3 luultua epäterveellisempää ruokailutottumusta
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Syömme usein huonommin kuin mitä uskommekaan erilaisten virheellisten valintojen ja luulojen takia. Yleensä tämä johtuu siitä, että emme yksinkertaisesti ole selvillä terveellisistä ruokailutottumuksista, tai siitä, että markkinointiyritykset ovat saaneet meidät uskomaan hyvältä kuulostaviin mainoskikkoihin. Jotta voisimme välttää epäterveellisiä valintoja ja alkaa syödä terveellisemmin, meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota elintarvikepakkausten merkintöihin. Tässä artikkelissa esittelemme 3 luultua epäterveellisempää ruokailutottumusta, jotka jokaisen kannattaa tietää.
3 luultua epäterveellisempää ruokailutottumusta
Päivittäin tekemämme valinnat ruokakaupassa, kotikeittiössä ja ravintoloissa ovat luonnollisestikin ratkaisevia terveytemme ja painomme kannalta. On melko yleistä, että teemme virheellisiä valintoja ja syömme epäterveellisemmin kuin mitä uskommekaan, sillä tiedot ravinnosta voivat olla hyvin ristiriitaisia. Tarkastellaanpa muutamaa yleisintä virhettä, joita voimme tehdä jopa päivittäin.
1. Pähkinämaidot lehmänmaidon sijaan
Pähkinöistä valmistettujen juomien tai ns. pähkinämaidon uskotaan olevan terveellinen vaihtoehto lehmänmaidolle. Nykyään sitä juovat paljon myös ihmiset, jotka eivät ole laktoosi-intolerantteja tai muuten siedä maitoa, eli ennemminkin sitä juodaan trendisyistä. Kannattaa huomata, että useimmat näistä juomista sisältävät lisättyä sokeria ja muita lisäaineita, ja vähemmän niiden mainostettua pääainesosaa eli pähkinää.
Sokerin määrä pähkinämaidoissa on monesti paljon suurempi kuin lehmänmaidossa, mikä voi vahingoittaa haiman terveyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että keho tuottaa enemmän glukoosia veressä. Tämä taas johtaa suurempaan insuliinin tarpeeseen, mikä sitten aiheuttaa pikkuhiljaa vastustuskykyä ja 2-tyypin diabeteksen riski nousee jo varhaisessa iässä.
Lue tämäkin artikkeli: Tutustu uuteen ruokapyramidiin ja paranna terveyttäsi
Jos olet laktoosi-intolerantti, kokeile laktoositonta maitoa. Niitä on nykyään tarjolla yhtä montaa laatua kuin laktoosia sisältäviä maitojakin. Jos et muusta syystä siedä maitoa ja maitotuotteita tai muuten vannot pähkinämaitojen nimeen, vertaile kaupassa tuotteiden etikettejä ja valitse sellainen tuote, johon ei ole lisätty sokeria tai muita makeutusaineita, eli mahdollisimman luonnollinen vaihtoehto.
2. Sokerin korvikkeet
Tänä päivänä sokeri luokitellaan ykkösviholliseksi terveyden kannalta. Kauppojen hyllyt notkuvat nyt sokerin korvikkeista, joilla on jos jonkinlaisia alkuperiä ja nimiä. Tämä voi saada meidät uskomaan, että näiden vaihtoehtojen nauttiminen on terveellisempää kuin sokerin, vaikka niin ei olisikaan.
Hunaja, vaahterasiirappi, kookossokeri, agavesiirappi ja niin edelleen. Loppujen lopuksi ne ovat tuotteita, jotka koostuvat enimmäkseen sokerista. Niillä on sama vaikutus glukoosipitoisuuksiin kuin sokerilla, mikä johtaa myös merkittävään haiman rasitukseen.
Ainoat tällä hetkellä tunnetut makeutusaineet, joilla tiedetään olevan vähemmän vaikutusta glukoosipitoisuuksiin, ovat keinotekoiset makeutusaineet. Niitäkin tulee kuitenkin nauttia vain kohtuudella, sillä niiden pitkän tähtäimen vaikutuksista munuaisiin ja maksaan ei ole vielä varmoja tutkimustuloksia.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin artikkeli: 7 merkkiä siitä, että syöt liikaa sokeria
3. Leivonnaiset, joissa ei ole lisättyä sokeria
Näiden etu ajatellaan olevan se, että ne maistuvat yhtä herkullisilta kuin sokeriset serkkunsa, mutta ilman sokerin negatiivista vaikutusta kehoon.
Mutta muistakaamme, että sokeri ei ole ainoa vihollisemme. Normaalisti nämä ruoat altistetaan korkeille lämpötiloille ja ne sisältävät suuria määriä terveydelle haitallisia transrasvoja.
Transrasvat yhdistettynä ruoanlaitossa syntyviin akryyliamideihin tekevät ruoasta mahdollisesti vaarallisen terveydellemme. Akryyliamidia pääsee muodostumaan ruokaan kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita uppopaistetaan, paistetaan uunissa tai pannulla rasvassa tai paahdetaan korkeassa lämpötilassa. Ruoanvalmistuksessa syntyvä akryyliamidi saattaa suurentaa ihmisten riskiä sairastua syöpään.
Lisäksi on melko tavanomaista, että tällaiset sokerittomat leivonnaiset sisältävät keinotekoisia väriaineita ja erilaisia säilöntäaineita, jotka voivat olla haitallisia ja jopa vaarallisia terveydelle pitkällä aikavälillä.
Siksi onkin tärkeää syödä mahdollisimman paljon tuoreita raaka-aineita ja valmistaa ruoka alusta alkaen kotona kuin ostaa valmisruokia tai syödä pikaruokaravintoloissa.
Mitä me sitten voimme tehdä syödäksemme paremmin?
Yksi pahimmista virheistä, joita voimme tehdä ruokia valitessamme, on uskoa sokeasti mainoslauseisiin ja kuulopuheisiin ruokien terveellisyydestä. Meidän tulee tutkia elintarvikepakkausten etiketit tarkkaan, eikä vain tuijottaa niiden sokeri- tai rasvapitoisuutta ylipäätään, vaan kaikkia aineksia. Muista, että rasvojakin on erilaisia, joista toiset ovat haitallisempia kuin toiset.
Kaikkein paras valinta on aina valita tuoreita raaka-aineksia jalostettujen ruokien sijaan, ja valmistaa ruoka alusta loppuun kotikeittiössä. Meidän tulee olla myös tietoisia erilaisten makeuttajien sokeripitoisuuksista – itse sokeri ei siis olekaan ainoa vihollisemme.
Valmistimmepa ruokamme sitten kotona tai kävimmepä valmiiseen pöytään ravintolassa, meidän on vältettävä uppopaistettuja, rasvassa paistettuja ja tummaksi paahdettuja ruokia, sillä ne sisältävät mahdollisesti terveydelle vaarallista akryyliamidia. Se on meille myrkyllistä, ja pitkällä aikavälillä se nostaa riskiä sairastua syöpään.
Lopuksi haluamme korostaa keinotekoisten, sokerittomien makeutusaineiden käytön vaaroja. Koska niiden pitkän aikavälin haittavaikutuksia maksan ja munuaisten terveyteen ei tunneta tarkalleen, niidenkin käyttöä tulisi rajoittaa.
Vältä näitä kolmea luultua epäterveellisempää ruokailutottumusta ja tee seuraavalla kerralla ruokakaupassa käydessäsi parempia valintoja terveytesi eteen!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mooradian AD., Smith M., Tokuda M., The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: a narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2017. 18: 1-8.
- Sansano M., Heredia A., Peinado I., Andrés A., Dietary acrylamide: what happens during digestion. Food Chem, 2017. 237:58-64.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.