Logo image
Logo image

4 asiaa joita sinun ei koskaan tulisi sanoa lääkärillesi

3 minuuttia
Älä unohda, että lääkärisi on lääketieteen erikoistunut ammattilainen. Sen takia hän tietää kaikki askeleet, jotka tulee ottaa ongelman diagnosoimiseksi.
4 asiaa joita sinun ei koskaan tulisi sanoa lääkärillesi
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ehkä olet yksi niistä ihmisistä, joka etsii oireensa internetin hakukoneista. Sitten kuvittelet etukäteen kaiken, mitä haluat kertoa lääkärillesi. Muista, että lääkäri osaa kyllä antaa diagnoosin myös ilman sinun, tai Googlen apua.

Lääkäri on myös vain ihminen

Oletko unohtanut, kuinka monta vuotta lääkäri on joutunut opiskelemaan valmistuakseen? Sinun ei tulisi ottaa heidän ammattiaan kevyesti.

Kunnioituksen takia on tiettyjä asioita, joita sinun ei tulisi sanoa heidän edessään. Et halua loukata näitä kykeneviä ihmisiä, jotka omistautuvat elämien pelastamiselle.

Ennen lääkärille menoa, ainoa asia mitä sinun tulisi tehdä, on ajan varaaminen. Älä huoli teknillisten sanojen käyttämisestä. Lääkärisi ymmärtää, mitä sanot hänelle. Muista, että lääkärisi on myös vain ihminen.

On olemassa ihmisiä, jotka pelkäävät ajan tuhlaamisesta lääkärin vastaanotolle mennessään. On myös sellaisia, jotka eivät halua käyttää rahaa johonkin, jonka he voivat diagnosoida itse.

Niiden asioiden joukossa, joita sinun ei luultavasti kannattaisi sanoa lääkärille, ovat:

1. “Olen varma, että se on…”

Some figure

Elämme teknologian ajassa. Tämä tekee taustatutkimuksen helpommaksi meille. Kun päähämme sattuu, käännymme tohtori Googlen puoleen. Vain yhdellä klikkauksella luulemme tietävämme kaiken.

Kun kumppanisi pakottaa sinut menemään spesialistille, käytät yleensä tätä ensimmäistä lausetta.

Luulet tietäväsi kaiken. Lisäksi kenties et ajattele, että lääkäri auttaa ollenkaan. Saatat päättää sulkea mielesi. Saatat ajatella, että internethaku on kertonut sinulle kaiken.

Jos näin käy, on mahdollista ettet koskaan parane.

Lääkärit ovat opiskelleet paljon saadakseen tittelinsä. He ovat kokeneita. Jos sanot että katsoit oireesi netistä, he tuntevat, ettet luota heidän ammattitaitoonsa.

On olemassa useita lääkärien kirjoittamia lääketieteeseen liittyviä artikkeleita. Henkilökohtaiset tapaamiset johtavat parempiin tuloksiin. Ennen lääkärin mielipiteen kuulemista useat potilaat ovat jo diagnosoineet itse itsensä.

Tämä ei olisi ongelma, elleivät nämä diagnoosit olisi usein väärässä. Verinen nenä ei aina tarkoita että sinulla on allergia. Siihen voi olla useita eri syitä.

On tarpeen käydä protokolla läpi. Tämä johtaa lääkinnälliseen diagnoosiin.

2. “Tämä johtuu stressistä”

Some figure

Lääkinnällisesti on todistettu että stressi voi aiheuttaa sairauksia. Syöpä ja sydänongelmat ovat tästä esimerkkejä. Kuitenkaan et voi syyttää nykyhetken oireita aina stressistä.

Esimerkiksi päänsärky ei johdu vain stressistä. Kun tunnet kipua otsassasi, puhu lääkärillesi. Tämä on merkki siitä, että jotain tapahtuu terveydellesi. Kehosi lähettää sinulle viestin. 

Jos ongelmasi on stressi, lääkärisi ei epäröi ehdottaa muutoksia elämäntapoihin, joita sinun tulisi tehdä.

3. “Luulen, että tämä on ajanhukkaa”

On normaalia, että ihmiset tuntevat tuhlaavansa aikaa käydessään lääkärillään. Kärsivällisesti odottaminen on melkein mahdotonta, kun sinulla on töitä tehtävänä. 

On toinen tekosyy olla käymättä lääkärilläsi ja hukata aikaasi. Ehkä kuvittelet, että diagnoosi jonka saat on sama kuin se, mitä kuvittelet sinulla olevan. 

Modernien ammattien joukossa lääkärinä olo on se, joka vaatii kaikista eniten koulutusta. He näkevät useita potilaita, jotka vain valittavat heille eivätkä kuuntele heidän neuvojaan. Siltikin he pitävät huolen terveydestäsi. He myös huolehtivat ihmisistä, joita he hoitavat. He ovat kärsivällisempiä kuin heidän omat potilaansa. 

Some figure

Jotkut ihmiset pahentavat sairauksiaan olemalla noudattamatta lääkäriensä suosituksia. Emme koskaan kuule lääkärin sanovan “tämä on ajanhukkaa.” Sen sijaan he palaavat ja tapaavat potilaan aivan kuin se olisi ensimmäinen kerta.

Älä ajattele, että olet tuhlannut aikaa konsultaatiossa käymällä. Ei ole huono asia käydä tarkastuksessa. Jos sinulla on olo, että jokin on pielessä, käy puhumassa siitä.

Kardiologi Suzanne Steinbaum, naisten sydänterveyden johtaja Lenox Hillissä New Yorkissa sanoo seuraavaa:

“On parempi mennä ensiapuun rintakivun kanssa (tai tunteen kanssa, että jokin on pielessä) ja lähteä närästyslääkkeiden kanssa, kuin olla kotona ja saada sydänkohtaus.”

4. “Oletko varma että olet lääkäri?”

Some figure

Tämä lause on hyvin ärsyttävä kenelle tahansa. Kuten sanoimme, lääkärit ovat ihmisiä. He eivät ole robotteja. Heillä on tunteita aivan kuin kaikilla muillakin. Sinun pitää olla varovainen, kuinka ilmaiset itseäsi heidän edessään. Kohtele heitä samalla kunnioituksella mitä haluat itsellesi.

Kuuntele aktiivisesti mitä lääkärilläsi on sanottavanaan. Voi olla, että jos et ajattele hänen olevan ammattilainen, et kuuntele kaikkea mitä hän sanoo.

Jos et ymmärtänyt kaikkea, puhu heille sivistyneellä tavalla. Ei ole tarpeen loukata heitä. Tämä pätee vaikka lääkärisi ei oikeastaan halua kuunnella sinua. Jos näin käy, on parempi löytää toinen lääkäri.

Ole tietoinen siitä, mitä sanot

Olet sen mestari mitä piilotat. Olet kuitenkin sen orja mitä sanot. Kun sanat ovat lähteneet suustasi, et voi kontrolloida kuinka ne vaikuttavat muihin ihmisiin.

Yksinkertainen lause kuten ne, joista olemme yllä puhuneet, satuttavat jopa näitä mahtavia ammattilaisia. Ajattele mitä meinaat sanoa, ja pidä yllä hyvä suhde lääkärisi kanssa. Muista, että lääkäri on viime kädessä se ammattilainen, joka osaa auttaa sinua terveysongelmasi hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Begum, T. (2015). Doctor Patient Communication: A Review. Journal of Bangladesh College of Physicians and Surgeons. https://doi.org/10.3329/jbcps.v32i2.26036 Rupke, N. A. (1986). Doctor, doctor... Nature. https://doi.org/10.1038/324192a0 Fritzsche, K., Monsalve, S. D., Abbo, C., & Frahm, G. (2014). The doctor-patient relationship. In Psychosomatic Medicine: An International Primer for the Primary Care Setting. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-1022-5_5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.