Logo image
Logo image

Vetyperoksidin käyttötarkoitukset ja hyödyt

3 minuuttia
Vetyperoksidilla on desinfioiva, valkaiseva ja antibakteerinen vaikutus, joka on hyväksi kodille, keholle ja kauneudelle. Lue lisää tästä artikkelista!
Vetyperoksidin käyttötarkoitukset ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vetyperoksidi on yllättävän monipuolinen ja hyödyllinen aine, jota voi käyttää moniin eri asioihin leikkuulautojen puhdistamisesta suun haavojen hoitoon. Pieninä (alle 5 prosentin) pitoisuuksina vetyperoksidia käytetään kosmetiikassa muun muassa hiustenvalkaisussa, ja esimerkiksi piilolinssien puhdistusliuoksina sekä haavojen desinfioinnissa. Vetyperoksidin desinfiointikyky perustuu sen hajoamiseen veren toimiessa katalyyttinä. Vapautuva happi tappaa bakteereita.

Laimentamattomana vetyperoksidi (H202) on hyvin myrkyllinen aine, mutta laimennettuna sitä voi käyttää monipuolisesti ja turvallisesti kodin puhdistukseen ja kauneudenhoitoon. Vetyperoksidiliuosta saa ostettua eri pitoisuuksina apteekeista. Vetyperoksidiliuoksella voi mm. puhdistaa haavat ja vähentää tulehduksen riskiä ja sitä voi käyttää pyykinpesuun. Usein vetyperoksidia löytyy myös kosmetiikasta, etenkin hiustenhoitotuotteista.

Vetyperoksidin käyttötarkoitukset ja hyödyt

Vetyperoksidi valkaisee, desinfioi ja tappaa bakteereja, mikä tekee siitä joka kodin tehopakkauksen. Vetyperoksidi tulisi säilyttää tummassa lasipullossa (yleensä sitä myydäänkin niissä), sillä sen teho laimenee auringonvalolle altistuessa.

Haavojen puhdistus

Vetyperoksidia käytetään kotona, kouluissa ja työpaikoilla haavojen desinfioimiseen ja puhdistamiseen. Tähän tarkoitukseen käytettynä liuoksen vahvuus ei saisi ylittää 5 prosenttia. Kostuta vanulappu liuoksessa ja taputtele haavalle tai naarmulle. Vetyperoksidi alkaa poreilla haavassa ja se voi kirvellä hieman, mitä ei tule pelästyä.

Vaatteiden valkaisu

Some figure

Vetyperoksidi on hyvä vaihtoehto valkaisuaineelle. Kerää vatiin kaikki valkaisua kaipaavat vaatteet, laita vati lähes täyteen vettä ja kaada sekaan kupillinen vetyperoksidia. Sekoita ja anna vaatteiden liota jonkin aikaa ennen normaalia pesukonepesua. Koneessa kannattaa käyttää valkopyykille tarkoitettua pesuainetta.

Vetyperoksidin avulla voi myös poistaa  jämähtäneet veritahrat vaatteista: hiero sitä suoraan tahralle ja näet, kuinka tahra häviää.

Jalkasieni ja kynsisieni

Jos sinulla on jatkuvasti ongelmia jalkasilsan tai kynsisienen kanssa, kannattaa kokeilla vetyperoksidia niiden hoitoon. Etenkin kynsisieni on ikävä ja helposti uusiutuva vaiva, jota voi olla vaikea hoitaa. Vetyperoksidi tappaa tehokkaasti sienikasvustoa. Sekoita vetyperoksidia suhteessa samaan määrään vettä ja uita jalkoja vähintään pari minuuttia seoksessa iltaisin, ja kuivaa sitten hyvin.

Suun haavaumat ja aftat

Vetyperoksidista saa tehokkaan suuhuuhteen, joka toimii suun haavojen parantamiseen. Mikä parasta, vetyperoksidi on erittäin edullinen valmiste verrattuna vaikka suuvesiin. Vetyperoksidi sopii hyvin juuri suun terveyden hoitamiseen, sillä se ei aiheuta ärsytystä herkillä limakalvoilla.

Jos kärsit kurkkukivusta ja kurkun tulehduksesta, voit kurlutella vetyperoksidilla. Jos sinulla on aftoja tai haavaumia, purskuttele vetyperoksidiliuosta suussa hetkisen ajan ja sylje sitten pois. Vetyperoksidin maku ei ole kovin miellyttävä, mutta siihen tottuu. Liuoksen tulisi olla 3-prosenttista ja sitä voi taputella vaikka vanupuikolla suoraan haava-alueelle tai laimentaa sen vedellä suuhuuhteeksi.

Hampaiden valkaisu

Some figure

Vetyperoksidi on tuttu esimerkiksi vaalentavista hiusväreistä, ja sen teho ulottuu myös hampaisiin. Voit käyttää hyvin laimeaa vetyperoksidiliuosta suuvetenä ja pitkällä aikavälillä huomaat sen vaalentavan vaikutuksen hampaisiisi. Älä niele vettä.

Peräsuolen puhdistus

Vetyperoksidia voi käyttää kotitekoisessa suolihuuhtelussa. Tarvitset 2 desilitraa laimeaa vetyperoksidia ja 18 litraa lämmintä vettä. Älä missään nimessä ylitä määriä.

Peräruiske

Jos kärsit ummetuksesta, käytä ruokalusikallinen 3-prosenttista vetyperoksidiliuosta sekoitettuna litraan lämmintä, tislattua vettä. Ole varovainen määrissä.

Ihon värjäytymät

Vetyperoksidilla voi hälventää ihon värin muutoksia, epätasaisuutta ja arpia. Käyttämällä vetyperoksidia säännöllisesti huomaat eron jo kahdessa viikossa. Levitä liuosta värjäytyneille alueille tai arville vanulapulla, mutta vältä silmänympärystä, sillä ohuelle ja herkälle iholle ei tulisi levittää vetyperoksidia.

Kainaloiden vaalentaminen ja puhdistus

Vetyperoksidi sopii kainaloiden tummien varjojen häivyttämiseen. Kainaloiden tummuminen johtuu usein deodoranteista ja vahaamisesta tai höyläämisestä. Hiero vetyperoksidiliuosta kainalon iholle ja huuhtele pois hetkisen kuluttua. Vetyperoksidi poistaa myös epämiellyttävät hajut.

Kodin puhdistaja

Some figure

Liuota 50 ml vetyperoksidia (3 %) astianpesuaineeseen ja saat astioistasi todella kirkkaat ja puhtaat. Voit käyttää vetyperoksidia muuallakin keittiössä, esimerkiksi jääkaapin puhdistukseen ja leikkuulautojen pyyhkimiseen. Vetyperoksidi tappaa tehokkaasti kaikki bakteerit, joita pesii etenkin jatkuvasti käytössä olevilla pinnoilla.

Sekoita kolmeprosenttista vetyperoksidia samaan määrään etikkaa ja pyyhi kaikki puhdistusta kaipaavat alueet. Käytä vetyperoksidia myös suihkutiloissa, vessassa, pesualtaissa ja lattioilla: sekoita vetyperoksidia lämpimään veteen käyttäen kumpaakin sama määrä.

Hiusten raidoitus

Olet varmasti tietoinen siitä, että monissa hiustenvaalennustuotteissa on vetyperoksidia. Voit käyttää sitä myös kotiraidoituksen tekemiseen, näin säästät rahaa ja aikaa! Liuota kolmeprosenttista vetyperoksidia samaan määrään vettä suihkepullossa, kastele hiukset ja suihkuttele haluamillesi alueille, kampaa läpi ja kuivata hiustenkuivaajalla. Jatkuvasti käytettynä tämä luo hiuksiin luonnollisen näköiset raidat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hydrogen Peroxide is Scavenged by Ascorbate-specific Peroxidase in Spinach Chloroplasts. (2017). Plant and Cell Physiology. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.pcp.a076232
  • Wong, C. M., Wong, K. H., & Chen, X. D. (2008). Glucose oxidase: Natural occurrence, function, properties and industrial applications. Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s00253-008-1407-4
  • Korshunov, S., & Imlay, J. A. (2010). Two sources of endogenous hydrogen peroxide in Escherichia coli. Molecular Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2958.2010.07059.x
  • Paumann-Page, M., Furtmüller, P. G., Hofbauer, S., Paton, L. N., Obinger, C., & Kettle, A. J. (2013). Inactivation of human myeloperoxidase by hydrogen peroxide. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2013.09.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.