Logo image
Logo image

10 merkkiä hormonaalisesta epätasapainosta

3 minuuttia
Hormonitoiminnalla on suuri merkitys terveytemme kannalta. Hormonit nimittäin säätelevät monia tärkeitä prosesseja, kuten kasvua, aineenvaihduntaa ja seksuaalisuutta.
10 merkkiä hormonaalisesta epätasapainosta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hormonit säätelevät useita fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia. Hormonaalinen epätasapaino vaikuttaa elimistömme eri elämänvaiheessa läpikäymiin muutoksiin merkittävästi. Usein me kuitenkin unohdamme tämän. Lue 10 merkkiä hormonaalisesta epätasapainosta.

Hormonaalisesta epätasapainosta saattaa johtua tiettyjen terveyteemme vaikuttavien sairauksien ja ongelmien kehittyminen.

Monet ihmiset eivät valitettavasti hakeudu lääkärin vastaanotolle, sillä he uskovat oireidensa johtuvan vain tavallisista terveysongelmista. Tästä syystä olisi tärkeää tuntea ne varoitusmerkit, jotka yrittävät kertoa sinulle hormonaalisesta epätasapainosta. 

Jotta voisit tunnistaa nämä merkit itsessäsi, tarkastelemme tässä artikkelissa kymmentä yleisintä oiretta, jotka kertovat hormonaalisesta epätasapainosta.

1. Hormonaalinen epätasapaino saa painon nousemaan

Some figure

Jatkuva painon lisääntyminen ilman selkeää syytä ei aina johdu rasva- ja sokeripitoisesta ruokavaliosta. On tilanteita, jolloin ihminen saattaa noudattaa terveellistä ruokavaliota, mutta ei kykene pudottamaan painoaan. Tällöin hän kärsii hormonaalisesta epätasapainosta.

Lisäksi stressihormonina tunnetun kortisolin lisääntyminen liittyy taipumukseen varastoida rasvaa tiettyihin kehonosiin.

2. Unettomuus voi johtua hormonaalisesta epätasapainosta

Unihäiriöt johtuvat monista eri tekijöistä ja tavoista, mutta kannattaa myös ottaa huomioon se tosiasia, että saatat kärsiä hormonien epätasapainosta.

Jos unettomuutesi johtuu viimeksi mainitusta syystä, sinun on ryhdyttävä toimiin lisätäksesi melatoniini- ja serotoniinitasoja elimistössäsi.

Monet lääkärit suosittelevat joogaa ja tryptofaanipitoisten ruokien syömistä unenlaadun parantamiseksi.

3. Krooninen stressi

Some figure

Mielialavaihtelut ja ennen kaikkea stressi uuvuttavat lisämunuaisen, mikä saa aikaan progesteronihormonin ja muiden tärkeiden hormonien tasojen laskun.

Tämän ongelman voittamiseksi on tärkeää syödä ruokia, joissa on runsaasti tryptofaania, sekä harjoittaa eri rentoutustekniikoita.

4. Liiallinen hikoilu

Vaihdevuosia elävät naiset kärsivät häiritsevistä oireista ja yöhikoilusta estrogeenituotannon vähenemisen seurauksena. Näitä ongelmia voi kuitenkin esiintyä myös nuoremmilla naisilla hormonaalisesta epätasapainosta ja ravintoaineiden puutoksista johtuen.

On tärkeää syödä fytoestrogeeneja ja isoflavonoideja sisältäviä ruokia ehkäistäkseen näitä negatiivisia vaikutuksia.

5. Alentunut sukupuolivietti

Some figure

Androgeeni on hormoni, jota löytyy sekä miehiltä että naisilta. Se kontrolloi sukupuoliviettiä. Tämän hormonipitoisuuden aleneminen elimistössä saa aikaan libidon heikkenemistä ja emättimen kuivuutta.

6. Väsymys

On normaalia tuntea olonsa väsyneeksi huonojen yöunien tai heikon ruokavalion takia.

Sinun tulisi kuitenkin huolestua, jos olet jatkuvasti väsynyt ilman selkää syytä. Se viittaa kortisolitasojen nousuun ja hormonitoiminnan vähenemiseen, millä on merkitystä energiatasojen kannalta.

7. Jatkuvat mieliteot

Some figure

Makean himoitseminen ja ylensyönti ovat erittäin selkeä merkki hormonaalisesta epätasapainosta. Se voi myös viitata kilpirauhasen ongelmiin sekä ongelmiin aineenvaihduntaa säätelevien hormonien erittymisessä.

Joissakin tapauksissa maitotuotteiden ja sokerin syönnin vähentäminen voi auttaa, kuten myös niiden tuotteiden, jotka ovat täynnä kilpirauhasongelmia aiheuttavia aineita.

8. Masennus

Masennuksen oireet on tutkittava huolella, sillä ne voivat johtua myös äkillisistä hormonaalisista muutoksista.

Kun näistä oireista kärsivälle henkilölle selviää, ettei hän kärsikään kliinisestä masennuksesta, hänen kannattaa lisätä ravintoaineita ruokavalioonsa palauttaakseen hormonitoiminnan ennalleen. Tämä parantaa mielialaa.

9. Ruoansulatushäiriöt

Some figure

Ruoansulatuskanavan toimintaan osallistuu kolme hormonia: gastriini, sekretiini ja kolekystokiniini. Nämä hormonit suorittavat seuraavia tehtäviä: ruoansulatuksen tehostaminen, ruoansulatuskanavan tulehduksen hillitseminen ja ravintoaineiden imeytymisen varmistaminen.

Hormoniepätasapaino voi siis aiheuttaa vatsakipua, ruoansulatuskanavan tulehdusta ja muita tavallisia ruoansulatushäiriöitä.

10. Hiuskato

Poikkeavuudet testosteroni-, dihydrotestosteroni- ja kilpirauhashormonien pitoisuuksissa voivat aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä. Jos hoitojenkaan jälkeen hiukset eivät näytä kasvavan takaisin, sinun kannattaa käydä lääkärissä tarkastuttamassa yllä mainittujen hormonien toiminta.

Kuten huomaat, kehomme lähettää meille aina tärkeitä merkkejä, kun jokin ei ole kunnossa.

Vaikka saatatkin olla jo tottunut kärsimään monista edellä luetelluista oireista, on aina parasta käydä lääkärintarkastuksessa varmistamassa, etteivät kokemasi oireet johdu mistään vakavammasta ongelmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • AlAwlaqi A, Amor H, Hammadeh ME. Role of hormones in hypoactive sexual desire disorder and current treatment. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2017;18(4):210–218. doi:10.4274/jtgga.2017.0071
  • Andersen, M., A. Bittencourt, L., Antunes, I., & Tufik, S. (2006). Effects of Progesterone on Sleep: A Possible Pharmacological Treatment for Sleep-Breathing Disorders? Current Medicinal Chemistry13(29), 3575–3582. https://doi.org/10.2174/092986706779026200
  • Austin J, Marks D. Hormonal regulators of appetite. Int J Pediatr Endocrinol. 2009;2009:141753. doi:10.1155/2009/141753
  • Davydov, D. M., Shapiro, D., Goldstein, I. B., & Chicz-DeMet, A. (2005). Moods in everyday situations: Effects of menstrual cycle, work, and stress hormones. Journal of Psychosomatic Research58(4), 343–349. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2004.11.003
  • Iftikhar U, Choudhry N. Serum levels of androgens in acne & their role in acne severity. Pak J Med Sci. 2019;35(1):146–150. doi:10.12669/pjms.35.1.131
  • Marcus, D. A. (2004). Sex Hormones and Headache. In Principles of Gender-Specific Medicine (Vol. 1, pp. 129–136). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-012440905-7/50279-6
  • Schurman, L., Gonzalez, C., Leiderman, S. M., Calvar, C. E., Curriá, M. I., Fernández, G. I., … & Llano, M. (2016). Hiperandrogenismo. Revista argentina de endocrinología y metabolismo, 53.
  • Winnykamien, I., Dalibón, A., & Knoblovits, P. (2017). Síndrome de ovario poliquístico. Rev Hosp Ital B Aires, 37(1), 10-20.
  • Yaghjyan L, Colditz GA. Estrogens in the breast tissue: a systematic review. Cancer Causes Control. 2011;22(4):529–540. doi:10.1007/s10552-011-9729-4
  • Zouboulis, C. C., Chen, W. C., Thornton, M. J., Qin, K., & Rosenfield, R. (2007). Sexual hormones in human skin. Hormone and Metabolic Research. https://doi.org/10.1055/s-2007-961807  

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.