11 käyttöä silikapusseille
Et ehkä tunnista silikageelin nimeä, mutta silikageelipusseja käytetään ympäri maailman kosteuden poistajana. Silikageelipusseja käytetään mm. paperisten ostoskassien ja käsilaukkujen säilyttämisessä, sekä kenkälaatikoissa.
Yleensä silikapusseihin on painatettu suurikokoiset varoitukset tuotteen haitallisuudesta ja monet heittävät pussit samantien roskiin. Silikageeli on piioksidin rakeinen ja huokoinen muoto, joka on synteettisesti tuotettu natriumsilikaatista. Natriumsilikaatti on sekoitus vettä ja lasia.
Näiden pienten pussien tarkoitus on poistaa kosteus säilömisen parantamiseksi, etenkin silloin, kun säilöttävä tuote on varastossa käyttämättömänä pitkiä aikoja.
Silikageelin huokoinen muoto pitää kosteuden loitolla, ja tuotteet ovat saapuessaan priimakunnossa. Silikageelipussien valmistajat suosittelevat, että pussit tulee heittää roskiin saman tien, sillä pussit voivat rikkoutua herkästi, mutta pusseja voi kuitenkin uusiokäyttää.
Silikageelin historiaa
Silikageeli on ollut tunnettu jo vuodesta 1640 lähtien ja se on tuttu etenkin tieteellisissä piireissä. Silikageeliä käytettiin moneen eri tarkoitukseen ja sen patentoi kemian professori Walter A. Patrick vuonna 1919.
Silikageeliä käytettiin esimerkiksi toisen maailmansodan aikaisissa kaasukammioissa saksalaisten toimesta. Silikageeli imi karanneet kaasut ja höyryt kammioista. Lisäksi silikageeliä käytettiin penisilliinin varastoimiseen.
Mihin muuhun silikageeliä voi käyttää?
Silikageeli on laadultaan kuivaava elementti, jota voi käyttää moneen eri tarkoitukseen kotona. Silikageeli itsessään ei ole myrkyllistä, mutta siihen lisätyt ainekset voivat olla haitallisia. Esimerkiksi kobolttikloridi luokitellaan yleisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi ja sitä lisätään joskus silikageeliin.
Pusseista löytyvät rakeet ovat yleensä läpinäkyviä tai vaaleita väriltään, ja niiden väri muuttuu siniseksi tai pinkiksi kun ne kostuvat. Silikageelipussi ilmaisee, onko sisältö myrkyllistä vai ei. Tutustutaan seuraavaksi silikageelipussien vaihtoehtoisiin käyttötapoihin:
Kukkien kuivaaminen
Jos rakastat kukkien kuivaamista, voit tehdä kuivaamisprosessista nopean ja helpon käyttämällä silikageeliä. Kukat ja kasvit voi säilöä peittämällä ne kokonaan silikageelillä: anna kasvin kuivua 2-3 päivää, älä jätä sitä silikageeliin viittä päivää pidempään.
Pidä hopeiset astiat säihkyvinä
Hopea tummuu helposti kosteassa ilmastossa. Vältä hopean tummuminen lisäämällä silikageelipussi laatikkoon, jossa säilytät hopeita.
Suojaa vanhat valokuvat
Vanhat paperivalokuvat haalistuvat ja rapistuvat vuosien myötä. Voit välttää tämän säilyttämällä ne laatikossa yhdessä silikageelipussin kanssa.
Estä märkien vaatteiden haju
Kun lähdet rannalle, uima-altaalle tai salille, joudut ehkä heittämään pyyhkeen päivän päätteeksi kassin pohjalle. Märkä pyyhe alkaa haista pahalle yllättävän nopeasti. Voit välttää hajun asettamalla silikageelipaketteja kassin sisälle. Kassi pysyy raikkaana, vaikka joutuisit kantamaan sitä mukana seuraavaan päivään asti.
Säilytä metalliosat
Kosteus saa metalliset esineet hapettumaan ja ruostumaan. Tämä tuhoaa monet työkalut nopeasti. Aseta silikageelipussi työkalupakkiin ja pidä metalliset työkalusi huippukunnossa.
Siementen varastointi
Siemenet voivat mädäntyä, jos ne altistuvat pitkittyneelle kosteudelle. Vältä tämä säilyttämällä siemenet silikageelipussien läheisyydessä.
Kuivata kännykkä
Joskus elektroniset laitteet kastuvat. Ehkä kaadoit vahingossa vesilasin puhelimen päälle tai pudotit sen lätäkköön pihalla ollessasi. Olet ehkä näissä tilanteissa kuullut risiin käyttämisestä puhelimen kuivaamisessa (aseta puhelin pussilliseen riisiä).
Ikävä kyllä puhelimen koloihin voi päätyä pieniä riisihiukkasia. Silikageelipussin sisältämät rakeet toimittavat samaa virkaa ja imevät kosteuden laitteesta.
Silikageeli, muut hyödylliset käyttötavat
- Estääksesi kosteuden muodostumisen auton sisällä, säilytä silikageelipakettia istuimen alla.
- Kissanhiekka valmistetaan osittain silikasta, mikä tekee hiekasta imukykyistä ja nestettä sitovaa.
- Voit käyttää silikageeliä ruuan säilömiseen, kunhan varmistut ensin siitä, ettei käyttämäsi silikageelipaketti sisällä myrkyllisiä aineita. Älä koskaan syö geeliä ja pidä se lasten ja lemmikkien ulottumattomissa.
- Silika voi suojata kameran ja kameran linssin kosteusvaurioilta.
On siis monia syitä silikageelipakettien säilömiselle, niitä ei tarvitse heittää roskiin. Voit uudelleenkäyttää paketit arvokkaiden tavaroiden säilömiseen ja kosteuden poistamiseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ruthruff, R. F., Booth, H. S., & Dolance, A. (2007). Silica Gel. In Inorganic Syntheses. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9780470132333.ch26
- Gurav, J. L., Jung, I. K., Park, H. H., Kang, E. S., & Nadargi, D. Y. (2010). Silica aerogel: Synthesis and applications. Journal of Nanomaterials. https://www.hindawi.com/journals/jnm/2010/409310/
- Silvera, A. J. B., & Juvinao, J. (2004). Comportamiento del gel de sílice como filtro deshumidificador en sistemas de acondicionamiento de aire por compresión de vapor. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia, (31), 73-83. https://www.redalyc.org/pdf/430/43003106.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.