Rottinkikalusteiden edut ja haitat

Rottinkalusteet eivät ole pitkään aikaan olleet yksinomaan puutarhakalusteita. Nyt niitä voidaan käyttää sisätiloissakin. Täällä kerromme niiden hyvät ja huonot puolet.
Rottinkikalusteiden edut ja haitat

Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2023

Yksi suosituimmista huonekalujen valmistuksessa käytetyistä materiaaleista on rottinki. Aluksi sitä käytettiin parvekkeilla, puutarhoissa ja muilla ulkoalueilla, mutta nyt rottinkikalusteet ovat suosittuja kodin sisälläkin.

Luonnonrottingin parantamiseen käytetyt tekniikat ovat kohentuneet ajan myötä, mutta on melko yleistä käyttää myös synteettistä rottinkia. Se tarjoaa samanlaisen viimeistelyn ja pienemmät ympäristöriskit.

Mitä kannattaa ottaa huomioon rottinkikalusteita harkittaessa? Otetaan selville tarkastelemalla rottingin etuja ja haittoja.

Rottingin käyttö huonekalujen valmistuksessa

Rattan Species Profile toteaa, että sana “rottinki” tulee malaijinkielisestä sanasta rotan ja viittaa paikallisiin kiipeilypalmuihin. Niitä kuvaillaan piikikkäiksi palmuiksi, jotka soveltuvat teolliseen käyttöön tärkeimmän tuotteensa ruo’on ansiosta.

Juuri tätä lehdistä erotettua vartta käytetään erityyppisten huonekalujen sekä korien ja mattojen runkona. Rottinkiruoko on yhtenäinen ja vahva, mutta samalla muokattava.

Rottinkikalusteet muistuttavat jollain tapaa massiivipuusta valmistettuja huonekaluja. Variaatiot ovat malleissa, ja rottingilla tehdyt on tehty huolellisemmin. Lisäksi puu on kalliimpi materiaali kuin rottinki.

Rottinkikalusteet voidaan jakaa kolmeen peruslinjaan:

  1. Siirtomaatyyli: Tässä yhdistyvät kuidun kudottu rakenne kukkakankaisiin.
  2. Ekologinen leikkaus: Huonekalujen valmistuksessa käytetään vain luonnonmateriaaleja.
  3. Etninen: Tämä täydentää sisustusta tietylle maalle tyypillisillä orgaanisilla elementeillä, joita edustavat esimerkiksi pöydät, arkut ja lamput.
rottinkikalusteet tehdään eräänlaisesta palmusta.
Calamus rotang. Yksi rottinkimateriaalia antavista kasvilajeista.

Rottinkikalusteiden edut

International Journal of Forestry and Forest Industriesin (Unasylva) mukaan rottinkikeppien kiinteät ja pyöreät ominaisuudet ovat hyödyllisiä huonekalujen rungon luomisessa, mikä ei päde bambun kohdalla, jolla on ontot varret.

Toinen rottingin etu on, että se on pääkomponentti, johon voidaan yhdistää muista materiaaleja, kuten metallia, lasia ja muovia. Tämä monipuolistaa pöytien ja joidenkin hyllytyyppien valmistusta.

Toinen mielenkiintoinen artikkeli: Maalaa puuhuonekalut näiden vinkkien avulla

Samoin rottinkihuonekaluja on saatavana monissa muodoissa, väreissä ja koissa, ja niillä on muun muassa seuraavia etuja:

Ne ovat ympäristöystävällisiä

Tämä kasvi kasvaa nopeasti tropiikissa, sen lisääntymisnopeus on korkea ja sen ympäristövaikutukset ovat erittäin pienet.

Itse asiassa on joitakin rottinkiviljelmiä, joiden tuotteita käytetään yksinomaan pöytien, tuolien ja hyllyjen valmistukseen.

Erinomainen kestävyys

Sen lisäksi, että ne ovat esteettisesti miellyttäviä ja mukavia, rottinkikalusteet ovat kestäviä. Muut kuidut, kuten paju, eivät ole yhtä kiinteitä kuin rottinki.

Vakaa ja turvallinen

Ne ovat kevyitä huonekaluja, mikä minimoi vakavien onnettomuuksien tai kovien kolhujen todennäköisyyden kuljetuksen aikana, mitä voi tapahtua raskaiden puukalusteiden kanssa.

Sopii sisä- ja ulkokäyttöön

Rottinki vanhenee ulkona, mutta se sisältää luonnollisia öljyjä, jotka auttavat suojaamaan sitä sääolosuhteiden aiheuttamalta rappeutumiselta, vähentävät halkeamia ja estävät venymistä. Sisällä on kuitenkin yksinkertaisempaa hoitaa niitä ja ne näyttävät hyvältä.

Räätälöinti

Rottinkikalusteet voidaan räätälöidä helposti, kuten myös verhoilu tarvittaessa. Kangas, kuvio ja värit on mahdollista valita oman maun mukaan. Verhoilun vaihtaminen muuttaa huoneen ilmettä suuresti.

Rottinkikalusteiden haitat

Rottinki on perinteistä ja lämmintä materiaalia ja säilyttää merkityksensä sisustuksessa. Mutta voi olla hyvä tietää joitakin haittoja, joita siitä voi aiheutua:

  • Tikut: Tämä ei ole kovin vakavaa, mutta voit saada tikkuja esimerkiksi sormiin vanhemmista ja laiminlyödyistä huonekaluista.
  • Pilaantumisvaara: Luonnollinen rottinki houkuttelee hyönteisiä, jos sitä ei huolleta kunnolla.
  • Niitä ei voi purkaa: Toisin kuin puuhuonekalut, rottinkikalusteiden osia, lukuun ottamatta tyynyjä tai pöydän lasia, ei voida purkaa. IOP Conferences: Materials Science and Engineering -konferenssissa käsiteltiin tätä rottingista valmistettujen huonekalujen erityispiirrettä. Helppokäyttöisyys, toimitus, varastointi ja kokoonpano ovat olennaisia huonekalumarkkinoilla, ja rottingin suunnittelusta puuttuu järjestelmä komponenttien liittämiseksi ja irrottamiseksi.
Toistaiseksi rottinkihuonekaluja ei voi koota ja purkaa itse. Tämä on huono puoli muihin materiaaleihin verrattuna.

Kuinka rottinkikalusteet kannattaa säilyttää?

Rottinkikalusteiden tärkein hoitotarve ovat puhdistus. Ne täytyy imuroida pölyn poistamiseksi ja puhdistaa saippuavedellä. Kasta liina saippuaveteen, purista ylimääräinen vesi pois ja pyyhi kaluste liinalla. Jos lika on päässyt pinttymään, käytä harjaa sekä suolavettä. Unohda muut pesuaineet, koska ne syövyttävät pinnoitetta. Älä koskaan laita kuumaa esinettä rottinkikalusteiden päälle, ja varo ehdottomasti tuomasta liekkiä tai muuta lämmönlähdettä rottingin lähelle, sillä se on syttyvää materiaalia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.