Anna kyynelten tulla: itkemisen hyödyt

Itkeminen tekee olostamme paremman. Vaikka se ei saisi ongelmia katoamaan, se ikään kuin lääkitsee sydäntämme. Jos tunnet kyynelkanaviesi aukeavan, älä turhaan yritä pidätellä, vaan anna itkun tulla.
Anna kyynelten tulla: itkemisen hyödyt

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Itkun ja kyynelten pidättäminen vaikeina aikoina saattaa estää tunteiden purkautumisen. Seuraavaksi kerromme sinulle itkemisen hyödyt, ja miksi se on hyväksi terveydellesi. Anna kyynelten tulla!

Kyyneleet ovat keino purkaa negatiivisia tunteita. Näin ne eivät jää sisällemme aiheuttaen stressiä, masennusta, kipua, ahdistusta tai turhautumista myöhemmässä elämänvaiheessa. Seuraavaksi käymme läpi itkemisen hyötyjä vaikeina aikoina.

On totta, että yksi kyynelten suurimmista tehtävistä on suojella silmiä ärsykkeiltä sekä ulkoisilta roskilta. Toisaalta kyyneleet ovat myös merkki rohkeudesta, vahvuudesta sekä aitoudesta. Itkeminen on välttämätöntä terveyden ylläpitämisen ja stressin vähentämisen kannalta. 

Vaikka hyötyjä on monia, kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikki tilanteet eivät välttämättä edistä surun lievitystä. Mutta tiedätkö mitä? Voit kokeilla siitäkin huolimatta!

Kyyneleitä on kolmea eri tyyppiä

mies itkee

Kyyneleet voitelevat silmiä tarjoten niille suojan ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Lisäksi ne vähentävät stressihormoneja ja sisältävät vasta-aineita, jotka taistelevat patogeenisiä bakteereja vastaan.

On olemassa kolmentyyppisiä kyyneleitä:

  • Vaistomaiset kyyneleet: Vaistomaiset kyyneleet heijastuvat uhkatilanteisiin. Ne sisältävät vasta-aineita, jotka auttavat poistamaan haitallisia ärsykkeitä silmistä. Tällainen ärsyke voi olla esimerkiksi savu, kaasu tai pöly.
  • Säännölliset kyyneleet: Nämä kyyneleet esiintyvät aina tietyin väliajoin, sillä niiden tehtävä on pitää silmät kosteutettuna. Niissä on lysotsyymiä, joka on antiseptisiä ominaisuuksia sisältävä entsyymi. Ne toimivat myös antibakteereina ja siten suojaavat silmiä tulehduksilta.
  • Emotionaaliset kyyneleet: Emotionaaliset kyyneleet syntyvät intensiivisten tunteiden, kuten ilon tai surun myötä. Ne tarjoavat erityisiä hyötyjä tunnepuolen terveydelle, sillä ne estävät tunteiden tukahduttamisen, mikä saattaisi myöhemmin ilmetä esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen oireina.

Itkemisen hyödyt

1. Se auttaa sinua löytämään yhteyden muiden kanssa

Me tiedämme, että joissain tilanteissa itkeminen ja tunteiden näyttäminen voi olla haastavaa. Se on kuitenkin paras tapa avautua toisen seurassa.

Jos sinua itkettää ja tunnet olosi mukavaksi jonkun seurassa, anna kyynelten tulla. Hyvät ystävät arvostavat epäilemättä vilpittömiä kyyneleitä.

mies lohduttaa itkevää naista

2. Se vapauttaa jännitystä

On hankalaa kulkea elämässä eteenpäin, jos piilottelet tunteitasi ikuisesti. Taakan kantaminen yksin saattaa olla haitallista mielenterveydelle. Siksi onkin tärkeää itkeä silloin, kun siltä tuntuu.

Vaikka se ei välttämättä ratkaise ongelmia saman tien, se voi antaa kuitenkin uudenlaisen näkökulman asioihin, ja näin ollen ehkä jopa auttaa löytämään ratkaisun vaikeina aikoina. Muista, että asioilla on aina tapana järjestyä. Sillä välin onkin tärkeää päästää tukahdetut tunteet ulos.

Itke niin paljon kuin on tarvis: aika kyllä parantaa.

3. Se auttaa hallitsemaan stressiä

Tunteita ei voi aina selittää järjellä. Jos annat tunteillesi vallan, voit löytää perimmäisen syyn niiden piilottelulle. 

Tulet hetki hetkeltä tietoisemmaksi ongelmasta, joka vaatii huomiotasi. Näin löydät myös vastalääkkeen sen aiheuttamaan stressiin.

4. Se parantaa oloasi

Ei ole epäilystäkään, etteikö itkeminen parantaisi oloasi vaikeina aikoina. Se on keino, jolla voit lievittää tukahdettujen tunteiden aiheuttamaa tuskaa.

Useimmiten on totta, että itkeminen auttaa ja tekee olostamme paremman.

5. Se antaa uusia näkökulmia

tyttö, anna kyynelten tulla

On mahdollista, että itkeminen saa sinut tiedostamaan heikkoutesi. Siten se kuitenkin auttaa sinua kohtaamaan ongelmasi silmästä silmään ja lisäksi löytämään erilaisia ja sopivampia ratkaisuja hankaliin tilanteisiin.

Kaiken kaikkiaan itku on vapauttavaa.

6. Se on terveellistä

Itkeminen ei ainoastaan ole tunteiden purkautumista. Se on mekanismi, joka vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta.

Lisäksi se vapauttaa hormoneja, jotka laskevat mangaanitasoja. Suurissa määrin tämä mineraali voi aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä ja masennusta.

7. Se palauttaa emotionaalisen tasapainon

Itku ei ole pelkästään keino purkaa surullisia tai vaikeita tunteita. Myös ilo, pelko tai stressi saattaa johtaa itkemiseen.

Joka tapauksessa kyyneleet auttavat palauttamaan emotionaalisen tasapainon.

8. Se kasvattaa sinua

Jos kykenet aidosti kohtaamaan oman haavoittuvuutesi ja omat puutteesi, kuljet koko ajan elämässäsi eteenpäin.

Muista, että itkeminen auttaa sinua kasvamaan henkisesti. Jos et salli itkun tulla, siitä saattaa muodostua sinulle elinikäinen taakka.

Pohdintoja

Lopuksi haluaisimme vielä rohkaista sinua jättämään taaksesi kaikki väärinkäsitykset, joita sinulle on saatettu kertoa itkemisestä. Totuus on, että itkeminen on hyväksi terveydellesi, sillä se auttaa sinua pääsemään eroon surusta ja stressistä. Se on myös keino ilmaista ilon tunteita.

Itkeminen ei ole heikkouden merkki. Se on oikeastaan päinvastoin: he, jotka ovat rohkeita, kykenevät olemaan myös aidosti haavoittuvaisia ilmaisemalla tunteitaan vapaasti.

Jos et anna itsesi itkeä, se voi vaikuttaa sinuun pitkällä aikavälillä negatiivisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fiori, Katherine L., et al. “Crying in context: Understanding associations with interpersonal dependency and social support.” Interpersona: An International Journal on Personal Relationships7.1 (2013): 44-62.
  • Pilkington, Pamela D., Thomas A. Whelan, and Lisa C. Milne. “Maternal crying and postpartum distress: the moderating role of partner support.” Journal of Reproductive and Infant Psychology34.1 (2016): 64-76.
  • Vingerhoets, A. J. J. M., & Bylsma, L. M. (2016). The Riddle of Human Emotional Crying: A Challenge for Emotion Researchers. Emotion Review, 8(3), 207–217.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.