Logo image
Logo image

Raskaus yli 35-vuotiaana - mitkä ovat riskit?

2 minuuttia
Yli 35-vuotiaat ensisynnyttäjät ovat suuremmassa vaarassa saada komplikaatioita synnytyksen aikana kuin muut. On siis ymmärrettävää, että tämän iän ylittäneillä on enemmän keisarinleikkauksia kuin nuoremmilla äideillä.
Raskaus yli 35-vuotiaana - mitkä ovat riskit?
Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka yli 35-vuotiaat naiset eivät yleensä koe ongelmia raskautensa aikana, on kuitenkin otettava huomioon, että iän karttuessa erilaiset raskauteen liittyvät riskit kasvavat. Näihin kuuluvat vauvaa koskevat riskit, mutta myös itse äidin terveyttä koskevat riskit. Siksi onkin hyvin tärkeää, että verrattain vanhemmalla iällä olevat naiset ovat tietoisia eräistä seikoista raskauttaan koskien. Tässä artikkelissa keskitymmekin raskauteen yli 35-vuotiaana sekä sen riskeihin.

On tietysti totta, että ei ole olemassa mitään ikärajaa raskaaksi tulemisen suhteen, jos se vain on fyysisesti mahdollista. Mutta tietyn iän jälkeen on hyvä olla tietoinen erilaisista riskeistä. Nykyisin lääketiede on kuitenkin edistynyt niin paljon, että ongelmia on huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Yleisesti ottaen raskaus myöhemmällä iällä ei tarkoita automaattisesti sitä, että harvinaisia komplikaatioita olisi yhtä todennäköisesti odotettavissa.

Hedelmällisyyden väheneminen

Noin 30 ikävuoden jälkeen naisen hedelmällisyys lähtee laskuun. Tästä hetkestä lähtien on siis hiukan vaikeampi tulla raskaaksi kuin nuoremmalla iällä. Tämä voi ilmetä siinä, että ovulaatiota ei enää tapahdu yhtä usein kuin ennen. Jos olet yrittänyt tulla raskaaksi 6 kuukauden ajan mutta tulosta ei synny, asiantuntijat neuvovat käymään lääkärissä. On kuitenkin mielenkiintoinen tosiasia, että 35-39 -vuotiaana synnyttävät naiset ovat todennäköisemmin kaksosten äitejä kuin nuoremmat.

Raskauden jälkeiset terveysongelmat

 

Some figure

Jos haluat tulla raskaaksi, on parasta käydä ensin lääkärissä, jotta saat käsityksen omasta terveydentilastasi. Lisäksi on muistettava, että 35 ikävuoden jälkeen raskaaksi tulevilla naisilla on suurempi riski saada tiettyjä sairauksia tai oireita – näihin kuuluvat muun muassa korkea verenpaine ja diabetes. Tämän tiedon ovat varmistaneet tutkimukset, joissa analysoitiin sairauksien ilmenemistä raskaina olevilla naisilla sen mukaan, minkä ikäisiä he olivat.

Vauvan terveyteen vaikuttavat ongelmat

Toinen asia, joka tulisi ottaa huomioon yli 35-vuotiaana raskaaksi tulevilla, on se tosiasia, että vanhemmalla iällä sikiön kromosomihäiriöiden riski lisääntyy. Näihin häiriöihin kuuluu muun muassa Downin syndrooma. Voit tietysti aina tehdä raskauden aikana kokeen, jossa selvitetään onko sikiöllä tämän tyyppistä ongelmaa, mutta monet naiset tuntevat ettei se ole eettisesti oikein.

Raskaus ja keskenmeno

Keskenmeno tapahtuu useimmiten raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Tämän todennäköisyys lisääntyy iän kasvaessa. Esimerkiksi 20-30 -vuotiailla naisilla keskenmenon riski on noin 15 %, kun taas 40 hujakoilla tämä todennäköisyys on 25 %. Tämä on yhteydessä siihen faktaan, että 35-vuotiailla naisilla on suurempi riski sen suhteen, että sikiö saisi jonkin tyyppisen kromosomikomplikaation. Siten vanhemmalla iällä on myös suurempi riski saada keskenmeno.

Ongelmat synnytyksessä

 

Some figure

Yli 35-vuotiaat ensisynnyttäjät ovat suuremmassa vaarassa saada komplikaatioita synnytyksen aikana kuin nuoremmat naiset. Tässä iässä voi ilmetä helpommin sikiön rasittuneisuutta sekä toinen pitkittynyt jakso synnytyskipuja. Siten onkin ymmärrettävää, että vanhemmilla synnyttäjillä on enemmän keisarinleikkauksia kuin nuoremmilla.

Ota siis nämä seikat huomioon, mikäli suunnittelet raskaaksi tuloa yli 35-vuotiaana – ja muista ennen kaikkea käydä lääkärin vastaanotolla jos sinulla on kysymyksiä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carolan, M., & Nelson, S. (2007). First mothering over 35 years: Questioning the association of maternal age and pregnancy risk. Health Care for Women International. https://doi.org/10.1080/07399330701334356
  • Cleary-Goldman, J., Malone, F. D., Vidaver, J., Ball, R. H., Nyberg, D. A., Comstock, C. H., … D’Alton, M. (2005). Impact of maternal age on obstetric outcome. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/01.AOG.0000158118.75532.51
  • Jolly, M. (2000). The risks associated with pregnancy in women aged 35 years or older. Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/15.11.2433
  • Lampinen, R., Vehviläinen-Julkunen, K., & Kankkunen, P. (2009). A Review of Pregnancy in Women Over 35 Years of Age. The Open Nursing Journal. https://doi.org/10.2174/1874434600903010033
  • Ramoneda, C. (2014). Preeclampsia . Eclampsia y síndrome HELLP. AEP (Associació Espanyola de Pediatria). https://doi.org/10.1002/kin.550230602
  • Secretaría Distrital de Salud. (2014). Guía de trastornos hipertensivos del embarazo. Secretaría Distrital de Salud Bogotá D.C. https://doi.org/10.1016/j.jelekin.2006.10.005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.