7 maksamyrkytyksen merkkiä
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Maksa on yksi suurimmista ja tärkeimmistä kehon elimistä. Maksan toimintaan kuuluu mm. proteiinin tuotanto, glukoosin muuttaminen polttoaineeksi, raudan tuotanto ja käsittely, kolesterolin tuottaminen ja kaikkien myrkkyjen ja kuona-aineiden suodattaminen ja poistaminen kehosta. Aina maksa ei kuitenkaan toimi normaalisti, mikä saattaa aiheuttaa monia eri oireita kehossa. Haluatko tietää kärsitkö maksamyrkytyksestä? Jatka lukemista.
Maksamyrkytyksen oireet
Aivojen lisäksi maksa on monimutkaisin elin koko kehossa, ja sen terveenä pitäminen on erittäin tärkeää. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio pitää maksan toimintakykyisenä ja varmistaa sen, että maksa pystyy suodattamaan vaaralliset aineet pois kehosta.
Aktiivinen ja terveellinen elämä, johon ei kuulu tupakointi, alkoholi tai liiallinen lääkkeiden käyttö, edistää maksan toimintaa ja puhdistumista. Maksa kuormittuu usein huonojen elämäntapojen johdosta ja sen toiminta voi häiriintyä.
1. Vatsan kramppailu ja turvotus
Jos kärsit jatkuvasta turvotuksesta nilkoissa, jaloissa, käsissä ja vatsan seudulla, voi kyse olla maksan oireilusta. Monet meistä kokevat turvotusta esimerkiksi raskaan aterian jälkeen tai pitkällisen kävelyn johdosta, joten satunnaisesta turvotuksesta ei tule huolestua.
Nesteen kertymiseen ja turvotukseen voi olla monia syitä, eikä se aina johdu jostakin vakavasta. Sinun tulisi kuitenkin lähteä selvittämään näiden oireiden syytä, jos ne uusiutuvat säännöllisesti ja ilman mitään näkyvää syytä. Jos kärsit jatkuvista ilmavaivoista, ruuansulatus hidastuu tai ei toimi kunnolla ja jos koet vatsakipuja, saattaa maksan toiminnassa olla jotakin pielessä.
Jos maksa ei pysty suodattamaan kuona-aineita kunnolla, alkaa myrkkyjä kertymään muualle elimistöön. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa vesivatsan kehittymiseen, jolloin vatsaonteloon kertyy nestettä. Jos nautit paljon alkoholia, sinun tulee ehdottomasti lopettaa juominen tällaisten oireiden ilmestyessä ja käydä lääkärin vastaanotolla. Maksan terveyden kannalta on ehdottoman tärkeää pysytellä suositelluissa viikkomäärissä alkoholin suhteen.
2. Muutokset virtsan ja ulosteen värissä
Onko virtsasi väriltään vaaleampaa kuin normaalisti? Vaikuttaako ulosteesi tavallista vaaleammalta tai ilmeneekö siinä verta? Mikäli näet outoja muutoksia virtsassa tai ulosteessa, on syytä varata aika lääkäriin. Tällaiset oireet voivat johtua monesta eri syystä ja niiden selvittäminen kannattaa aina, sillä ne voivat johtua munuaisten tai maksan ongelmista.
Virtsan väriä kannattaa tarkkailla myös tummumisen varalta, sillä tumma virtsa voi johtua bilirubiinin kertymisestä.
3. Keltatauti
Tämä on yksi niistä oireista, jonka pitäisi laittaa hälytyskellot soimaan. Ihon, silmämunien ja kynsien kellastunut väri johtuu bilirubiinin liiallisesta määrästä veressä.
Bilirubiinia syntyy, kun elimistö hajottaa vanhentuneita veren punasoluja. Maksa poistaa bilirubiinia verestä, muokkaa sitä hieman ja erittää sapen mukana suoleen, josta se poistuu ulosteen mukana. Jos maksan toiminta on häiriintynyt, bilirubiini ei pääse poistumaan.
Yleensä kellertyminen näkyy ensiksi silmämunissa ja vasta myöhemmin iholla. Keltaisuuteen voi liittyä muitakin oireita, kuten vatsakipuja, oksentamista ja heikentynyt yleiskunto. Ihon ja silmien keltaisuus on selkeä merkki maksan toiminnan ongelmista, ja sinun tulee ehdottomasti lähteä lääkäriin.
4. Yliherkkä iho
Jatkuva kutina iholla on ärsyttävä ja huolestuttava oire. Se saattaa tuntua siltä, kuin kutina syntyisi jossakin syvemmällä ihossa, eikä vain sen pinnalla.
Jatkuva kutina on merkki myrkkyjen kertymisestä elimistöön. Jos maksa ei pysty suodattamaan myrkkyjä, ne päätyvät verenkierron mukana kaikkialle ja lopulta ihon alle, jonka kautta elimistö yrittää päästä niistä eroon.
Jos kärsit yllättävistä ja vakavista iho-oireista, kuten kovasta kutinasta, tulisi sinun varata aika lääkäriin. Iho-oireet voivat johtua monista eri asioista, esimerkiksi allergioista tai ihon kuivuudesta tai tulehduksesta, ja syy kannattaa aina käydä selvittämässä.
5. Refluksitauti
Refluksitauti tarkoittaa mahan sisällön nousua ruokatorveen, joka aiheuttaa inhottavan, polttavan tunteen ja kivun ruokatorvessa.
Refluksitauti ilmenee usein närästyksen ja muiden vatsaoireiden yhteydessä. Useimmiten oireet ilmenevät ruokailun jälkeen tai illalla makuulla ollessa. Usein runsas syöminen, rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholit ja happamat mehut aiheuttavat närästystä.
Joskus närästysoireet ja refluksi voivat johtua myös maksan oireilusta. Maksa liittyy läheisesti ruuansulatuksen toimintaan ja ravintoaineiden muuttamiseen energiaksi, joten sen häiriintynyt toiminta voi ilmetä myös mahalaukun ongelmina. Suosittelemme närästyksen ja refluksitaudin oireiden ilmetessä käyntiä lääkärissä, sillä ammattilainen osaa määritellä johtuvatko oireet vatsasta vai maksasta.
6. Ripuli
Ripuli on yleinen ja inhottava vaiva. Joskus ripuli johtuu ruokamyrkytyksestä, stressistä tai jostakin syömästäsi ruuasta tai antibioottikuurista, joka aiheuttaa ulosteen löysyyttä ja ilmavaivoja. Ripuliin voi liittyä paineen tunnetta, vatsakramppeja ja huonovointisuutta.
Ripuli johtuu ruuansulatuskanavan ja suoliston heikentyneestä toiminnasta, ja joskus se on merkki kehon puhdistusjärjestelmien ongelmista. Jos kärsit ripulista pitkiä aikoja tai jatkuvasti, vaarana on, että päädyt kärsimään nestehukasta. Nestehukka ripulin yhteydessä syntyy, kun suoli tyhjentyy jatkuvasti eikä neste pääse imeytymään elimistöön. Jatkuva ripuli on vaarallinen oire, jonka takia kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle. Yllättävää ripulia voi hillitä lääkehiilellä.
7. Jatkuva väsymys
Väsymys on erittäin yleistä, etenkin kiireisissä elämänvaiheissa, joissa tasapainoillaan uran ja kodin välillä ja jos hoidettavana on pieniä lapsia. Jatkuva väsymys yhdessä muiden oireiden kanssa, kuten pahoinvointi, heikotus ja jatkuva saamaton olo, voi olla merkki jostakin muusta kuin hetkellisestä kiireestä.
Maksaan kertyvät myrkyt voivat levitä muualle elimistöön ja aiheuttaa vakavaa väsymystä ja energiavajeen. Kova väsymys yhdessä muiden tässä artikkelissa mainittujen oireiden kanssa (ripuli, refluksitauti, ihon kutina jne.) voi olla oire maksan toiminnan häiriöstä, joka tulisi käydä tutkituttamassa.
Muistathan, että jos kärsit oudoista ja inhottavista oireista, on parasta varata aika lääkäriin, vaikka oireet tuntuisivatkin epämääräisiltä. Monet maksan ongelmat voidaan todeta perusteellisista verikokeista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- De Vilanova C. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. Editorial Sirio.
- Romero A, Zeinsteger P, Teibler P, Montenegro M, et al. Lesiones hepáticas inducidas por componentes volátiles de Senecio grisebachii (margarita del campo o primavera) en ratones.Rev. Vet. 2001–2002;12(13):1-2
- Andrade R. J., López-Ortega S.. Hepatitis tóxicas. Rev. esp. enferm. dig. 2006; 98( 9): 701-701.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.