Aaltoilevat kynnet: miksi niin tapahtuu ja kuinka korjata asia

Aaltoilevat kynnet eivät ole syy huoleen, ainakaan useimmissa tapauksissa. Kiinnitä vain huomiota siihen, jos aaltojen lisäksi kynsissä on muita havaittavia muutoksia tai ne osuvat yhteen muiden kehon oireiden kanssa.
Aaltoilevat kynnet: miksi niin tapahtuu ja kuinka korjata asia
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2023

Aaltoilevat kynnet voivat olla merkki terveysongelmasta. Ne voivat kuitenkin olla myös merkki hygienian ja terveydenhoidon laiminlyönnistä, ja silloin kynsistä on vain huolehdittava kunnolla. Suurin osa näistä ongelmista on hoidettavissa ja korjattavissa.

Useimmiten aaltoilevat kynnet ovat vain yksi ikääntymisen vaikutus. Jos tämä tila kuitenkin herättää huolta tai epäilyksiä, on parasta kääntyä lääkärin puoleen tarkemman arvioinnin saamiseksi.

Aaltoilevat kynnet

Aaltoilevat ja hauraat kynnet.
Kynsiongelmat, kuten aaltoilevat kynnet, voivat viitata huonoon hoitoon tai sairauteen.

Aaltoilevien kynsien tunnistaminen on erittäin helppoa: katso niitä huolellisesti ja tarkista, onko niissä kanavia. On myös tärkeää etsiä pinnan värimuutoksia, paksuuntumista tai muita kuoppia.

Kynsien aallot voivat olla joko pysty- tai vaakasuunnassa. Yleisimmin ne ovat pystysuorassa, jolloin tila on lähes aina seurausta iästä. Ne eivät yleensä aiheuta vaaraa, paitsi että ne joskus heikentävät kynsiä ja johtavat niiden haurastumiseen.

Vaakasuuntaiset aallot kynsissä ovat harvinaisempia ja joissakin tapauksissa ovat merkki terveysongelmista. On mahdollista, että se johtuu kynsien psoriaasista, mutta mahdollisesti myös muista sairauksista. Tässä tapauksessa, kuten edellisessäkin, tärkeämpää kuin aallon muoto on vakavuus ja mahdolliset muut oireet.

Kynsien aaltoilemisen syyt

Kuten olemme jo ehdottaneet, syitä kynsien aaltoiluun voi olla monia. Jotkut niistä eivät ole vakavia ja vaativat vain muutaman hoitotoimenpiteen. Toiset liittyvät vakavampiin terveysongelmiin. Katsotaanpa.

Iskut

Iskut kynsiin jäävät usein huomaamatta, mutta ne jättävät jälkiä. Yleisimmin sormet ja kynnet jäävät esimerkiksi oven väliin. Tämän seurauksena tulee verenpurkauksia ja joskus aaltoilevat kynnet. Se menee yleensä ohi itsestään, mutta voi myös johtaa kynsidystrofiaan, joka vaatii lääketieteellistä hoitoa.

Aggressiivinen manikyyri

Jotkut manikyyritoimenpiteet voivat vaikuttaa kynnen rakenteeseen. Erityisesti huonot tekokynnet tekevät tämän. Ei ole harvinaista, että ne aiheuttavat painumia ja aaltoja. Samoin huonolaatuisten tuotteiden käyttö voi johtaa kynsien aaltoiluun.

Keratiinin puutos

Keratiini on proteiini, jota löytyy ihon, hiusten ja kynsien pinnallisesta osasta. Saastuminen, jotkut ulkoiset tekijät, riittämätön ravitsemus tai jopa stressi voivat johtaa tämän ja muiden proteiinien puutteeseen. Jos näin tapahtuu, kynnet heikkenevät ja monissa tapauksissa niiden pinnalle ilmestyy uria.

Ikääntyminen

Tämä on yleisin syy aaltoileviin kynsiin. Se on luonnollinen kulumisprosessi, jolla ei ole terveysvaikutuksia. Jos viivat eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia uria, mutta niissä on jonkin verran väriä tai jos pinta muuttaa sävyä tai paksunee, on tärkeää käydä lääkärissä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää myös tästä: 9 kotihoitoa heikkojen kynsien vahvistamiseksi

Ravinnepuutos

A- ja B-vitamiinien, kalsiumin tai sinkin puute aiheuttaa aaltoilemista. Ulkonäkö on karkea ja valkoisia pisteitä tai täpliä voi näkyä. Lisäksi kynsinauhat paksuuntuvat ja kynsistä tulee hauraat. Näissä tapauksissa on otettava yhteyttä lääkäriin.

Sieni-infektiot

Sieni-infektiot ovat yleisempiä varpaankynsissä, mutta niitä voi esiintyä myös sormenkynsissä. Nämä sairaudet muuttavat kynnen muotoa, väriä ja tilavuutta. Ulkonäkö on paksumpi ja kovempi, sävy kellertävä. On myös yleistä, että aaltoja tai karheutta ilmenee.

Kynsipsoriaasi

On arvioitu, että 80–90 prosentilla psoriaasista kärsivistä ihmisistä on sairaus myös kynsissä. Tämä johtaa aaltoileviin kynsiin sekä muodon, koon ja tilavuuden muutoksiin. On myös yleistä, että muodostuu reikiä, ja usein kynnet muuttuvat myöhemmin kellertäväksi tai ruskehtavaksi.

Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Kuinka tehokkaita kynsisienihoidot todella ovat?

Aaltoilevat kynnet voivat olla merkki trakyonykiasta

Trakyonykia on sairaus, jolle on ominaista karkeat kynnet. Kynnet näyttävät ikään kuin ne olisivat vaurioituneet hiekkapaperilla ja ovat usein aaltoilevat. Se voi olla yksittäinen ongelma tai osa monimutkaisempaa kuvaa, joka sisältää psoriaasin, punajäkälän tai alopecia areatan, hiustenlähdön.

Ruoansulatushäiriöt

Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta ruoansulatusongelmat aiheuttavat myös kynsien aaltoilemista. Nämä olosuhteet häiritsevät ravinteiden imeytymistä ja muuttavat alueen ulkonäköä. Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus ja keliakia ovat sairauksia, jotka aiheuttavat tätä oiretta.

Anemia

Anemiaan liittyy punasolujen puute, ja yksi sen seurauksista voi olla aaltoilevat kynnet. Kynsien pinta näyttää epäsäännölliseltä, läpinäkyvältä ja siinä on heikkouden merkkejä. Näissä tapauksissa on otettava yhteys lääkäriin.

Diabetes

Aaltoilevat kynnet voivat myös olla merkki diabeteksesta, sillä tämä sairaus voi muuttaa kynsien kasvuprosessia. On tärkeää huomata, että myös muita oireita esiintyy, kuten kovaa janoa, lisääntynyttä virtsantuotantoa ja painonnousua.

Syöpä

Kynsisyövän tyypillinen oire on niin kutsuttu “Hutchinsonin merkki”. Tämä on musta, harmaa tai ruskea väri, joka ulottuu kynnen ympärille. Se ei kuitenkaan ole läsnä kaikissa tapauksissa. Kynnen rakenteessa ja ulkonäössä on muutoksia, mukaan lukien aaltoilu, urat, kuopat jne. Lisäksi yleensä havaitaan kynsilevyn kohoamista.

Muut syyt

Kynsien aaltoilu voi olla muiden sairauksien, kuten nivelreuman, munuaissairauksien, perifeeristen verisuonitautien, kilpirauhasongelmien, sikotaudin ja kupan, seurausta. Siksi on aina tärkeää kiinnittää huomiota kynsien muutoksiin.

Ratkaisut

Ikääntyminen voi johtaa erilaisten oireiden ilmaantumiseen kynsissä.

Aaltoilevien kynsien hoito riippuu tilan aiheuttaneesta syystä. Jos kyseessä on systeemisen tai muun sairauden vaikutus, hoito koostuu sairauden hoidosta.

Et voi tehdä paljoakaan ikääntymisprosessin kääntämiseksi. Yleensä tämäntyyppiset aaltoilut voidaan peittää kynsilakalla tai pehmeästi viilaamalla. Jos ongelma johtuu infektiosta, todennäköisesti määrätään sienilääkkeitä tai muuta lääkettä.

On olemassa vahvistavia lakkoja, jotka ovat erittäin tehokkaita aaltoilevien kynsien torjunnassa. On myös suositeltavaa käyttää kovetinta, joko kaupallista tai kotitekoista. On suositeltavaa leikata kynnet säännöllisesti ja olla käyttämättä metalliviilaa.

Ota yhteyttä lääkäriisi, jos sinulla on aaltoilevat kynnet

On parasta antaa kynsien levätä aina kosmeettisten käsittelyjen välissä. Tekokynsiä ei suositella, samoin kuin asetonia sisältävien kynsilakanpoistoaineiden käyttöä.

On tärkeää kuivata kynnet aina hyvin, koska kosteus voi tehdä hallaa. Jos on havaittavissa olevia muutoksia, kuten hyvin näkyviä aaltoja tai muutoksia värissä tai ulkonäössä, on suositeltavaa käydä lääkärissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.