Logo image
Logo image

5 vinkkiä vuodevaatteiden oikeaoppiseen pesuun

3 minuuttia
Vuodevaatteet ovat oleellinen osa makuuhuoneen sisustusta, mutta usein unohdamme huolehtia niiden hygieenisyydestä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kuinka voit pestä ne oikein.
5 vinkkiä vuodevaatteiden oikeaoppiseen pesuun
Viimeisin päivitys: 05 heinäkuuta, 2021

Kaikilla on tietenkin sängyssään jonkinlaiset vuodevaatteet. Hyvin usein käy kuitenkin niin, että niitä ei huolleta kunnolla, eli niitä ei tuuleteta tai pestä riittävän usein tai joitakin peittoja ehkä jopa koskaan. Näin ollen niissä voi esiintyä pölypunkkeja ja allergioita. Tänään haluamme tarjota lukijoillemme 5 vinkkiä vuodevaatteiden pesuun.

Usein vuodevaatteiden pesua vähätellään. Lian kertyminen voi kuitenkin saavuttaa sellaisen tason, joka häiritsee untamme, mikä aiheuttaa ketjureaktion. Siksi epämukavuuden poistamiseksi on aika antaa jokaiselle peitolle ja lakanalle sen ansaitsema huolto.

Erityyppiset vuodevaatteet

Ennen kuin annamme ohjeita vuodevaatteiden oikeaoppiseen pesuun, haluamme eritellä eri vuodevaatetyypit. Näin niiden peseminen onnistuu parhaiten, sillä niillä kaikilla on eri ominaisuudet.

Aluslakana

Aluslakanaa käytetään paljan päällä. Se on muotoiltu patjan mukaan ja siinä on kuminauhat kulmissa, mikä mahdollistaa lakanan täydellisen istuvuuden ja parantaa makuuhuoneen esteettisyyttä.

Lisäksi se pysyy paikoillaan koko lepoajan, huolimatta äkillisistä nykimisistä tai liikkeistä.

Tavallinen lakana

Tavallista lakanaa, jota ei ole muotoonommeltu, käytetään usein peiton alla. Se voi olla kokonaan puuvillaa tai sekoitus eri materiaaleja.

Some figure
Vuodevaatteita on erilaisia, ja jotkut niistä vaativat erityistä huolellisuutta pesuohjelmaa valitessa.

Peitot

Peitoissa on yleensä kaksi täytevaihtoehtoa: höyhenet ja synteettinen materiaali. Peiton painoon vaikuttaa sekä siinä käytetty täyte että lämpötila, johon se on suunniteltu.

Peiton täytteestä riippuen sen pesuohjeet voivat vaihdella huomattavastikin.

Kuinka usein vuodevaatteet tulisi pestä?

Lakanoita tietenkin pestään ja vaihdetaan useammin kuin peittoja. Yleensä kaksi viikkoa on hyvä pesuväli lakanoiden kohdalla, mutta se voi vaihdella omista mieltymyksistä tai esimerkiksi allergioista riippuen.

Peitot, joissa käytetään pussilakanaa, on parasta pestä noin puolen vuoden välein. Toisaalta ne peitot, jotka ovat ohuempia ja joissa ei välttämättä käytetä pussilakanaa, tarvitsevat huoltoa 3 kuukauden välein.

Vinkkejä vuodevaatteiden pesuun

Vuodevaatteiden pesu voi tuntua yksinkertaiselta tehtävältä, mutta usein törmäämme tiettyihin virheisiin, jotka usein lopulta pilaavat ne. Välttääksesi tämän, ota huomioon seuraavat 5 vinkkiä pestessäsi niitä.

1. Tarkasta pesuohjeet

Pesuohjeissa olevat pesu- ja säilytystiedot tarjoavat hyödyllistä tietoa. Näin tiedät miten niitä tulisi käsitellä.  Siksi niissä tuodaan esiin asiat, joita valmistaja haluaa painottaa käyttöiän pidentämiseksi.

Korkeampi lämpötila puhdistaa vuodevaatteet paremmin.

2. Huolehdi täytetyistä peitoista erityisellä tavalla

Aivan kaikenlaisia peittoja ei voida kuitenkaan pestä vain niiden etiketissä olevien ohjeiden mukaisesti, esimerkiksi täytettyjen peittojen pesu vaatii huolellisempaa hoitoa.

Huolla niitä noudattamalla seuraavia vaiheita:

  • Kun peitto on pesty ohjeiden mukaan, laita se kuivausrumpuun.
  • Lisää 3 sukkapäällysteistä tennispalloa rumpuun. Niiden avulla pallot törmäilevät peittoon ja takaavat untuvien/höyhenten tai muuntyyppisen täytteen liikkuvuuden.
  • Valitse etiketissä mainittu lämpötila.
  • Anna peiton pyöriä kuivausrummussa niin pitkään, että se todella on kuiva. Pöyhi sitä vielä jälkikäteen.

3. Vältä peittojen pesemistä pienissä pesukoneissa

Jotta voisit pestä peittoja pesukoneessa, on pesukoneen rummun oltava tarpeeksi iso. Muuten peitto ei puhdistu kunnolla vähäisen liikkuvuuden vuoksi. Jos pesukoneesi on liian pieni, vie peitto ammattilaisen pestäväksi.

4. Älä käytä huuhteluainetta peittojen pesemiseen

Huuhteluaine ei poista tahroja, vaan tekee tekstiileistä pehmeitä ja antaa niille miellyttävän tuoksun. Synteettikuitutuotteisiin sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta. Itse asiassa kemikaalit saastuttavat tarpeettomasti ja ovat katalysaattoreita pilaantumiselle.

Some figure
Älä käytä huuhteluaineita pestessäsi peittoja. Niiden sisältämät kemikaalit voivat pilata ne.

5. Käytä juuri oikea määrä pesuainetta

Viimeinen peittojen pesuohje perustuu pesuaineen oikeaoppiseen käyttöön. Se on usein syynä täytteen agglomeroitumisesta johtuviin huonoihin kokemuksiin. Suosittelemme mittaamaan pesuaineen huolellisesti ja lisäämään vain kolmasosan pesuaineesta. Tämä määrä varmistaa puhtaan lopputuloksen ilman että peittoon jää haitallisia määriä kemikaaleja.

Noudata näitä vinkkejä vuodevaatteiden pesuun, niin pidennät niiden käyttöikää

Vuodevaatteiden puhdistusprosessi ei pääty pesuun ja kaikkiin yllä mainittuihin vinkkeihin. Kuivaus- ja varastointivaiheet ovat todella tärkeitä vaiheita lakanoiden ja peittojen huollossa. Niiden vuodenaikojen aikana kun et tarvitse peittoa, säilytä sitä suojassa kosteudelta.

Todetaan vielä lopuksi, että peittojen ja vuodevaatteiden säännöllinen pesu tuhoaa pölypunkit ja bakteerit. Samaan aikaan vuodevaatteen käyttöikä pitenee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Limpieza, P. D. E. Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. 2012. Disponible en: https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Kahrs R. Principios generales de la desinfección. Organización Mundial de Sanidad Animal. 1995. Disponible en: https://www.oie.int/doc/ged/d8972.pdf
  • Ridout S, Twiselton R, Matthews S, Stevens M, Matthews L, Arshad S y Hide D. Acarosan y la prueba Acarex en el control de alérgenos de ácaros del polvo doméstico en el hogar. 1993. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8347439/

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.