Kilpirauhasen vajaatoiminnan 16 merkkiä
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Tällä kertaa haluamme kertoa sinulle niistä merkeistä, jotka kertovat kilpirauhasen vajaatoiminnan olevan kyseessä.
Kilpirauhanen sijaitsee kaulassasi henkitorven edessä. Se on pieni elin, joka on perhosen muotoinen, ja sillä on hyvin tärkeä tehtävä ihmisen kehon kunnollisen toiminnan kannalta. Tämä elin varastoi ja vapauttaa kilpirauhashormoneja, jotka ovat elintärkeitä kudosten ja elinten hyvinvoinnin kannalta.
Kyseinen rauhanen saattaa kuitenkin kärsiä kahden tyyppisestä häiriöstä: liikatoiminnasta, jolloin on kyseessä liian suuri hormonien tuotanto, ja vajaatoiminnasta, jolloin se taas ei tuota tarpeeksi hormoneja.
Mitä kilpirauhasen vajaatoiminta oikein on?
Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan määritellä tämän rauhasen puutteellisena aktiivisuutena, jolloin sen toiminnan määrä on alentunut.
Kilpirauhanen lopettaa tällöin hormonien tuotannon tarpeellisissa määrissä, mikä sitten hidastaa ihmisen aineenvaihduntaa.
Jos annat tämän ongelman jatkua pidempään etkä hoida sitä kunnolla, tuloksena saattaa olla terveytesi heikentyminen. Lisäksi ongelmana on se, että vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset saattavat olla tietämättömiä sairautensa merkeistä. Tämä johtuu siitä, että oireet ovat sellaisia, jotka voivat liittyä muihinkin sairauksiin.
Seuraavassa kerromme näistä kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikeasti tunnistettavista oireista – jatka lukemista!
16 merkkiä siitä, että sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa
Koska nämä merkit ovat hyvin tavallisia sekä saattavat olla muihinkin sairauksiin liittyviä, sinun tulee tietää kaikki oireet, jotta voisit tunnistaa tämän sairauden omalla kohdallasi.
Jos huomaat useita seuraavista oireista, me suosittelemme lääkärin puoleen kääntymistä, jotta saisit diagnoosin ja hoitoa tilaasi.
1. Ummetus
Sinulla saattaa olla ummetusta, jonka aiheuttaa kilpirauhasen hallinnan puutteellisuus. Tämä on totta etenkin silloin, jos ruokavaliossasi on runsaasti kuitua ja juot paljon vettä.
2. Muutokset ihon värissä
3. Fyysinen uupumus
Jos olet jatkuvasti väsynyt ja uupunut, tämäkin on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan merkeistä. Näin on etenkin silloin, jos et ole ollut mitenkään merkittävästi fyysisesti aktiivinen. Jos huomaat tätä ilmiötä omalla kohdallasi, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Siten voit saada tarpeelliset kokeet tilanteesi selvittämiseksi.
4. Nesteen kertyminen kehoon
Jos olet turvonnut aamuisin, ja etenkin jos tämä turvotus koskee kasvojasi, sinulla saattaa olla nesteiden kertymistä. Tähän kuuluu myös silmäpussien muodostuminen silmien alle silloin kun olet uupunut.
Kyseinen ongelma voi myös näyttäytyä tulehtuneisuutena käsissä ja jaloissa.
5. Kylmyyden sietokyvyn puute
Jos ihmisellä on kilpirauhasen vajaatoimintaa, hänellä on aina kylmä – silloinkin kun on kuuma.6. Painonnousu tai -lasku
On mahdollista, että painosi nousee, vaikka oletkin tarkkana syömäsi ravinnon suhteen.
Myös päinvastainen voi olla totta, eli painosi saattaa pysyä samana huolimatta siitä, kuinka paljon syöt. Tämä tarkoittaa sitä, että edes suuri määrä hiilihydraatteja, kuitua ja vitamiineja eivät lisää painoasi.
7. Keskittymiskyvyn puutteellisuus
Kun kilpirauhasen vajaatoiminta on jo hyvin pitkälle edennyt, ihminen ei pysty keskittymään. Hänellä saattaa jopa olla huonomuistisuutta.
8. Päänsäryt
Jos sinulla on päänsärkyjä ja migreenejä ilman mitään selkeää syytä, aiheuttajana voi olla pinnan alla oleva kilpirauhasen vajaatoiminta.
9. Struuma
Yksi kilpirauhasen vajaatoiminann merkeistä on struuma.
Tämä kehittyy pussina, joka roikkuu kaulassa henkitorvesi edessä. Se kuitenkin näkyy vain suurentuneena rauhasena.
10. Kova jano
Siitä huolimatta, että keho kerää itseensä nesteitä, ihminen saattaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ollessa kyseessä olla hyvin janoinen. Samaan aikaan hänen ihonsa saattaa näyttää kuivalta ja samealta.
11. Kulmakarvojen harveneminen
Tämä on myös yksi oire vajaatoiminnasta, eli kulmakarvat muodostavien ihokarvojen väheneminen.
Koska ihmisillä on tämän sairauden oireista vain vähän tietoa, hyvin harva tietää, että tämäkin ilmiö on oire kyseisestä aineenvaihdunnan ongelmasta.
12. Vaikeudet raskauden etenemisessä
Ihmisellä voi olla myös ongelmia hedelmällisyyden kanssa. Tämä johtuu epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta, jonka kyseinen sairaus aiheuttaa.
13. Apaattisuus ja välipitämättömyys
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa apatiaa, välinpitämättömyyttä, laiskuutta ja uneliaisuutta. Ne, joilla tämä sairaus on, kokevat kyseistä innostuksen puutetta päivittäisten asioiden hoitamisessa. Heillä voi jopa alkaa ilmetä masennusta.
14. Rytmihäiriö
Tämä sairaus voi aiheuttaa bradykardiaa, ja jos sitä ei hoideta, tuloksena saattaa olla sydänpysähdys. Rytmihäiriö tai epäsäännöllinen sydämen lyöntinopeus voi olla kilpirauhasen häiriön syytä.
15. Useat terveyteen liittyvät ongelmat
Kilpirauhasen vajaatoiminta muuttaa ihmisen verenpainetta, sillä se saa sen laskemaan tai nousemaan. Tämä sairaus voi myös lisätä kolesterolia ja kipua lihaksissa ja nivelissä.
16. Vähentynyt seksuaalinen halukkuus
Vajaatoiminta vaikuttaa kehossa siten, että se vähentää seksuaalista halukkuutta. Jos sinulla on tämä ongelma, me suosittelemme lääkärin puoleen kääntymistä. Näin saat tietää, tuleeko kyseinen oire todella omalla kohdallasi kilpirauhasen vajaatoiminnasta vai jostakin muusta häiriöstä.Onko kilpirauhasen vajaatoiminnan estäminen mahdollista?
Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään keinoa tämän sairauden estämiseksi.
Paras keino torjua vajaatoimintaa on tarkkailla jodin määrää ruokavaliossa, joten varmista, että saat tätä ravinnetta sellaisen määrän, joka ei vaikuta kilpirauhasiisi.
Ota yhteyttä lääkäriin, jotta voisit aloittaa oikeanlaisen ruokavalion noudattamisen sekä pysy terveenä ja harrasta paljon liikuntaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Andrade, M. G. G., Caldas, A. V. M., & Pin, Á. L. P. (2023). Enfermedad tiroidea subclínica y su relación con los trastornos menstruales. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS-ISSN 2806-5794., 5(1), 348-358. http://www.editorialalema.org/index.php/pentaciencias/article/view/451
- Berta, E., Lengyel, I., Halmi, S., Zrínyi, M., Erdei, A., Harangi, M., … & Bodor, M. (2019). Hypertension in thyroid disorders. Frontiers in endocrinology, 10, 482. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00482/full
- Chillarón, Juan J., et al. “Hipotiroidismo subclínico.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 29.3 (2022): 119-122.
- Dunn, D., & Turner, C. (2016). Hypothyroidism in women. Nursing for women’s health, 20(1), 93-98.
- Green, M. E., Bernet, V., & Cheung, J. (2021). Thyroid dysfunction and sleep disorders. Frontiers in Endocrinology, 12, 725829. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.725829/full https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751485115000045
- González, Lluís García, and Luis García Pascual. “Clinical usefulness of thyroid ultrasonography in patients with primary hypothyroidism.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.) (2022). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530018022001858
- Iuliana, R. A. D. U., Groppa, L., & Lorina, V. U. D. U. (2016). Musculoskeletal impairment in prymary hypothyroidism. The Medical-Surgical Journal, 120(2), 244-251. https://revmedchir.ro/index.php/revmedchir/article/view/245
- Karner, Ivan, and Juraj Smoje. “Depresion en pacientes con alteraciones del tiroides.” The European journal of psychiatry (edición en español) 17.3 (2003): 123-134. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1579-699X2003000300001
- Koyyada, Arun, and Prabhakar Orsu. “Role of hypothyroidism and associated pathways in pregnancy and infertility: Clinical insights.” Tzu-Chi Medical Journal 32.4 (2020): 312. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605301/
- Nikoobakht, M. R., Aloosh, M., Nikoobakht, N., Mehrsay, A., Biniaz, F., & Karjalian, M. A. (2012). The role of hypothyroidism in male infertility and erectile dysfunction. Urology Journal, 9(1), 405-409. https://ojs3.sbmu.ac.ir/urolj/index.php/uj/article/view/1389
- Patil, N., Rehman, A., Jialal, I., & Saathoff, A. D. (2022). Hypothyroidism (Nursing). StatPearls [Internet]. https://europepmc.org/article/med/33760505
- Rico López AF. Hipotiroidismo. FINDEMOS, Colombia (2016).
- Ritchie, M., & Yeap, B. B. (2015). Thyroid hormone: Influences on mood and cognition in adults. Maturitas, 81(2), 266-275.
- Samuels, Mary H. “Psychiatric and cognitive manifestations of hypothyroidism.” Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity 21.5 (2014): 377-383.
- Sanyal, D., & Raychaudhuri, M. (2016). Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian journal of endocrinology and metabolism, 20(4), 554. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848/
- Silva, T. S., Faro, G. B. D. A., Cortes, M. G. B., & Rego, V. R. P. D. A. (2020). Primary hypothyroidism with exuberant dermatological manifestations. Anais Brasileiros de Dermatologia, 95, 721-723. https://www.scielo.br/j/abd/a/qbC6LFN9C9WhCVzVrvLqMHc/?lang=en&format=html
- Su, X., Peng, H., Chen, X., Wu, X., & Wang, B. (2022). Hyperlipidemia and hypothyroidism. Clinica Chimica Acta. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898122000158
- Verma, I., Sood, R., Juneja, S., & Kaur, S. (2012). Prevalence of hypothyroidism in infertile women and evaluation of response of treatment for hypothyroidism on infertility. International journal of applied and basic medical research, 2(1), 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657979/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.