Tuoksuruudan "taianomaisia" käyttötapoja

Tuoksuruuta on kasvi, jota käytetään yleisesti vähentämään stressiä ja hermostuneisuutta. Sanotaan, että mikäli huomaat kyseisen kasvin kuihtuvan, se johtuu siitä, että se on imenyt huonoa energiaa ympäristöstä.
Tuoksuruudan "taianomaisia" käyttötapoja

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2019

Tuoksuruuta on yleisesti käytössä oleva lääkinnällinen kasvi. Ehkä olet kuullut tästä yrtistä, jota voidaan poimia niin “naaras” kuin “uros” -muodoissa. Kasvilla sanotaan olevan epätavallisia vaikutuksia ylimaalliseen maailmaan.

Opi tuoksuruudan monista vahvuuksista ja käyttötavoista tämän artikkelin avulla – etenkin niistä, joita pidetään suorastaan taianomaisina!

Tuoksuruuta ja sen maagiset ominaisuudet

Tuoksuruuta on monivuotinen, aromaattinen kasvi, jonka lehdet ovat kellertävän vihreät ja jonka kukat ovat pieniä. Se kasvaa kuivilla aluella ja on sopeutunut hyvin Välimeren ilmastoon.

Tuoksuruuta löytyy useista kodeista ja puutarhoista, esimerkiksi sen takia, että sen tuoksu on voimakas ja se karkottaa hyvin hyönteisiä tietyistä viljoista.

Useat muinaiset kulttuurit käyttivät tuoksuruutaa ja jopa palvoivat sen voimia.

  • Roomalaiset viljelivät kyseistä kasvia ja ottivat sitä mukaansa kun vierailivat vankilassa, sillä sen uskottiin karkottavan “pahan silmän”.
  • Kiinalaiset käyttivät sitä vastustaakseen negatiivisia ajatuksia tai toiveita.
  • Kelttiläiset taikurit uskoivat tuoksuruudan tarjoavan suojan loitsuja vastaan ja sitä voitiin käyttää apuna parantamisessa.
  • Tuoksuruuta oli pyhä kasvi varhaisille juutalaisille, egyptiläisille sekä kaledonialaisille, jotka uskoivatkin sen olevan lahja jumalilta.
  • Varhaisessa Amerikassa alkuperäiskansat käyttivät tuoksuruutaa langettaakseen loitsuja, ja he uskoivat, että jos tuoksuruudan oksan asettaa kuun valoon ennen sen antamista rakastetulleen, voidaan sen avulla voittaa tämän sydän ikuisiksi ajoiksi.
tuoksuruuta ja sen maagiset ominaisuudet

Koska ja miten sinun tulisi istuttaa tuoksuruuta?

Sanotaan, että tuoksuruuta on paljon voimakkaampi (niin lääkinnällisessä kuin hengellisessäkin mielessä), mikäli se on löydetty jonkun muun puutarhasta, jolloin henkilö, joka istuttaa sen uudelleen ja käyttää sitä myöhemmin, saa myös osansa kasvin varteen jääneestä, alkuperäisen omistajan energiasta.

Kun tuoksuruuta istutetaan seuraavalla tavalla, sen uskotaan tarjoavan kaikki mahdolliset hyötynsä:

  • Älä istuta kasvia silloin, kun sinulla on vihainen, masentunut tai stressaantunut olo.
  • Naisten ei tulisi istuttaa tuoksuruutaa kuukautistensa aikana.
  • Jos istutat tuoksuruudan ilman, että uskot sen sisältämiin voimiin, tai silkasta uteliaisuudesta, et tule huomaamaan mitään sen vaikutuksista.
  • Ota aikaa tuoksuruudan istuttamiseen, mutta älä liioittele. Tämä kasvi tarvitsee reilusti auringonvaloa ja vettä.

Tuoksuruutaa on kahta eri sorttia: uros (suuret lehdet) ja naaras (pienet lehdet). Istuta uroskasvit puutarhasi vasemmalle puolelle ja naaraskasvit oikealle.

Älä koskaan istuta tuoksuruutaa paikkaan, jossa vierailee usein kissoja – vaikka se voikin olla loistava tapa pitää ne poissa merkkailemasta reviiriään tässä tietyssä osassa puutarhaa. Kasvi karkottaa myös sammakoita.

Jos huomaat, että tuoksuruutasi alkaa nuupahtaa, älä huoli äläkä yritä pelastaa kasvia – tämä on selvä merkki siitä, että se imee negatiivista energiaa ympäriltäsi ja tuo näin sinulle onnea.

Mitkä ovat tuoksuruudan lääkinnälliset ominaisuudet?

kukkiva tuoksuruuta

Tätä yrttiä on käytetty perinteisessä lääketieteessä vuosisatojen ajan. Pidä mielessäsi, että tuoksuruuta voi olla myrkyllistä, mikäli sitä nautitaan suurissa määrin ja varsinkin, jos sen öljyä syödään, sillä se on tarkoitettu vain ulkoiseen käyttöön.

Voit valmistaa tuoksuruudasta uutetta keittämällä enintään 12 sen lehteä litrassa vettä. Anna seoksen jäähtyä keittämisen jälkeen kymmenen minuuttia, suodata se sitten ja juo sitä korkeintaan kaksi kuppia päivässä.

Tuoksuruudan lääkinnällisiä ominaisuuksia:

  • Tuoksuruuta vahvistaa verisuonia, suojaa hiussuonten seinämiä, ehkäisee suonikohjuja, turvotusta, muita verenkierron ongelmia sekä sisäisiä verenvuotoja.
  • Se edesauttaa ruoansulatusta ehkäisemällä mahakipuja ja närästystä, vähentämällä kaasun muodostumista ja ruoansulatuksen häiriöitä sekä stimuloimalla maksan toimintaa. Tätä yrttiä kannattaa nauttia ylensyönnin jälkeen.
  • Se pitää sisällään spasmolyyttisiä ominaisuuksia, jotka auttavat hoitamaan mahan ja muiden kehon osien kramppeja sekä ripulia.
  • Se edistää terveellistä kuukautiskiertoa lisäämällä kohdun verenkiertoa; sen käyttöä ei kuitenkaan suositella raskauden aikana, sillä se voi laukaista keskenmenon.
  • Kasvin rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi sitä käytetään lievittämään stressiä, hermostuneisuutta sekä unettomuutta.
  • Se auttaa lievittämään sokista tai rasituksesta johtuvaa kipua, sekä reuman ja niveltulehduksen aiheuttamia tulehduksia.
  • Tuoksuruuta voi myäs edesauttaa painonpudotusta ja vähentää nesteiden kertymistä kehoon, kuin myös stimuloida ja vapauttaa rasvahappoja kudoksista.

Mitkä ovat tuoksuruudan taianomaiset ominaisuudet?

Jos olet kiinnostunut loitsuista ja haluat houkutella hyvää energiaa kotiisi tai työpaikallesi, voit hyötyä kasvin seuraavista ominaisuuksista:

  • Se suojelee: yksi tuoksuruudan tunnetuimmista ominaisuuksista on se, että se muodostaa suojaavan alueen sen istuttaneen henkilön ympärille.
  • Se houkuttaa positiivista energiaa: joskus tämä kasvi voi houkutella oikean ihmisen elämääsi, olipa sitten kyse rakkaudesta, perheestä tai työstä.
  • Se on hoitava: tuoksuruutaa voidaan käyttää useiden eri sairauksien ja ongelmien hoitoon, kuten selitimme jo aiemmin.
  • Se taistelee negatiivisuutta vastaan: jos elät ympäristössä, jossa on huonoa energiaa, voit tuoda paikalle hieman tuoksuruutaa imemään negatiivisen energian pois.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parray SA et al., Ruta graveolens: from Traditional System of Medicine to Modern Pharmacology: an Overview. American Journal of PharmTech Research 2012
  • Funk, J. L., & Vitousek, P. M. (2007). Resource-use efficiency and plant invasion in low-resource systems. Nature. https://doi.org/10.1038/nature05719
  • Abbott, L. B., Lepak, D., & Daniel, D. L. (2007). Vegetative and Reproductive Phenology of African Rue (Peganum harmala) in the Northern Chihuahuan Desert. The Southwestern Naturalist. https://doi.org/10.1894/0038-4909(2007)52[209:VARPOA]2.0.CO;2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.