10 tavallisinta ruuanlaittovirhettä

elokuu 26, 2015

Aina kokatessa ei jaksa keskittyä monimutkaisiin resepteihin, mutta ikävä kyllä muutamalla harha-askeleella voi päätyä herkkuannoksesta keittiökatastrofiin. Ruuanlaiton aikana tehdyt pikkuvirheet voivat muuttaa aterian makua ja laatua. Ota huomioon seuraavat seikat ruokaa laittaessasi.

Kaikki meistä eivät ole mestarikokkeja, eikä ruuanlaitto kiinnosta kaikkia. Keittiössä tulee sählättyä harva se päivä, etenkin jos ei ole tottunut kokkamaan tai jos kokeilee uusia reseptejä. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen yleisintä ruuanlaittovirhettä, jotka voivat muuttaa bravuuriannoksen ällöttäväksi mössöksi – vältä siis näitä virheitä!

Ruuanlaitto vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja huomiokykyä. Jos olet keittiönoviisi, lue nämä vinkit huolellisesti läpi, näin varmistat, että ensikokemuksesi keittiössä ovat positiivisia ja itseluottamuksesi kokkina kasvaa.

Muista aina maistella ruokaa

Yksi suurin virhe kokkauksessa on ruuan maistelun unohtaminen. Ruokaa tulisi maistella monessa eri vaiheessa, näin huomaat heti, kun ruuasta puuttuu jotakin olennaista, kuten suola tai pippuri. Kun muutat reseptikokoja sopivaksi isolle porukalle, on maistelu vieläkin tärkeämpää, sillä etenkin ruuanlaiton loppuvaiheessa huomaat, jos ruoka kaipaa vielä jotakin maustetta tai ainesta.

Muista lukea koko resepti

kokkaus2

Seuraamalla reseptiä onnistut ruuanlaitossa varmasti. Joskus työn alla on monta eri asiaa ja ympäristössä häiriötekijöitä: lapset leikkivät kovaäänisesti olohuoneessa, telkkari pauhaa, naputtelet päivän viimeistä työsähköpostia… Älä anna näiden asioiden vaikuttaa ruuanlaittoosi, vaan noudata reseptejä orjallisesti. Jos huomaat jonkin aineksen unohtuneen välistä, lisää se loppuvaiheessa, jos mahdollista.

Muista mitata ainekset tarkasti

Joskus ainesten summittainen arviointi onnistuu hyvin, mutta vain kokeneilta kokeilta. Suurin osa resepteistä antaa tarkan määrän jokaiselle ainekselle ja kokemattomien tulisi pysytellä näissä määrissä. Jos vähennät jotain ainetta tai laitat rakastamaasi ainesta liikaa annokseen, se voi muuttaa koko annoksen maun tunnistamattomaksi.

Ainesten korvaaminen

kokkasu3

Aina kaikkia aineksia ei ole saatavilla ja silloin tulee helposti korvattua puuttuva aines jollakin toisella. Muista tarkistaa ennen ruuanlaiton aloittamista, että sinulla on kaikki annokseen tarvittavat aineet. Jos perheenjäsenillä on ruoka-allergioita, ota selvää sopivista korvaavista aineista ennen ruuanlaittoa, niin ettet ala miettiä asiaa vasta siinä vaiheessa, kun kattila porisee jo liedellä.

Monen eri ruoka-aineen paistaminen samaan aikaan

Joskus haluaa säästää aikaa ruuanlaitossa, etenkin kun kyse on nopeasta pannulla paistamisesta. Älä kuitenkaan heitä pannulle samanaikaisesti montaa eri ainesta, jotka tulee valmistaa erikseen. Vaikka kuinka erottelisit aineet toisistaan, mauilla on tapana levitä ja ruuan valmistaminen voi itse asiassa kestää pidempään kuin jos valmistaisit ne erikseen.

Huonolaatuisten ruoka-aineiden käyttäminen

Panosta laatuun. Ostamalla laadukkaita raaka-aineita varmistat, että ruuastasi tulee herkullista ja terveellistä. Kaikista halvimmat vaihtoehdot eivät välttämättä maistu kaikkein parhaimmalta. Käytä hyvälaatuisia ruoka-aineita, luomua ja tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, ja voit olla varma, että ateriasi maistuu hyvältä.

Älä ylikypsennä

On tärkeää huomioida eri ruoka-aineiden kypsymisajat ja pitää ruokaa silmällä kokkauksen aikana. Ylikypsä kana tai kala muuttuu kuivaksi ja sitkeäksi, ylikypsät kasvikset muussaantuvat ja muuttuvat vetisiksi. Aseta ajastin puhelimeen tai käytä vanhaa kunnon munakelloa eri ruoka-aineille ja seuraa reseptissä annettuja kypsytysaikoja. Kokeile ruokaa haarukalla ja maistele aineksia varmistaaksesi, että ne ovat kypsiä.

Muista aina pestä kädet

kokkaus4

Käsienpesu on oleellinen osa ruuanlaittoa ja hygieniaa. Pese kädet ennen ruuanlaittoa, lihan käsittelyn jälkeen ja ruuanlaiton jälkeen. Kädet kantavat mukanaan bakteereita, jotka voivat ruuanlaiton yhteydessä siirtyä ruokaan, etenkin jos käytät kuumentamattomia aineksia. Ruuan paistaminen yleensä tappaa bakteerit, mutta pidä huolta hygieniasta etenkin salaatteja valmistettaessa. Pese kädet lämpimällä vedellä ja saippualla.

Suolan käyttö

Kun on aika lisätä suola ruokaan, noudata reseptiä tai jos olet tottunut kokkaamaan, voit lisätä ruolan ruokaan mututuntumalla. Jos käytät liian vähän suolaa, jää annos tylsäksi, jos laitat liikaa, ei ruokaa voi syödä. Suolaa kannattaa lisätä vähitellen eri vaiheissa ja varmistaa maistelemalla, että suolaa on tarpeeksi. On parempi lisätä suolaa pikkuhiljaa, kuin kaataa suuri satsi sekaan heti.

Muista pestä ruoka-aineet ennen kokkausta

Kasvikset ja hedelmät tulee aina pestä huolellisesti ennen ruuanlaittoa. Huuhtelemalla pääset eroon maa-aineksesta ja torjunta-aineista, joita kasvisten pinnalla voi piillä. Monien hedelmien pinnalle suihkutetaan vahaa (sitruunat ja omenat) kiillon varmistamiseksi, joten ne tulee aina pestä huolellisesti ennen käyttöä. Muista myös, että tietyt kasvikset ja hedelmät matkustavat pitkän matkan takaa ja monet eri ihmiset ovat käsitelleet niitä – pesemällä pääset eroon liasta ja bakteereista.

UUTISIA VERKOSSA