Tarttuva ripuli: mitä siitä pitäisi tietää?
Asiantuntijat määrittelevät ripulin nestemäiseksi ulosteeksi, jonka vuoksi on käytävä vessassa vähintään kolme kertaa päivän aikana. Tarttuva ripuli on merkki lääketieteellisestä ongelmasta, ja Maailman terveysjärjestön mukaan se on toiseksi yleisin kuolinsyy matalan tulotason maissa.
Länsimaissa, joissa on kehittynyt terveydenhoitojärjestelmä, ripuli ei yleensä aiheuta suuria ongelmia. Hyvin alhaisen tulotason maissa se voi kuitenkin jopa viedä hengen. Luetpa tätä oman tietosi lisäämiseksi tai ennaltaehkäistäksesi tarttuvaa ripulia, on tärkeää että meillä kaikilla on tarpeeksi tietoa tästä aiheesta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken oleellisen, mitä sinun pitäisi tietää tarttuvasta ripulista.
Mikä on tarttuva ripuli?
Kuten edellä mainitsimme, tarttuva ripuli luokitellaan nestemäiseksi ulosteeksi, jonka vuoksi henkilö joutuu käymään vessassa yli kolme kertaa päivässä. Tutkimusten mukaan pienillä, enintään kahden vuoden ikäisillä lapsilla, on ripulia jos tämä ulostaa vähintään kolme kertaa 12 tunnin aikana tai yhden kerran niin että ulosteeseen on sekoittunut verta, limaa tai mätää.
Patogeenit aiheuttavat tarttuvaa ripulia, edellyttäen ettei mitään muuta syytä löydy, kuten ruokamyrkytys tai ruoansulatuskanavan häiriöt – esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä. Muun muassa virukset, bakteerit tai alkueläimet (parasiittiset yksisoluiset organismit) pystyvät myös aiheuttamaan ripulia.
Lääketieteellisen tiedon lisäksi on välttämätöntä ottaa huomioon tarttuva ripuli kontekstuaalisesti maailmanlaajuisesti. Maailman terveysjärjestö on julkaissut paljon tietoja aiheeseen liittyen, ja niiden joukosta löydämme seuraavat faktat:
- Ripulisairaudet ovat toiseksi suurin kuolinsyy alle viisivuotiailla lapsilla maailmanlaajuisesti.
- Tämä tarkoittaa noin 525 000 lapsen kuolemaa joka vuosi.
- Merkittävä osa näistä kuolemista voitaisiin estää riittävällä terveydenhoidolla ja asianmukaisella elintarvikevalvonnalla.
Tarttuva ripuli voi aiheuttaa vakavaa aliravitsemusta, terveiden elinvuosien menettämistä ja vakavammissa tapauksissa potilaan kuolemaa.
Tarttuva ripuli: syyt
Kuten tieteelliset tutkimukset mainitsevat, virukset, bakteerit ja alkueläimet aiheuttavat tarttuvaa ripulia tiettyjen monimutkaisempien loisten lisäksi. Selitämme nyt lyhyesti, mistä kukin näistä koostuu.
Bakteerit
Yllättäen bakteerit aiheuttavat vain 10-20 % tarttuvasta ripulista. Yleisimpiä enteropatogeenisia aineita ovat seuraavat: Shigella spp., Salmonella spp., Vibrio cholerae, Enterohemorrhagic Escherichia coli, Aeromonas spp. ja Yersinia enterocolitica.
On myös syytä mainita Campylobacter jejuni -bakteerit, johon kuuluu neljä yleisintä ripulia aiheuttavaa bakteerikantaa maailmanlaajuisesti.
Virukset
Monet virukset aiheuttavat ripulia, mukaan lukien noro- ja rotavirukset. Ne ovat yleisimmin vastuussa akuutista ripulista. Nämä virusten aiheuttamat löysät ulosteet tunnetaan myös nimellä virusperäinen gastroenteriitti tai mahahaava.
Alkueläimet ja muut loiset
Jotkut vedessä esiintyvät alkueläimet, kuten Entamoeba histolytica tai Giardia lamblia, voivat myös aiheuttaa tarttuvaa ripulia. Monimutkaisemmat loiset, kuten suolistomadot, jotka tieteellisessä kielessä tunnetaan nimellä Ascaris lumbricoldes, voivat myös aiheuttaa ripulia.
Yleisimmät leviämistavat
Riippuen siitä, mitä taudinaiheuttajaa tarkastelemme, voimme havaita että leviämistavat ovat erilaisia ja niitä on monia. Esimerkiksi virus välittyy mikroaerosolien kautta tartunnan saaneelta henkilöltä – yskän ja aivastuksen muodossa, kun taas bakteeri saadaan yleensä saastuneen ruoan tai juoman kautta.
Kuinka estää tarttuvaa ripulia
Tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (CDC) mukaan, paras keino ehkäistä tarttuvaa ripulia on steriloida keittiön pinnat, olla juomatta käsittelemätöntä vettä ja syödä vain elintarvikkeita, jotka on keitetty tai pastöroitu.
Tämä johtuu siitä, että edellä mainitut mikro-organismit välittyvät tehokkaasti suorassa kontaktissa saastuneen veden tai tiettyjen elintarvikkeiden kautta.
Mitä muita oireita tarttuva ripuli aiheuttaa?
Nestemäisen tai paksun ulosteen lisäksi tarttuvaan ripuliin voi liittyä myös muita oireita, ripulin aiheuttajasta riippuen. Yhdysvaltojen diabetes- sekä ruuansulatus- ja munuaissairauksien kansallisen instituutin (NIH) mukaan ripuliin liittyvät kliiniset oireet voivat olla seuraavanlaisia:
- Veri ulosteessa
- Kuume ja vilunväristykset
- Huimaus
- Oksentelu
- Kipu ja turvotus vatsassa
Ruoasta saatavan tarttuvan ripulin ehkäiseminen
Kuten aikaisemmin mainitsimme, monet taudinaiheuttajat aiheuttavat tarttuvaa ripulia: bakteerit, virukset, alkueläimet ja muut loiset. Suurimmassa osassa länsimaista tarttuva ripuli ei aiheuta suurta ongelmaa, mutta maissa joiden yleinen hygienia on heikko, se on toiseksi yleisin kuolinsyy.
Paras tapa ehkäistä tarttuvaa ripulia (lukuun ottamatta virusten aiheuttamia tapauksia) on välttää raakojen, huonosti valmistettujen tai sellaisten elintarvikkeiden kulutusta, joita on käsitelty huonosti desinfioidussa ympäristössä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Las 10 principales causas de defunción, Organización Mundial de la Salud (OMS). Recogido a 14 de noviembre en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
- Amorín, M. B., Schelotto, F., & Chiparelli, H. (1999). Agentes de diarrea, gastroenteritis. Temas de Bacteriología y Virología para CEFA. Librería Médica Editorial, 303-322.
- Enfermedades diarreicas, Organización Mundial de la Salud (OMS). Recogido a 14 de noviembre en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease
- del Sol, C. R. H., Hernández, G. V., Delgado, Z. M., Alemán, R. I. B., Rodríguez, Y. S., & Hernández, G. V. (2017). Bacterias enteropatógenas asociadas a enfermedad diarreica aguda en niños. Acta Médica del Centro, 11(2), 28-34.
- Prevención de las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos, CDC. Recogido a 14 de noviembre en https://www.cdc.gov/foodsafety/es/prevention-es.html
- Síntomas y causas de la diarrea, NIH. Recogido a 14 de noviembre en https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/diarrea/sintomas-causas#:~:text=coli)%2C%20Salmonella%20link%20y%20Shigella,link%20y%20Giardia%20lamblia%20link.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.