiin ja ruoansulatuskanavaan.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Unilääkkeiden mahdolliset haitat

Farmakokinetiikka

Some figure

Kaiken kaikkiaan tätä lääkettä voidaan ottaa suun kautta, suonensisäisesti ja myös monella muulla tavalla. Jos sitä otetaan suun kautta, imeytyy se helposti ruoansulatuskanavaan. Sitten se matkaa verenkierron läpi.

Kyseessä on erittäin liukoinen lääke. Se tarkoittaa sitä, että se pystyy ylittämään veri-aivoesteet ja istukan. Raskaana olevien naisten tulee siis olla erityisen varovaisia, mikäli he käyttävät atropiinia.

Sen puoliintumisaika on noin 2-3 tuntia. Lisäksi maksa metaboloi siitä noin 50-75 %. Sitten keho erittää sekä aineenvaihduntatuotteita että osan metaboloimatonta lääkettä virtsan kautta.

Farmakologiset vaikutukset

Atropiini estää muskariinireseptorien aktiivisuuden. Tämä tarkoittaa periaatteessa sitä, että se ei anna asetyylikloriinin olla yhteydessä näiden reseptoreiden kanssa.

Se tekee sen asteittain useissa rakenteissa, kuten sylki-, limakalvonalaiskerros- ja hikirauhasissa, verisuonten sileälihaksessa, sydänjärjestelmässä, ruoansulatus- ja virtsakanavassa, maharauhasissa sekä autonomisissa ganglioissa.

Koska se on näiden kaikkien kehonosien antikolinerginen aine, laukaisee se muun muassa seuraavia tekijöitä:

  • Takykardiaa. Tästä syystä sitä käytetään sydämen sykkeen nostamiseen hätätapauksien aikana.
  • Se minimoi ruoansulatustasolla peristaltiikkaa sekä vatsakouristuksia, -kramppeja ja -eritteitä.
  • Se tekee virtsaamisesta vaikeaa. Tämä on ongelmallista hyvänlaatuisen esirauhasen liikakasvusta kärsivien potilaiden keskuudessa.
  • Mydriaasia. Se estää sylinteristä lihasta aiheuttaen kouristuksia. Lääke ei kuitenkaan haittaa silmän muskariinireseptoreita, mikäli sitä otetaan suun kautta.

Lue myös: Propolis auttaa flunssaoireisiin

Atropiinin haittavaikutukset

Tämän lääkkeen haittavaikutukset liittyvät annosteluun. Ne ovat yleisiä reaktioita, etenkin lasten kohdalla. Lisäksi atropiini voi aiheuttaa koko elimistöön vaikuttavia vaikutuksia iäkkäiden ihmisten kohdalla, jos he ottavat sitä useita annoksia hengitysteitse.

Aikuisilla tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat:

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.