11 merkkiä maksan myrkyttymisestä - älä sivuuta näitä!
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Maksa on se kehon tärkein elin, mitä tulee ravinteiden, lääkkeiden ja muiden myrkyllisten aineiden käsittelyyn aineenvaihdunnassa. Se voi kuitenkin helposti alkaa kärsiä myrkyttymisestä. Tässä artikkelissa esittelemme 11 merkkiä maksan myrkyttymisestä, joita ei pidä sivuuttaa!
Maksa on kuin suuri suodatin, joka erottaa myrkylliset tekijät muista. Se tekee tämän ennen kuin myrkyt pääsevät verenkiertoosi ja muihin kudoksiin. Keho ei kuitenkaan aina käsittele näitä aineita kunnolla, ja joissakin tapauksissa ne saattavat aiheuttaa maksalle vahinkoa. Tällä kertaa haluamme siis kertoa maksan myrkyttymisestä – jatka lukemista ja ala hoitaa tätä tärkeää elintä paremmin!
Mitä maksan myrkyttyminen on?
Niin kutsuttu maksan toksisuus on kyseisen elimen vahingoittumista, joka johtuu altistumisesta lääkkeelle tai jollekin muulle haitalliselle tekijälle. Maksan asema aineiden suodattajana tekee siitä herkän myrkyttymiselle.
Itse asiassa maksan myrkyttyminen on suuri terveysongelma etenkin länsimaissa. Lisäksi maksan myrkyttymisestä on tullut viime vuosina suurempi ilmiö, ja se on jopa saanut aikaan tiettyjen tuotteiden poiston kaupoista.
Eräitä maksalle myrkyllisiä tekijöitä ovat seuraavat:
- suuri määrä erilaisia lääkkeitä (pääasiassa antibiootit ja tulehtuneisuuden hoitoon tarkoitetut lääkkeet)
- teolliset tai jopa jotkut luonnolliset aineet (esimerkiksi sienet ja liiallinen vihreän teen juonti), joka saa kehossa aikaan epänormaalin reaktion
Mitkä oireet kertovat maksan myrkyttymisestä?
Maksan myrkyttymisen oireet ovat hyvin samanlaiset kuin virushepatiitin kohdalla.
Yksinkertaistaen, maksan myrkyttyminen voi ilmetä samanlaisena kuin mikä tahansa muu maksan sairaus. Toisin sanoen tähän ilmiöön kuuluu sairauksia, jotka estävät maksaa toimimasta kunnolla.
Eräitä kaikkein tavallisimmista oireista ovat tällöin seuraavat:
- keltatauti
- pahoinvointi ja oksentelu
- muutokset ulosteen värissä
- tummempi virtsa
- väsymys ja uupumus
- vatsakipu ja turvonneisuus
- kuume
- ruokahalun puutteellisuus
- ihon kutina
- mustelmat
Joillakin ihmisillä ei ole mitään oireita. Tämä tila tunnistetaan yleensä nopeasti sen jälkeen, kun on altistuttu joillekin sellaisille aineille, joiden myrkyllisyys maksalle on tiedossa.
On silti niin, että niiden maksalle myrkyllisten aineiden kohdalla, joiden myrkyllisyys ei ole tiedossa, saattaa viedä viikkoja tai kuukausiakin, ennen kuin oireet alkavat ilmetä.
Mitkä tuotteet liittyvät maksan myrkyttymiseen?
Lääkkeet
On olemassa virallisia listoja lääkkeistä, jotka ovat todistetusti myrkyllisiä. Ne voivat olla avuksi, jotta voisit selvittää ovatko ne kasviperäiset lääkkeet, joita tällä hetkellä otat, mahdollisesti vaarallisia maksalle.
Ravinne- ja yrttilisät
Vaikka moni ei tätä tiedäkään, jotkut yrtteihin perustuvat hoitotuotteet saattavat olla maksalle myrkyllisiä. Tämän vuoksi tuotteiden yhdistämistä ei suositella.
Eräitä tälle listalle kuuluvia tuotteita ovat seuraavat:
- Noni (Morinda citrifolia)
- Misteli (Viscus album)
- Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis)
- Kamferipuu (Cinnamomum camphora)
- Aloe vera
- Soijapapu (Glycine max)
Sienet
Tietyt sienet sisältävät anatoksiineita. Nämä ovat maksalle myrkyllisiä aineita, ja toisin sanoen ne aiheuttavat soluille ja kudoksille vahinkoa maksassa ja munuaisissa.
Ne voivat saada aikaan seuraavia ongelmia:
- vatsakipu
- oksentelu
- pahoinvointi
- verenvuoto
Jos kunnollista lääkehoitoa ei tällöin saada, ne voivat saada aikaan sydänkohtauksen tai jopa kuoleman jo kahdessa päivässä.
Huumeet ja kemikaalit
Tähän kuuluvat muun muassa kokaiini, ekstaasi, hyönteismyrkyt, kasvitorjunta-aineet, vinyylikloridi ja saastunut ruoka.
Kuinka maksan myrkyttyneisyys diagnosoidaan?
Ei ole mitään sellaisia kokeita, jotka pystyisivät varmasti osoittamaan maksan myrkyttymisen.
Mutta koska oireilla on yhtäläisyyksiä kyseiseen elimeen liittyvien sairauksien oireiden kanssa, tietyt lääketieteelliset kokeet tulee tehdä, jotta voidaan sulkea pois laskuista virushepatiitti ja muut syyt.
Hoito
Asetyylikysteiini on aine, joka auttaa poistamaan myrkyllisiä aineita maksasta. Lisäksi sitä käytetään niissä tapauksissa, joissa on tapahtunut myrkyttyminen johtuen suuresta määrästä parasetamolia. Tämän lisäksi ei ole mitään erityistä hoitoa ongelman lievittämiseksi tai ratkaisemiseksi.
Epäillyn aiheuttajan välttäminen tai poistaminen on myös hyvin tärkeää. Lisäksi tulee hoitaa myrkyttymisen oireita, kuten esimerkiksi oksentelua, sekä levätä enemmän. Samoin tulee välttää sellaisia aineita, jotka saavat oireet voimistumaan.
Mahdolliset riskit
Yleisesti ottaen on niin, että maksan myrkyttymisen oireet lievittyvät, kun myrkyllinen aine poistetaan käytöstä. Jos tämä ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, voi seurauksena olla peruuttamaton maksan vajaatoiminta, ja lisäksi mahdollisuutena on maksakirroosin kehittyminen.
Kuten nyt nämä tiedot luettuasi tiedät, maksan myrkyttyminen saattaa aiheuttaa hyvinkin vakavat seuraukset. On siis hyvin tärkeää kiinnittää huomiota varoitusmerkkeihin, jotta voidaan estää vaikeampien ongelmien synty.
Jos olet huomannut mitään tässä artikkelissa kuvaamistamme maksan myrkyttymisen oireista itselläsi, älä siis epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Andrade, R. J., M. I. Lucena, and M. García-Cortés. “Hepatotoxicidad por infusión de hierbas.” Gastroenterología y hepatología 25.5 (2002): 327-332.
- Bessone, F., and H. Tanno. “Hepatotoxicidad inducida por antiinflamatorios no esteroides.” Gastroenterología y hepatología23.4 (2000): 200-205.
- García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
- Marino, Carlo, et al. “Hepatotoxicidad por drogas: reporte de un caso y revisión de literatura.” Rev. méd. Maule 26.2 (2010): 103-109.
- Tejada Cifuentes, Francisco. “Hepatotoxicidad por fármacos.” Revista Clínica de Medicina de Familia 3.3 (2010): 177-191.
- Stournaras E, Tziomalos K. Herbal medicine-related hepatotoxicity. World J Hepatol. 2015;7(19):2189–2193. doi:10.4254/wjh.v7.i19.2189
- Larrey, D. (2009). [Hepatotoxicity of drugs and chemicals].. Gastroentérologie clinique et biologique. 33. 1136-46.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.