Raskauden ja peräpukamien välinen yhteys
Peräpukamat ovat epämiellyttävä ja ahdistava ongelma, josta useat naiset kärsivät raskauden aikana. Ne johtuvat peräsuolen alueen verisuonien laajenemisesta. Raskauden ja peräpukamien välillä on siis todettu olevan yhteys, ja tätä aihetta käsittelemme tämän päivän artikkelissa!
Suurin osa naisista saa peräpukamia vain raskauden aikana, mutta toiset kärsivät niistä myös muina aikoina. Joka tapauksessa ne ovat paljon yleisempiä raskauden aikana. Arvioiden mukaan jopa 50 prosentilla raskaana olevista naisista on peräpukamia.
Peräpukamia ilmaantuu yleensä raskauden toisesta kolmanneksesta lähtien. Niitä ilmestyy myös synnytyksen aikana ja sen jälkeenkin, ja ne usein aiheuttavat äärimmäistä epämukavuuden tunnetta, vaikka ne eivät ole vaarallisia. Onneksi peräpukamien muodostumista voidaan ehkäistä ja hoitaa.
Mitä peräpukamat ovat, ja miksi raskauden ja peräpukamien välillä on yhteys?
Peräpukamat ovat turvonneita verisuonia, jotka sijaitsevat peräsuolen alueella ja näyttävät turvonneilta palluroilta peräaukossa tai peräsuolessa. Tällaiset pallurat sisältävät monia laskimoita ja valtimoita.
Turvonneet “helmet” vaihtelevat kooltaan ja aiheuttavat yleensä kipua sekä kutinaa, joka voimistuu suolen toiminnan aikana. Peräpukamat vuotavat joskus hieman verta ja saattavat aiheuttaa ahdistusta raskaana oleville naisille.
Peräpukamat aiheuttavat kipua ja epämukavuutta istuessa tai kävellessä. Myös mukavan nukkuma-asennon löytäminen voi olla vaikeaa. Peräpukamia voi olla kahdenlaisia, ja keskustelemme niistä seuraavaksi.
Peräpukamien eri tyypit
Peräpukamat voivat olla sisäisiä tai ulkoisia. Ensimmäiset sijaitsevat peräaukon sisällä, alueella, josta peräsuoli alkaa. Ne voivat tulla ulos peräaukosta, jos ne ovat tarpeeksi suuria. Tämänkaltaista peräpukamaa kutsutaan prolapsiksi.
Sisäiset peräpukamat ovat yleensä vähemmän tuskallisia kuin ulkoiset peräpukamat, mutta yleensä vuotavat enemmän verta. Ulkoiset peräpukamat syntyvät peräaukon ulkopuolella ja ovat yleensä tuskallisempia sekä epämukavampia.
Ulkoiset peräpukamat ovat rykelmiä peräaukon ympärillä ja aiheuttavat suurta epämukavuutta erityisesti istuessa. Ulkoiset peräpukamat voivat myös vuotaa verta tai rasitettuina muuttua vielä tuskallisemmiksi.
Mikä aiheuttaa peräpukamia raskauden aikana?
Useat tekijät vaikuttavat peräpukamien esiintymiseen raskauden aikana. Ensinnäkin kasvavan sikiön myötä kohtu laajenee, mikä puolestaan lisää painetta peräaukon ja peräsuolen verisuoniin.
Lisäksi progesteronin lisääntyminen raskauden aikana voi myös vaikuttaa peräpukamien muodostumiseen. Tämä hormoni pehmittää verisuonien seinämiä ja siksi ne ovat alttiimpia turvotukselle.
Arviot osoittavat myös, että jopa 38 % raskaana olevista naisista kokee ummetusta. Tämä johtuu kasvavasta kohdusta, joka painaa suolistoa, ja joissakin tapauksissa rautalisien kulutuksesta. Samanaikaisesti raskaushormonit hidastavat suoliston toimintaa.
Kaiken kaikkiaan uloste muuttuu kovemmaksi ja painaa enemmän peräsuolen laskimoita. Tämä johtaa tulehdukseen. Yleensä naiset, joilla on ollut tämä ongelma ennen raskautta, kehittävät sen myös raskauden aikana.
Saatavilla olevat hoitomuodot
Peräpukamat paranevat joskus itsestään raskauden ja synnytyksen jälkeen ilman erityistä hoitoa. Ei ole kuitenkaan hyvä jättää peräpukamia hoitamatta, koska ne voivat pahentua ja joko vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun tai aiheuttaa suuria komplikaatioita.
On tavallista turvautua ensin kotihoitoihin, koska ne ovat useimmissa tapauksissa tehokkaita peräpukamien hoidossa. Mikäli peräpukamat eivät ala parantua kotihoidolla, on parasta mennä lääkäriin. Joten mikä on paras tapa hoitaa raskauden aikaisia peräpukamia? Katsotaanpa.
Kotona
Jotkut kodin hoitotoimenpiteistä, jotka voivat auttaa vähentämään turvotusta ja lievittämään oireita, ovat:
- Älä istu tai seiso pitkiä aikoja ja kävele vähän joka tunti.
- Päivittäinen 30 minuutin harjoittelu voi aktivoida verenkierron.
- Käytä tyynyä kun istut.
- Lämpimässä vedessä kylpeminen useita kertoja päivässä auttaa lievittämään kipua.
- Alueelle levitetyt kylmät kompressit tai jääpakkaukset auttavat vähentämään turvotusta ja kipua.
- Kosteat intiimipyyhkeet ovat parempia pyyhkimiseen kuin wc-paperi, ja paras vaihtoehto on käsisuihku.
- Paras nukkuma-asento on maata vasemmalla kyljellä.
- Kegel-harjoitukset auttavat paitsi valmistautumaan synnytykseen myös lievittävät peräpukamien aiheuttamaa epämukavuutta.
Lääkärin vastaanotolla
Ota aina yhteys lääkäriin mikäli raskauden aikana esiintyy verenvuotoa. On hyvä idea ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen vaikka oletkin varma, että verenvuoto johtuu peräpukamista. Tämä ammattilainen voi auttaa peräpukamien hoidossa.
Yleensä he määräävät laksatiivia tai peräpuikkoja ummetuksen hoitoon. He voivat myös määrätä kipulääkkeitä tai voiteita, jotka ovat turvallisia raskauden aikana joidenkin epämukavuuksien lievittämiseksi.
Lääkäri voi myös määrätä jonkin seuraavista hoitomuodoista:
- Peräpukaman “hirttäminen”. Kuminauha asetetaan peräpukamien juuren ympärille. Tämä pysäyttää verenkierron ja kyhmy putoaa noin 10-12 päivässä. Tulee arpi, joka estää ongelman toistumisen samassa paikassa.
- Skleroterapia koostuu kemiallisen aineen ruiskuttamisesta peräpukama ryppäihin. Pistokset auttavat kutistamaan ja parantamaan peräpukamia. Ne voivat kuitenkin ilmestyä uudelleen jonkin ajan kuluttua.
- Hemorrhoidektomia on kirurginen toimenpide peräpukamien poistamiseksi. Sitä suositellaan vain vakavissa tapauksissa tai tilanteissa, joissa esiintyy komplikaatioita.
- On olemassa myös eräs kirurginen toimenpide, jossa peräaukosta ulos pudonneisiin peräpukamiin kiinnitetään niittejä niiden uudelleen sijoittamiseksi.
Miten estää peräpukamien ilmestyminen raskauden aikana
Parasta on yrittää ehkäistä peräpukamien syntymistä. Suolen toiminnasta huolehtiminen on tässä tärkeässä roolissa. Näin ollen on tärkeää juoda runsaasti vettä ja pitää yllä kuitupitoista ruokavaliota. Voit myös käyttää kuituja sisältäviä lisäravinteita.
Yritä syödä tasaisin väliajoin, vältä ilmavaivoja aiheuttavia ruokia, pureskele ruoka hitaasti ja perusteellisesti sekä liiku usein. Muita asianmukaisia toimenpiteitä on:
- Tee Kegel-harjoituksia niin usein kuin voit.
- Mene heti vessaan kun sinulla on hätä, älä viivyttele.
- Älä istu pytyllä turhan pitkään.
- Yritä myös olla pakottamatta suolen liikettä välttääksesi rasitusta.
- Ohita rautalisää.
- Makaa kyljelläsi kun nukut, luet tai katsot televisiota.
- Pidä yllä tervettä painoa.
Viimeiset suositukset
On tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, jos peräpukamat saavat sinertävän sävyn tai oireet pahenevat niin, että päivittäinen toiminta vaikeutuu. Ota myös yhteyttä lääkäriin, jos verenvuotoa on paljon.
Kysy joka tapauksessa lääkäriltä kotihoidoista ennen niiden aloittamista. Hoito on aloitettava aikaisin, koska peräpukamat voivat aiheuttaa monia komplikaatioita, jos niiden annetaan levitä ja kasvaa. Lisäksi, koska raskauden ja peräpukamien välillä on selvä yhteys, naisten on ylläpidettävä peräpukamia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä vielä synnytyksen jälkeenkin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Barrera, D., Ávila, E., & Díaz, L. (2007). Papel inmunológico de la progesterona en el mantenimiento del embarazo. Revista de investigación clínica, 59(2), 139-145.
- De la Calle Fernández-Miranda, M. Estreñimiento y embarazo. Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS, 63.
- Silva, M. A., León, G., Castillo, V., Hernández, N., Gordillo, B., & Labastida, C. (2009). Enfermedad Hemorroidal como Complicación del Embarazo. Informe Médico, 11(4).
- Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. https://www.samem.es/uploads/app/700/elements/file/file1558950550.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.