7 asiaa, joita et tiennyt ihosyövästä

Muista, että tärkein keino ehkäistä ihosyöpää on suojata iho auringolta, välttää tupakointia ja haitallisia kemikaaleja, ja käydä ihotautilääkärillä tarkastuttamassa epänormaalit luomet.
7 asiaa, joita et tiennyt ihosyövästä

Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2019

Ihosyöpä on yksi nykymaailman suurimmista uhkista. Ihosyöpää diagnosoidaan yhä enemmän ja enemmän, ja ihosyövästä on nopeasti tulossa rintasyöpää, eturauhassyöpää, keuhkosyöpää ja suolistosyöpää yleisempi sairaus.

Ihosyöpä vaikuttaa pitkälti yli viisikymppisiin ihmisiin, mutta sitä todetaan myös nuoremmilla ihmisillä – etenkin sellaisissa tapauksissa, joissa ihminen on viettänyt paljon aikaa auringon alla ilman riittävää suojaa varhaislapsuudesta lähtien.

Yleisin ihosyövän muoto on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Okasolusyövät ovat toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä ja melanooma on kolmanneksi yleisin ja vaarallisin ihosyövän muoto.

Kaksi tekijää vaikuttaa ihosyövän esiintymiseen: auringon UV-säteet ja DNA-mutaatiot ihosoluissa.

Vaikka ihosyöpä onkin syöpäsairauksista niitä yleisimpiä, johtaa se vain harvoin kuolemaan. Varhainen diagnoosi helpottaa sairauden hoitoa ja vakavien komplikaatioiden ehkäisyä. Ihosyövän ehkäisyssä ja varhaisessa diagnoosissa on tärkeää, että potilas tunnistaa itse mahdolliset merkit syövästä ja hakeutuu lääkäriin.

Tässä artikkelissa jaammekin kanssasi seitsemän faktaa ihosyövästä ja sen kehittymisestä.

1. Auringolle altistuminen lisää ihosyövän riskiä

kaksi naista rannalla

Suurin osa ihmisistä on tietoinen auringon haittavaikutuksista, mutta välttää silti suojatuotteiden käyttämistä. Jos ihminen ei pala helposti auringossa ja kaipaa rusketusta, voi hän skipata aurinkosuojatuotteet tietoisesti – mitään haittavaikutuksia kun ei tunnu ilmenevän. Auringon aiheuttamat vauriot syntyvät kuitenkin hitaasti ja syvällä ihossa, eivätkä ne välttämättä näy heti päällepäin.

Ihon palaminen auringossa on puolestaan selkeä merkki auringon vaikutuksesta, ja mitä useammin palat, sitä enemmän altistat itseäsi ihosyövälle.

2. Pelkkä aurinkosuojan käyttö ei riitä

Vaikka aurinkosuojan levittäminen iholle ehkäiseekin auringon negatiivisia vaikutuksia, ei jatkuva rasvailu kuitenkaan takaa, että säästyt ihosyövältä.

Aurinko on vain yksi niistä tekijöistä, joka herkistää ihosyövälle. UV-säteilyn lisäksi myrkyt, tupakointi ja huono ruokavalio altistavat ihosyövän kehittymiselle.

3. Mikä tahansa luomi voi kehittyä pahanlaatuiseksi

pahanlaatuinen luomi

Suurin osa ihosyöpätapauksista alkaa ihomuutoksesta, joka alkaa levitä ja pahentua. Joissain tapauksissa ihosyöpä voi alkaa olemassaolevasta luomesta, johon pahanlaatuiset solut kerääntyvät.

Luomet ja tummat ihomuutokset ovat yleensä merkki melanoomasta, joka on harvinainen, mutta aggressiivinen ihosyövän muoto.

4. Suuret luomet lisäävät riskiä ihosyöpään

Pahanlaatuisten muutosten riski lisääntyy, mikäli luomi on kooltaan suuri. Jos sinulla on paljon luomia ihollasi, on hyvä tarkkailla niitä vuosien varrella ja panna merkille mahdolliset muutokset ajoissa.

Suositeltua lukemista: Tunnista vaaralliset luomet

5. ihosyöpä ja solarium

Solariumin käyttäminen on vaarallista, sillä vaikka kontrolloitu altistuminen UV-säteille saattaa teoriassa kuulostaa hyvältä, voi solariumin aiheuttama riski ihosyövän kehittymiselle olla jopa korkeampi kuin luonnolliselle auringonvalolle altistuminen.

Nykyisin solariumin käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta, mutta myös aikuisten tulee välttää solariumia.

6. Tulehdus voi aiheuttaa ihosyövän

tulehtunut käsi tuottaa tuskaa

Muita mahdollisia ihosyövän aiheuttajia ovat krooniset vammat ja turvotus, joka syntyy vakavista palovammoista ja tulehduksista.

Jos ihon syvissä kerroksissa ilmenee vakavia vaivoja, on riski pahanlaatuisten solujen kehittymiselle huomattavan korkea.

7. Hyvä muistisääntö ihosyövän tunnistamiseen

Äkillisten ja huomattavien ihomuutosten syntyminen on selkeä hälytysmerkki, jota ei tule koskaan sivuuttaa.

Seuraavat seikat voivat auttaa sinua tunnistamaan pahanlaatuiset luomet ja muutokset iholla: asymmetria, reunat, väri, läpimitta ja kehitys.

  • Asymmetria: Jos kuvittelet halkaisevasi luomen kahtia keskeltä, onko kumpikin luomen puoli symmetrinen?
  • Reunat: Luomen reunat ovat epätasaiset, rosoiset tai muuten epänormaalit.
  • Väri: Normaali luomi voi olla väriltään rusehtava ja musta. Jos luomen väri muuttuu tai luomi on väriltään valkea, sinertävä tai punoittava, on tämä vaarallinen merkki.
  • Lämpimitta: Luomi on kooltaan yli 6 mm. Suuremmilla luomilla on suurempi riski kehittyä ihosyöväksi kuin pienemmillä luomilla.
  • Kehitys: Jos luomi kasvaa tai sen muoto muuttuu, on syytä käydä näyttämässä sitä lääkärille.

Muista, että tärkein keino ehkäistä ihosyöpää on suojata iho auringolta, välttää tupakointia ja haitallisia kemikaaleja, ja käydä ihotautilääkärillä tarkastuttamassa epänormaalit luomet. Jos ihollasi on paljon luomia, on tärkeää pitää niitä silmällä mahdollisten muutosten varalta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.