Logo image
Logo image

Suoliston bakteerikanta - 5 hoitavaa ruokaa

3 minuuttia
Suoliston bakteerikanta - 5 hoitavaa ruokaa
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Huonosti toimiva suolisto antaa kuulua itsestään nopeasti: ummetus, ripuli, vatsakivut ja muut suolistovaivat voivat haitata normaalia elämää suurestikin. Kun suolisto ei toimi kunnolla, voi ravintoaineiden imeytyminen estyä ja elimistöön kertyy myrkkyjä. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet sellaisten ruokien nauttimiseen, joiden avulla suoliston bakteerikanta pysyy terveenä ja kunnossa, sekä edistää suoliston toimintaa.

Suoliston bakteerikanta ja probiootit

Probiootit eli maitohappobakteerit ovat eläviä bakteereja, joita löytyy erilaisista ruoka-aineista, kuten jogurtista. Probiootteja syntyy käymisprosessin luonnollisena sivutuotteena.

Nämä mikro-organismit tehostavat vastustuskykyä ja niiden avulla suoliston bakteerikanta palautuu  normaalille tasolle. Suoliston bakteerikato voi johtua antibioottien käytöstä, huonosta ruokavaliosta ja suoliston toimintaongelmista.

Nauttimalla probiootteja joka päivä voit lievittää mm. seuraavia terveysongelmia:

  • Ummetus
  • Ilmavaivat
  • Ruokailun jälkeinen turvotus
  • Chrohnin tauti
  • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä

1. Jogurtti

Jogurtti on terveellinen ruoka, jota voi yhdistellä helposti eri aterioihin ja erilaisten ruoka-aineiden kanssa. Jogurttia voi nauttia välipalana tai aamiaisella, ja se sopii kastikkeisiin, keittoihin ja pataruokiin. Jogurttia voi valmistaa myös kotona aivan itse ja prosessi on yllättävän helppo. Valmistamalla jogurtin itse vältät lisäaineet, sokerin ja muut ainekset, joita kaupan jogurtteihin lisätään.

Jogurtin valmistaminen omin käsin on helppoa, eikä sen tekemiseen tarvita erityistä välineistöä tai laitteistoa. Sinun tarvitsee vain sekoittaa pari litraa maitoa ja muutaman desin jogurttia; fermentoitumisen jälkeen maito on muuttunut jogurtiksi, ja sinulla onkin yllättäen pari litraa jogurttia käytettävänäsi. Kun valmistat jogurtin itse, varmistut siitä, että se on tuoretta ja sisältää vain haluamiasi ainesosia – samalla säästät rahaa.

Some figure

 

2. Kefiiri

Kefiiri on fermentoitu maitojuoma, joka on peräisin Itä-Euroopasta. Se on jogurtin kaltaista, mutta juoksevampaa ja se on jopa jogurttiakin tehokkaampi apu, jolla suoliston bakteerikanta tasapainottuu. Kefiiri sisältää vähemmän laktoosia ja enemmän eläviä bakteereja kuin jogurtti. Kefiirin maku on lievästi hapokas, mutta sitä voi makeuttaa hunajalla tai agavella.

Jos haluat valmistaa oman kefiirisi, tarvitset aluksi tätä elävää sientä, joka sitten laitetaan astiaan yhdessä lehmän-,  vuohen- tai lampaanmaidon kera. 24-48 tunnin jälkeen maidon voi siivilöidä ja nauttia. Juoman voi säilyttää jääkaapissa, kunhan palautat sienen takaisin astiaan säilytyksen ajaksi. On hyvä pitää mielessä, että vaikka jotkut ihmiset eivät pysty sulattamaan laktoosia, he voivat nauttia fermentoituja maitotuotteita.

Some figure

 

3. Hapankaali

Hapankaali on etenkin saksalaisille ja puolalaisille tuttu ruoka, ja sitä tarjoillaan lihan ja kalan kera ruuansulatusta tehostamaan.

Hapankaali valmistetaan fermentoimalla kaalinlehtiä suolassa ja vedessä. Hapankaalin nauttiminen tasapainottaa suoliston bakteerikantaa ja lisää hyviä bakteereita, mutta vain jos osaat valita oikeantyyppisen hapankaalin. Usein kaupoissa myytävät hapankaalituotteet on fermentoitu alkoholia tai etikkaa käyttämällä – vältä näitä ja etsi käsiisi perinteistä hapankaalia tai valmista sitä itse.

Voit kokeilla erilaisia kaalilajikkeita täydellisen hapankaalin valmistukseen. Muiden fermentoitujen kasvisten syöminen sopii myös suoliston hoitoon.

Some figure

 

4. Fermentoitu ananas

Tämä nautinto on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, eikä sen valmistaminen vaadi paljoakaan näppäryyttä. Juomaa voi nauttia joka päivä tyhjään vatsaan vaikutuksen maksimoimiseksi.

Fermentoitu ananas nautitaan juomana, se on helppo ja edullinen valmistaa, ja se tekee todellisia ihmeitä suoliston toiminnalle.

Valmista suolistoa hoitava ananasjuoma näin:

  • Tarvitset kokonaisen, suurehkon ananaksen (tai kaksi keskikokoista). Valitse kypsä, muheva ja hyvännäköinen ananas, joka tuoksuu miedon makealta.
  • Kuori ananas.
  • Leikkaa hedelmäliha pieniin paloihin ja kippaa ne lasiseen tai keraamiseen astiaan, jonka voit sulkea ilmatiiviillä kannella.
  • Kaada kaksi litraa vettä ja viisi ruokalusikallista ruskeaa sokeria tai ruokosokeria astiaan.
  • Sulje kansi hyvin ja anna seoksen seistä lämpimässä paikassa 48 tuntia.
  • Kun kaksi päivää on kulunut, siivilöi juoma huolellisesti, niin ettei juomassa ole yhtään ananaksen paloja. Lisää toinen litra vettä juomaan ja anna sen seistä toiset 12 tuntia koskemattomana.
  • Kun 12 tuntia on kulunut, lisää vielä 750 ml vettä ja juoma on valmista nautittavaksi.
  • Jäähdytä juoma jääkaapissa ennen nauttimista. Tämä ananasjuoma on virkistävä juoma etenkin kesäisin.
  • Muista säilyttää juoma kylmässä, tämä takaa paremman säilyvyyden.

Fermentoinnin aikana juomaan muodostuu maitohappobakteereita, ja jos annat sen seistä juomattomana kauemmin, se muuttuu alkoholiksi ja lopulta etikaksi. Tarkkaile juoman tilaa valmistuspäivien ajan, äläkä anna sen fermentoitua liian pitkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
  • Guarner, F., & Malagelada, J. R. (2003). Gut flora in health and disease. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)12489-0
  • Fanaro, S., Chierici, R., Guerrini, P., & Vigi, V. (2010). Intestinal microflora in early infancy: composition and development. Acta Paediatrica. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2003.tb00646.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.