Verenvuoto synnytyksen jälkeen: ehkäisy ja hoito
Verenvuoto synnytyksen jälkeen on merkittävä riski naiselle. Se on yksi suurimmista synnytyksen jälkeisistä komplikaatioista ympäri maailmaa. Mikä sitä aiheuttaa ja kuinka sitä hoidetaan?
Verenvuoto synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeiseksi verenvuodoksi määritellään yli 500 ml:n verenhukka alatiesynnytyksen jälkeen tai 1 litran verenhukka keisarileikkauksen jälkeen. Maailmanlaajuisesti 75 % raskauden jälkeisistä komplikaatioista johtuvat verenvuodoista.
Verenvuoto synnytyksen jälkeen on suurin synnyttäneiden naisten kuolinsyy alikehittyneissä maissa. Itse asiassa ne aiheuttavat lähes kolmanneksen kaikista synnyttäneiden naisten kuolemista.
Kolmasosaan tapauksia ei liity riskitekijöitä tai tunnettuja syitä. Verenvuotoja voikin esiintyä kaikilla naisilla kaikenlaisten synnytysten jälkeen. Yleisimmät neljä syytä ovat kuitenkin seuraavat:
- Kohdun atonia: kohdun lihasten supistuskyvyttömyys.
- Emättimen tai kohdunkaulan vammat.
- Istukan jäämät kohdussa synnytysongelmien seurauksena.
- Veren hyytymishäiriö.
Verenvuoto synnytyksen jälkeen: ehkäisy ja hoito
Verenvuodon ilmaantuessa on tärkeää saada nopeaa ja tehokasta hoitoa äitiyskuolleisuuden ehkäisemiseksi. Nykyään synnytyksen jälkeisten verenvuotojen ehkäisemiseen tarkoitetut menetelmät ovat vähentäneet kuolleisuusprosenttia kehittyneissä maissa.
Tavoitteena on vähentää synnyttävän äidin riskitekijöiden määrää.
Käy lukemassa tämäkin: Lähestyykö synnytys? Pakkaa valmiiksi ennen h-hetkeä
Synnytyksen valvonta
Synnytykseen kuuluu myös istukan ponnistaminen ulos vauvan syntymän jälkeen. Mitä enemmän kohtu supistelee, sitä lyhyempi ja tehokkaampi tämä synnytyksen vaihe on. Tämä vähentää verenvuodon riskiä.
Synnytyksen jälkeistä verenvuotoa voidaan ehkäistä eri vaiheissa. Ensiksi, synnyttävälle äidille saatetaan antaa kohdun supistumista lisääviä lääkkeitä, jotka lyhentävät synnytyksen kestoa.
Yleisin tällainen lääke on oksitosiini. Jos oksitosiinia ei ole saatavilla, lääkärit voivat käyttää esimerkiksi misoprostolia. Lääkärin tulisi myös palpoida naisen vatsaa aika ajoin sen varmistamiseksi, että kohtu varmasti supistelee riittävästi.
Yksi lääkärien suorittama toimenpide voi olla istukan käsinirrotukseen liittyvä napanuoran varhainen sitominen. Tämä on kuitenkin kiistanalainen menetelmä.
Käy lukemassa: Verenvuoto raskauden aikana: syyt ja hoito
Välilihan repeämien ehkäisy
Väliliha sijaitsee genitaalialueen ja peräaukon välillä. Kontrolloimattomissa synnytyksissä välilihan repeämät ovat tavallisia ja voivat aiheuttaa verenvuotoa synnytyksen jälkeen. Tästä syystä joillekin naisille tehdään episiotomia eli välilihan leikkaus. Tässä menetelmässä tehdään pieni hallittu viilto välilihan alueelle.
Episiotomiat ovat myös tehokas keino ehkäistä hallitsematonta verenvuotoa ja ehkäistä tulevia ongelmia. Niillä voidaan välttää esimerkiksi kivut tai pahat arvet.
Anemian hoito raskauden aikana
Anemia voi pahentaa raskauden jälkeistä verenvuotoa, mistä syystä anemian diagnosointi ja hoito ovat myös joitakin keinoja ehkäistä liiallista verenvuotoa.
Anemian ehkäisyn onnistuminen voi riippua kuitenkin enemmän lisäravinteiden syönnin varhaisesta aloittamisesta kuin niiden määristä. Kaikkia raskaana olevia naisia suositellaankin syömään rauta- ja foolihappolisiä viimeistään yhdeksännestä raskausviikosta alkaen.
Välilihan repeämien minimointi avustetussa synnytyksessä
Joskus lääkärit saattavat joutua käyttämään erityisiä välineitä synnytyksen avustamiseksi. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita ne välineet, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän vaurioita.
Avustetuissa synnytyksissä tulisi ensisijaisesti turvautua imukuppiin.
Verensiirto
Verenvuoto synnytyksen jälkeen voi aiheuttaa suuren verenhukan, mistä syystä voidaan joskus tarvita verensiirtoa.
Lopuksi
Verenvuoto synnytyksen jälkeen on yksi maailman yleisimmistä kuolemaan johtavista synnytyksen jälkeisistä komplikaatioista. Koska ne ovat riski kaikille synnyttäjille, on tärkeää valvoa raskautta alusta loppuun saakka.
Lisäksi verenvuodon ilmaantuessa apua tulee saada mahdollisimman nopeasti, jotta ennuste on paras mahdollinen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cabrera Ramos, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revista Peruana de Ginecologia Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
- Calle, A., Barrera, M., & Guerrero, A. (2008). Diagnóstico y manejo de la hemorragia posparto. Rev Per Ginecol Obstet.
- Campbell OM, Graham WJ. Lancet Maternal Survival Series Steering Group.Strategies for reducing maternal mortality: getting on with what works. Lancet. 2006; 368 (9543): 1284–99.
- Khan KS, Wojdyla D, Say L, Gülmezoglu AM, Van Look PF. WHO analysis of causes of maternal death: A systematic review. Lancet. 2006;367 (9516): 1066–74.
- OMS. (2014). Recomendaciones de la OMS para la prevención y el tratamiento de la hemorragia posparto. Organización Mundial de la Salud. https://doi.org/http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/141472/1/9789243548500_spa.pdf
- World Health Organization. World Health Organization multicountry survey on maternal and newborn health. Geneva: WHO; 2012
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.