Logo image

Silikoosi: sairaus, joka on tekemässä paluuta Espanjassa

3 minuuttia
Kvartsin käytön yleistyminen työtasojen valmistuksessa herättää uudelleen henkiin vanhan uhan työterveydelle Espanjassa ja muistuttaa puutteista tämän sairauden ehkäisyssä.
Silikoosi: sairaus, joka on tekemässä paluuta Espanjassa
Viimeisin päivitys: 17 heinäkuuta, 2025

Espanjan terveysministeriön ja kansallisen työturvallisuus- ja työterveysinstituutin (INSST) esittämässä raportissa “La reemergencia de la silicosis en España” (suom. “Silikoosin uusi esiintyminen Espanjassa”) raportoidaan 520 silikoositapauksesta Espanjassa vuonna 2024, mikä on korkein luku sen jälkeen, kun taudin diagnooseja alettiin kirjata virallisesti vuonna 2007.

Yksi suurimmista huolenaiheista on se, että potilaat eivät enää ole pelkästään entisiä kaivostyöntekijöitä vaan myös ihmisiä, jotka käsittelevät keinotekoista ja luonnollista kvartsikiveä rakennus- ja sisustusalaan liittyvissä työpajoissa ja tehtaissa.

Silikoosi on parantumaton keuhkosairaus, joka johtuu kiteisen piidioksidipölyn pitkäaikaisesta hengittämisestä. Vaikka se on tunnettu työperäinen vaara, sen esiintyminen uusissa teollisuusympäristöissä – kuten työtasojen valmistuksessa – näkyy yhä enemmän ja tuo esiin tarpeen tarkastella uudelleen työturvallisuusolosuhteita ja jopa kuluttajan roolia.

Mikä on silikoosi ja miten siihen voi sairastua?

Silikoosi on termi, jota käytetään kuvaamaan etenevää ja peruuttamatonta keuhkosairautta, joka aiheutuu kiteisten piidioksidihiukkasten jatkuvasta hengittämisestä. Kyseessä on mineraalikomponentti, jota esiintyy luonnostaan kvartsin, graniitin, liuskekiven ja hiekan kaltaisissa materiaaleissa, usein kaivos- ja rakennusteollisuudesta peräisin olevissa materiaaleissa.

Hengitysteiden läpi kulkeutuessaan mikroskooppisen pienet jäämät tästä aineesta jäävät keuhkoihin ja johtavat etenevän fibroosin kehittymiseen. Tämä komplikaatio on arpikudoksen muodostumista, joka häiritsee hapenvaihtoa ja vaikeuttaa hengittämistä. Potilaille tämä merkitsee keuhkojen kapasiteetin asteittaista heikkenemistä, mikä rajoittaa fyysistä rasitusta ja elämänlaatua.

Oireita, jotka ilmenevät yleensä vähitellen, ovat mm:

  • Jatkuva yskä
  • Krooninen väsymys
  • Rintakipu
  • Hengenahdistus
  • Voimakas hengenahdistus (vaikeissa tapauksissa)

Vaikka on kiistatonta, että työturvallisuuden kehittyminen on vähentänyt sen esiintyvyyttä haavoittuvissa väestöryhmissä, kuten hiilikaivosten ja louhosten työntekijöissä, sen esiintyvyys on 2000-luvulla lisääntynyt uudelleen pääasiassa rakennusalalla, keraamisten tuotteiden valmistuksessa ja työtasoissa käytettävien tekokivien käsittelyssä.

Lue tämäkin: Asbestoosi: asbestille altistumisen merkit ja oireet

Nuoret työntekijät kärsivät eniten

Espanjan terveysministeriön yhdessä kansallisen työturvallisuus- ja työterveyslaitoksen (INSST) kanssa laatiman raportin luvuissa korostetaan, että 47,8 prosenttia vuosien 2007 ja 2024 välisenä aikana rekisteröidyistä silikoosidiagnooseista liittyy kvartsikonglomeraattien valmistukseen ja työstöön sekä luonnonkiven, erityisesti graniitin ja liuskekiven, käsittelyyn.

Muita mainittuja aloja ovat rakentaminen, ei-metallisten mineraalien ja muiden mineraalien kuin energiamateriaalien louhinta sekä metallurgia, joihin liittyy myös altistumista hengitettävälle kiteiselle piidioksidille.

Toinen huolestuttava seikka tässä tutkimuksessa on diagnoosin saaneiden potilaiden ikä. Suurin osa on nuoria, 30-49 -vuotiaita miehiä, kertoo Catherine Cavalin, yksi tutkimuksen tekijöistä. Tämä suuntaus kuvastaa leikkaus-, kiillotus– ja pintakäsittelytehtävissä sekä nykyaikaisissa tehtaissa työskentelevien henkilöiden profiilia.

Se on myös osoitus siitä, että tarvittavia suojatoimenpiteitä ei useinkaan oteta huomioon. Vaikka sitä pidetään piilevänä uhkana, silikoosi on itse asiassa ehkäistävissä oleva sairaus, jos työolosuhteet ovat asianmukaiset ja mahdollisesti vaarallisten materiaalien käyttöä säännellään.

Huoli komplikaatioriskistä

Asteittaisen keuhkovaurion lisäksi silikoosiin liittyy suuri riski sairastua muihin vakaviin komplikaatioihin. Sekä tieteellisissä tutkimuksissa että edellä mainitussa raportissa varoitetaan, että ainakin 40 prosentissa tapauksista tämä keuhkosairaus esiintyy samanaikaisesti muiden sairauksien, kuten nivelreuman, keuhkosyövän sekä sydän- ja verisuonitautien kanssa.

“40 prosentissa tapauksista, joissa toissijainen diagnoosi on silikoosi, se yhdistetään nivelreumaan, ja 60 prosentissa muihin immuunivälitteisiin sairauksiin”.

Catherine Cavalin, tutkija

Tämä tilanne valitettavasti vaikeuttaa diagnoosia, viivästyttää tai vaikeuttaa hoitoja ja huonontaa ennustetta. Vaikka viimeaikaisia raportteja kuolemantapauksista ei olekaan, se on edelleen vakavin seuraus.

Silikoosia koskevat keskeiset tiedot Espanjassa (2007-2024)

  • Rekisteröidyt tapaukset: Vuosina 2007-2024 maassa on raportoitu 5 930 silikoosiin liittyvää lääkärinlausuntoa.
  • Keuhkosyöpätapaukset: Vuodesta 2018 lähtien on raportoitu 46 kiteiselle piidioksidille altistumiseen liittyvää tapausta, joista 19 pelkästään vuonna 2024.
  • Talouden alat, joita asia eniten koskee: Kvartsi-agglomeraatteja ja luonnonkiveä työstävät yritykset, 48 % tapauksista; ei-metallisten ja ei-energiamineraalien louhinta, 18,5 % tapauksista ja rakennusala, 10,2 % tapauksista.
  • Taloudelliset kustannukset terveydenhuollossa: Vuosina 1997-2020 hoidettiin 111 359 silikoosiin liittyvää terveydenhuoltoprosessia, ja 97,5 prosenttia hoidoista rahoitettiin kansallisesta terveydenhuoltojärjestelmästä sen sijaan, että ne olisi tunnustettu ammattitaudiksi. Kustannukset hoitoprosessia kohti vaihtelevat iän mukaan: 40-49 -vuotiaiden potilaiden kustannukset ovat 7 218 euroa ja yli 70-vuotiaiden 3 384 euroa.

Lue lisää: Paranna hengitystä ja vahvista keuhkoja: 4 kotihoitoa

Ennaltaehkäisy on avainasemassa, ja sitoumus on kollektiivinen

Hiljattainen hälytys silikoosin yleistymisestä Espanjassa paljastaa puutteita työsuojelupolitiikassa. Se korostaa kuitenkin myös tarvetta ottaa yhteinen vastuu. Toisaalta on ratkaisevan tärkeää, että asianomaiset yritykset varmistavat asianmukaiset työympäristöt ja noudattavat tiukasti piidioksidille altistumista koskevia säännöksiä.

Tämä ulottuu työntekijöiden koulutuksesta ilmanvaihtojärjestelmien käyttöönottoon, suodatinnaamareiden pakolliseen käyttöön, suljettujen leikkaus- ja työstölaatikoiden käyttöön sekä säännölliseen lääketieteelliseen seurantaan. Samalla on tärkeää, että työntekijät varmistavat, että he noudattavat turvallisuusprotokollia ja hakeutuvat hoitoon epätavallisista oireista.

Viime kädessä ennaltaehkäisyyn liittyy myös sosiaalinen ulottuvuus; monet kuluttajat eivät ole tietoisia kvartsityötasojen valmistuksen ja näiden materiaalien käytön aiheuttamista piilevistä seurauksista. Tiedottaminen asiasta ja turvallisempien vaihtoehtojen etsiminen on myös yksi tapa edistää ratkaisua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.